Sicario: Day of the Soldado

Informatie

RegieStefano Sollima
Jaartal2018
Releasedatum05-07-2018
Speelduur122 minuten
DistributeurIndependent Films
CastBenicio Del Toro, Josh Brolin, Isabela Moner, Jeffrey Donovan, Manuel Garcia-Rulfo en Catherine Keener

De Mexicaanse drugsoorlog woedt voort, maar dit keer verplaatsen de kartels de oorlog naar de Amerikaans-Mexicaanse grens. Tussen de oversteek van de grens smokkelen de kartels terroristen, iets dat voor bloederige aanslagen in Amerika zorgt. Infiltrant Alejandro Gillick en CIA-agent Matt Graver worden wederom ingezet om de kartels de kop in te drukken. Ze krijgen de opdracht om de dochter van kartelleider Carlos Reyes te ontvoeren en een totale bendeoorlog tussen de kartels los te laten breken. Maar het plan loopt volledig uit de hand als het plannetje van Alejandro en Graver in het water valt. Met alle bloederige gevolgen van dien.

In 2015 wist regisseur Denis Villeneuve veel indruk te maken met de snoeiharde thriller Sicario. Het zorgde voor één van de meest indrukwekkende films van dat jaar en het was eigenlijk dan ook zeer verbazingwekkend dat de film dan wel voor drie Oscars genomineerd werd, maar er niet één wist te verzilveren. Helaas keerde Villeneuve niet terug voor dit tweede deel. Dit kwam door andere verplichtingen en al snel werd deItaliaanse regisseur Stefano Sollima aan het project gelinkt. Hoewel Sollima op indrukwekkende wijze de serie Gomorrah naar het scherm wist te vertalen, was het wel een beetje te hopen dat hij ook in staat zou zijn om de beklemmende sfeer en de opbouw van de film net als Villeneuve te gaan brengen. Gelukkig keren Benicio Del Toro en Josh Brolin wel weer terug als Alejandro Gillick en Matt Graver. Wederom is het Del Toro die de beste indruk weet achter te laten in de film als de wraakzuchtige infiltrant alleen zitten er wel wat haken en ogen aan het verloop van het verhaal. Hierdoor is de film toch iets minder goed geworden dan zijn voorganger.

Het begin van de film is zeker even aftasten en lijkt, door de aanslagen die door IS-strijders worden gepleegd in Amerika, een iets andere kant op te gaan dan op voorhand wordt verwacht. Het maakt de film dan eigenlijk wel zeer actueel, maar het gevoel dat de eerste film naar boven wist te brengen verdwijnt helaas als sneeuw voor de zon. Gelukkig is dit echter de intro van de film en verplaatst het verhaal zich al snel naar de kartels die Mexico teisteren. Uiteindelijk zal je als kijker de opening van de film kunnen plaatsen in het grotere geheel waarbij de opbouw van het verhaal op dezelfde wijze is gedaan als zijn voorganger. Toch ontbreekt het aan het beklemmende sfeertje en ondanks dar de film snoeihard is, weet dit tweede deel toch niet het shock-effect teweeg te brengen die de eerste film wel had. Dat is wel jammer gezien het feit dat dit tweede deel precies na het eerste deel afspeelt waarmee het verhaal één geheel vormt. Het maakt het dat veel scenes een herhaling van zetten zijn en soms niet de gedurfde zetten durft te maken die zijn voorganger wel maakte. Nou klinkt dit misschien redelijk negatief, maar dat is dan misschien ook niet zo gek als je naar de eerste film kijkt en die eigenlijk niet te overtreffen is.

Naar het einde toe lijkt het geheel een flink hoogtepunt te kennen. Een aantal losse eindjes worden aan elkaar geknoopt waardoor het groter geheel goed tot een conclusie komt. Helaas wordt dat door de laatste tien minuten teniet gedaan. Natuurlijk is dit de opzet naar het derde deel, maar misschien hadden de makers er toch beter voor kunnen kiezen om de laatste vijf minuten te schrappen uit de film. Het zorgt er dan ook juist voor dat je de hele film absoluut goed zal vinden, maar uiteindelijk toch een nare bijsmaak er aan zal over houden door het clichématige en vooral overbodige einde. Het is dan ook afwachten hoe het derde deel verder zal gaan voortborduren op dit deel, waarbij het hopen is dat het niet een grote voorspelbare boel zal gaan worden. Het enige dat wel te hopen is, is dat Villeneuve de regie weer in handen zal gaan nemen. Want zijn stijl past perfect in de Sicario-reeks.

Sicario: Day of the Soldado is een prima vervolg geworden op het weergaloze eerste deel al is het in het begin even onduidelijk welke kant het precies op zal gaan. Gelukkig maakt de rol van Benicio Del Toro een hoop goed, waardoor de film zeker een waardige opvolger is van de eerste film al weet het nooit het niveau van de eerste Sicario echt te halen. De laatste vijf minuten van de film laten bovendien een beetje een nare bijsmaak achter al maakt het wel nieuwsgierig naar een derde deel. Laten we hopen dat daarvoor Denis Villeneuve zal terugkeren als regisseur.

 

6 juli, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek