Singel 39

Informatie

RegieFrank Krom
Jaartal2019
Releasedatum13-9-2019
Speelduur90 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastLies Visschedijk, Waldemar Torenstra, Eva van de Wijdeven, Loes Haverkort, Steyn de Leeuwe, Fabrice Deville en Gerard Cox

De 39-jarige vrijgezelle Mo, kort voor Monique, is een echte carrièrevrouw die meer dan tevreden is met haar leventje. Als hartchirurg is ze dan ook een goed verdienende vrouw, die een schitterende woning heeft aan de Singel in Den Haag. Daarnaast heeft Mo een lieve familie en wat scharreltjes hier en daar, dus het ontbreekt haar aan niets. Maar dan komt ze de aantrekkelijke kunstenaar Max tegen, die zomaar vanuit het niets opduikt en de garage van haar woning huurt als atelier. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee, maar voor meer dan dat is er een probleem; Max is homoseksueel. Wel heeft hij een vurige kinderwens, maar Mo heeft door haar drukke leven geen tijd om de moeder uit te hangen. Maar toch, als Max via een app op zoek gaat naar een moeder voor zijn nageslacht zet dat Mo aan het denken en begint ze zich af te vragen of er niet meer uit het leven te halen valt dan alleen haar carrière.

Romantische komedies zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse filmlandschap. Ze zijn er zelfs zoveel dat het er voor het grote publiek op lijkt dat het de enige films zijn die hier nog gemaakt worden. Uiteraard is de ene film beter dan de ander, maar helaas verschillen de films weinig van elkaar en volgen ze steevast weer hetzelfde concept. Uitzonderingen daargelaten uiteraard. Toch zorgt het ervoor dat je je kan afvragen wat een film als Singel 39 eigenlijk nog kan toevoegen aan dit genre dat eigenlijk al uitgemolken begint te worden. Op het eerste oog lijkt ook Singel 39 het vertrouwde concept te volgen, maar wie verder durft te kijken ontdekt dat de film gelukkig ook genoeg afwijkt van de standaard romantische komedies die ons land rijk is.

De hoofdrol is voor Lies Visschedijk, een actrice voor wie de romkom geen onbekend terrein is. Ze trad voor het eerst echt in de spotlight in Linda de Mol-vehikel Gooische Vrouwen, maar brak definitief door met het uiterst succesvolle Soof. Haar tegenspeler is Waldemar Torenstra, een veelzijdig acteur die we onlangs nog in het ijzersterke Baantjer het begin zagen spelen. Wel zijn het weer twee veel geziene bekende namen, wat vooral ook komt door het aanbod echt goede Nederlandse acteurs en actrices erg beperkt is. Het zal dan ook niemand verbazen dat de rest van de cast bestaat uit Eva van de Wijdeven en Loes Haverkort, nog twee actrices die we jaarlijks regelmatig voorbij zien komen in grote producties. Meest opvallende naam is dan nog wel van Rotterdammer in hart in nieren Gerard Cox. Al met al op papier een meer dan behoorlijke cast.

De verrassing van Singel 39 is er vooral voor de mensen die zich vooraf instellen op een romkom als bijvoorbeeld Alles is Liefde. Singel herbergt namelijk aardig wat kwaliteit en weet het bij tijd en wijlen zelfs te ontroeren. Wel kan je vraagtekens zetten bij een cliché als een homoseksueel die een grote rol speelt in de film. Dat gezegd hebbende moet er toch worden toegegeven dat dat hier nergens stoort. De film heeft een goed uitgewerkt verhaal, prima geschreven dialogen en een op zich meer dan acceptabel einde. Ook een zwaar thema als euthanasie, iets dat eerder voorkwam in de film Simon van dezelfde regisseur, is prima in de film verwerkt. Dit alles bij elkaar maakt dat Singel 39 geen standaard romantische komedie is geworden, maar een film die een echte boodschap weet over te brengen en zich hiermee onderscheidt van het simpele vertier dat we veelal voorgeschoteld krijgen.

Extra’s: Op de dvd release is geen bonusmateriaal te vinden.

Singel 39 is geen standaard romkom, maar een goed uitgewerkte en zelfs ontroerende film die je aan het einde nog aan het denken zet ook. Lies Visschedijk en Waldemar Torenstra zetten een erg sterke performance neer als Mo en Max, al wordt de beste rol hier gespeeld door Gerard Cox. Cox speelt de vader van Mo en is de link naar een sterke verhaallijn rond euthanasie. Het zorgt er in ieder geval allemaal voor dat het totaalplaatje van de film weet te verrassen en dat dit niet zomaar het simpele vertier is waarmee we meer dan eens mee om de oren worden gesmeten. Het is dan ook de frisse aanpak, voorzien van prima dialogen en goed acteerwerk van de gehele cast dat hier goed uitpakt. Het maakt van Singel 39 zeker een aanrader voor de mensen die zitten te wachten op een romantische komedie die meer afwijkt van het normale concept dan je in eerste instantie zou denken.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar

26 september, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d8473b2881b2_selected-products" products="9200000107853385" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek