Sinister 2

Informatie

RegieCiarán Foy
Jaartal2015
Releasedatum20-01-2016
Speelduur96 minuten
DistributeureOne Entertainment
CastJames Ransone, Dartanian Sloan, Tate Ellington, Robert Daniel Sloan, Shannyn Sossamon en Lea Coco

Courtney Collins verhuist met haar tweeling naar een landhuis dat een groot geheim met zich mee draagt. Eén van de zoons leidt aan intense nachtmerries en wordt elke nacht bezocht door een aantal kinderen die hem de meest gruwelijke filmpjes tonen. Als er op een dag een privédetective voor de deur staat, wordt al snel duidelijk dat de Noorse kwade geest Buhguul huishoudt in de woning. Buhguul zoekt nog steeds kinderen die hun gezin af willen slachten en dit op film vastleggen om daarmee van huis tot huis te trekken. Als dan ook nog de ex-man Courtney plots voor de deur staat om de tweeling op te eisen slaan de stoppen door bij de andere zoon van Courtney.

In 2012 kwam regisseur Scott Derrickson zeer verrassend uit de hoek met de duistere horror/thriller film Sinister. De film bleek een groot succes en een vervolg kon dus eigenlijk ook niet uitblijven. Toch schuilde hier wel een groot gevaar in, aangezien de film eindigde op een manier waarop een eventuele sequel eigenlijk alleen maar kon mislukken. Toch deed de trailer vermoeden dat de film een soortgelijke impact met zich mee kon brengen als het eerste deel. De setting verplaatst zich naar het Amerikaanse platteland en zo tussen de maïsvelden doet de film direct denken aan de Stephen King-films Children of the Corn. Blijkbaar precies de bedoeling van regisseur Ciarán Foy, want Sinister 2 is één grote ‘ode’ geworden aan deze cultklassieker die voortvloeide uit de pen van ’s werelds beste horrorschrijver ooit.

Ondanks dat de makers niet teveel wilden terugvallen op de eerste film zijn er wat elementen die terugkeren. Zo zien we opnieuw James Ransone, die ergens tussen de eerste en tweede film blijkbaar promotie heeft gemaakt. Zo was hij eerder nog een deputy, maar zet hij nu het verhaal voort als privédetective. Of zijn hernieuwde aanstelling een goed idee is valt te betwijfelen, want hij toonde zich niet bepaald de beste acteur in de lugubere eerste film. Zijn acteerwerk rammelt in dit vervolg opnieuw aan alle kanten en naarmate de film vordert heeft dit een erg storende uitwerking. Een andere acteur die terugkeert is acteur Nicholas King, die wederom de rol van Buhguul vertolkt. Wat wel verstandig is, is dat de bizarre soundtrack uit het eerste deel weer aanwezig is.

Verder proberen de makers met een schone lei te beginnen. Zo zijn de Super 8 filmpjes vervangen door 16mm-filmpjes die bij tijd en wijlen zeer sfeervol en luguber overkomen. Ondanks deze filmpjes is dit vervolg voor een horror/thriller film helaas nergens eng of spannend. Waar de eerste film zich nog vol op het mysterie rond Buhguul richtte is zijn werkwijze nu al bekend bij de kijkers, iets dat behoorlijk afbreuk doet aan de opbouw van deze film. De gebeurtenissen zie je dan ook al van mijlenver aankomen en het romantische plotje dat tussen de privédetective en Courtney ontstaat is hoogst voorspelbaar en zelfs storend te noemen. Toch zit de allergrootste teleurstelling in het einde.

Extra’s: Op een aantal trailers voor aanvang van hoofdfilm na bevat de Blu-ray geen bonusmateriaal. Vooral bij een film die gaat over een Noorse legende zijn er toch wat leuke toevoegingen te verzinnen. Zo had een documentaire over Buhguul misschien wel op zijn plaats geweest, want nu blijft het de vraag waarop de legende rond de Babylonische eter van kinderen op is gebaseerd.

Sinister 2 is een vervolg dat op voorhand eigenlijk al gedoemd was om te mislukken, iets wat helaas volledig wordt waargemaakt. Na een redelijke opening zakt de film als een kaartenhuis ineen. We moeten toegeven dat de 16mm-filmpjes erg goed zijn gemaakt. Zo geven de lugubere moorden in combinatie met het korrelige beeld en de bizarre muziek je bij tijd en wijlen een onbehagelijk gevoel. Helaas liggen de acteerprestaties van de ganse cast ver beneden peil en is de spanning ver te zoeken. Toch was de studio klaarblijkelijk wél tevreden over de film, want een nieuw vervolg staat in de planning voor 2017. Sinister 2 is echter een zeer matige horror/thriller die een nieuw vervolg eigenlijk niet rechtvaardigt.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek