Skyscraper

Informatie

RegieRawson Marshall Thurber
Jaartal2018
Releasedatum12-07-2018
Speelduur103 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastDwayne Johnson, Neve Campbell, Pablo Schreiber en Chin Han

Ex-FBI agent en oorlogsveteraan Will Ford houdt zich na een dramatisch ongeval bij de FBI bezig met het beveiligen van wolkenkrabbers. Voor een klus moet Will samen met zijn gezin de veiligheid testen van wolkenkrabber “The Pearl” dat zich in Hong Kong bevind. In deze wolkenkrabber zitten verdiepingen die hun eigen samenleving kennen, waarvan de bazen van Will beweren dat het gebouw ondoordringbaar is. Als er een grote brand uitbreekt in het gebouw wordt Will hiervoor verantwoordelijk gehouden, maar hij is ervan overtuigd dat het hier om een terroristische actie gaat. Will neemt het heft in eigen handen als zijn gezin vast komt te zitten in het gebouw en in groot gevaar verkeert. Op zoek naar de waarheid en om zijn eigen onschuld te bewijzen, gaat Will de strijd aan.

In 2016 kwam het nieuws naar buiten dat productiemaatschappij Legendary Entertainment de rechten had gekocht voor de actiesensatie Skyscraper, dat zich in China afspeelt. In de hoofdrol speelt niemand meer dan ’s werelds best betaalde acteur en ex-WWE worstelaar Dwayne “The Rock” Johnson. Johnson ontpopte zich al eerder als ware actieheld in films als G.I. Joe: Retaliation en een aantal films uit de Fast & The Furious-reeks. Naast Johnson zien we de in Nederland geboren Neve Campbell spelen die we na de Scream-films eigenlijk uit het oog verloren zijn geraakt. Het maakt het affiche er in iedergeval niet minder om, want na het zien van de trailer was het wel duidelijk dat Skyscraper een groots opgezette zomerblockbuster zou worden. De opzet van de film doet erg denken aan een mix tussen de rampenfilm The Towering Inferno uit 1974 en actieklassieker Die Hard. Een goede combinatie natuurlijk, waarbij het verstand compleet op nul kan en een grote bak popcorn gekocht moet worden. Maak de riemen dus stevig vast en maak je op voor een kleine twee uur topvermaak, waarbij de verveling geen seconde zal toelaan.

De futuristische en fabelachtige wolkenkrabber The Pearl is van de Chinese vastgoedmagnaat en biljonair Zhao. Zhao schept op dat het gebouw door zijn unieke leefklimaat het Achtste Wereldwonder is. Maar Zhao heeft vijanden die het controlesysteem van het gebouw stelen en een aanslag plegen, waarbij Hoofd Beveiling Will bijna omkomt als hij weg is uit het gebouw. Als de terroristen een gigantische brand stichten op de 95ste verdieping van het gebouw, is niets of niemand in het gebouw zijn leven nog zeker. Deze brand zorgt ervoor dat alle ingangen en uitgangen van het gebouw geblokkeerd worden en Will’s gezin zijn als ratten in het nauw gedreven in de wolkenkrabber. Het gaat met veel bombarie en actie, waarbij de film al snel in een stroomversnelling weet te komen. Het zorgt er echter ook voor dat er soms wat lachwekkende scenes in de film voorkomen waardoor je het geheel eigenlijk totaal niet meer serieus kan nemen. Als Will uiteindelijk op de 98ste verdieping van het gebouw weet te komen, is het een beetje duct tape waar het vertrouwen vol in gelegd wordt om niet van de rand van het gebouw af te vallen. Gelukkig was het dan ook niet het realisme dat we verwacht hadden van deze film, hoewel sommige dingen misschien net iets beter aangepakt hadden mogen worden.

Zoals gezegd is de film groots opgezet en bovendien voorzien van een bombastische soundtrack. De effecten en de stunts zien er waanzinnig uit in de film en als je alle belachelijkheden voor lief neemt, dan zal je zeker de tijd van je leven hebben bij deze film. De remmen gaan bovendien helemaal los als het kind van Will wordt gegijzeld en de weg naar het penthouse van Zhao op de 220ste verdieping klaar ligt voor veel actiegeweld. Het is dan eigenlijk ook dat Johnson de enige geschikte persoon was voor deze rol, waarbij hij ook de enige is die een belachelijke film fantastisch kan maken. Neem alleen al de scene waar Will eerst 100 verdiepingen omhoog moet klimmen met zijn kunstbeen en vervolgens van een kraan een flink stuk moet springen om het gebouw te kunnen bereiken. Vroeger hadden we eigenlijk alleen de actiehelden Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis die met dat soort onzin konden wegkomen, maar Johnson heeft zich met Skyscraper in dat korte illustere lijstje gevoegd en het is dan ook te hopen dat Johnson ons nog veel van dit soort overdreven blockbusters zal gaan brengen. Want een ding staat vast: de film is gewoon topvermaak van de bovenste plank.

Skyscraper is popcornvermaak tot de laatste minuut, waarbij je je als kijker geen seconde zal gaan vervelen. Natuurlijk zit de film tjokvol met belachelijkheden en ongeloofwaardigheden, maar de film pretendeert gelukkig ook nergens dat het op de serieuze tour wil gaan. Misschien is Dwayne Johnson de enige actieheld van nu die hiermee weg weet te komen en je met een hele grote grijns op je gezicht de bioscoopzaal doet verlaten. Deze film is het absoluut waard om op het grote scherm te gaan bekijken, al was het alleen maar om het geluid en het camerawerk, waarbij je als kijker soms echt je adem zal inhouden. Dus zet je schrap, maak de riemen van je bioscoopstoel stevig vast, want Skyscraper is een wilde rit geworden waarbij de woorden pure hoogwaardige entertainment perfect bij de omschrijving passen.

12 juli, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek