Slow West

Informatie

RegieJohn Maclean
Jaartal2015
Releasedatum15-12-2015
Speelduur84 minuten
DistributeurRemain in Light
CastMichael Fassbender, Edwin Wright, Kodi Smit-McPhee en Ben Mendelsohn

De zeventienjarige Schotse Jay Cavandish zwerft door Colorado om zich te herenigen met zijn geliefde. Tijdens deze reis merkt Jay al snel dat het leven in het Amerikaanse Wilde Westen niet makkelijk is. Dan komt hij de mysterieuze reiziger Silas tegen, die hem tegen betaling bescherming wil bieden tegen de gevaren op zijn reis. Meer en meer raken de twee op elkaar aangewezen. Als een bende outlaws erachter komt dat er een beloning boven het hoofd van zijn geliefde staat begint er een race tegen de klok. De grote vraag blijft echter: wie is er nog te vertrouwen?

John Maclean maakt met deze grimmige western zijn debuut op het grote doek. Na de twee korte films die hij met veel bravoure maakte, kiest Maclean wederom voor de diensten van Michael Fassbender. Fassbender zagen we eind 2015 nog schitteren in zijn rol als Apple-oprichter Steve Jobs in de gelijknamige film. In de rol van de Schotse Jay Cavandish zien we Kodi Smith-McPhee schitteren. Smith-McPhee zagen we eerder al in films als Dawn of the Planet of the Apes en de naargeestige film The Road. Met de cast zit het dan ook wel snor en de chemie tussen de jonge Smith-McPhee en Fassbender is erg aanwezig. Zo zien we de band opbloeien tussen Silas en Jay en uiteindelijk gaat het Silas dan ook niet eens meer om het geld, waardoor er een heuse vriendschap tussen de twee ontstaat.

Wat direct opvalt zijn de prachtig geschoten beelden van het landschap. Elke plek waar de film zich afspeelt is zorgvuldig uitgekozen, waardoor je af en toe een dromerig gevoel zal bekruipen. Vooral als Jay en Silas de meedogenloze schurk Peyote Joe tegenkomen in het bos. Na deze scène wordt de spanning flink opgevoerd, want Peyote Joe is een oude bekende van Silas en niet in de meest positieve zin van het woord. Joe weet de bedoelingen van Jay en Silas en hij doet er dan ook alles aan om Jay en Silas tot het eind van hun reis te volgen. Hoewel de film in een laag tempo begint, wordt dit richting het einde tot een moordend tempo opgevoerd voorzien van de nodige pikzwarte humor. Deze wisselwerking in het tempo, samen met de speelduur van iets meer dan tachtig minuten voelen prettig aan en maken Slow West een erg prettige kijkervaring.

Toch is er wel het één en ander aan te merken op de film. Zo ziet het huis uit de eindscène er net iets te gestileerd uit. Hierdoor ebt het echte western gevoel weg en dat is juist tot op dat moment de kracht van de film. Aan de andere kant geeft het ook wel weer een surrealistisch beeld van het Wilde Westen, iets dat we eigenlijk niet veel eerder zagen. Wie rekent op een standaard pief-paf-poef film komt overigens bedrogen uit. Slow West biedt namelijk veel meer dan dat, want waar veel westerns een standaard opmaak qua camerawerk hebben wijkt Slow West hier flink vanaf. Wel had het tempo aan het begin van de film iets hoger mogen liggen, alhoewel hier wel een mooie uitdieping van het uiteindelijke plot wordt gegeven.

Extra’s: Naast de film staat er geen bonusmateriaal op de schijf. Dit is bijzonder jammer te noemen, want een kijkje op de set van Slow West was een welkome aanvulling geweest. Vooral een toelichting van de gekozen filmlocaties en waarom men voor de moderne look heeft gekozen aan het einde van de film zou niet overbodig geweest zijn.

Slow West begint erg slow maar spoedt zich daarna in een moordend tempo richting het westen. De film ademt veel sfeer uit en dat maakt de film tot een prettige ervaring. Het verhaal kakt gelukkig nergens in en wordt aangevuld met het prachtige camerawerk dat het fabelachtige landschap magnifiek in beeld brengt. Toch zal deze bijzondere western niet voor iedereen weggelegd zijn, daarvoor is het verloop van het verhaal te opmerkelijk te noemen. Maar als je daar het prima acteerwerk van de gehele cast optelt, zal je aangenaam verrast worden. Wat als een rots vaststaat is dat Slow West één van de betere westerns van de laatste jaren is die zich qua opbouw zeker kan meten aan een klassieker in het genre als High Planes Drifter.

Met dank aan Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

5 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek