Solo: A Star Wars Story

Informatie

RegieRon Howard
Jaartal2018
Releasedatum23-05-2018
Speelduur135 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastAlden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge en Joonas Suotamo

De jonge Han Solo slaat samen met zijn vriendin Qi’ra op de vlucht na het stelen van een zeer waardevol iets. Als Qi’ra vervolgens gevangen wordt genomen door het Rijk, meldt Han zich bij hun aan als piloot. Hij belandt in een oorlog waarbij hij de smokkelaar Beckett ontmoet. Echter, deze wil niets van Han weten, waarna Han in een pit wordt gegooid. Daar ontmoet Han de Wookie Chewbacca. Samen weten zij uit de pit te ontsnappen, waarvan Beckett zo onder de indruk is dat hij de smokkelaar in wording meeneemt op een gevaarlijke missie. Het is een reis die bepalend is voor het leven van Han en zijn kersverse co-piloot. Als de missie mislukt moet Beckett op een nog gevaarlijkere missie om zich te bewijzen tegenover de gangster Dryden Vos. Het is tijdens deze missie dat ze de charismatische gokker Lando Calrissian ontmoeten en Han zijn handen moet zien te leggen op de Millennium Falcon. 

Solo is de tweede Star Wars anthology-film die bedoeld zijn om het universum van Star Wars flink uit te breiden. In 2015 maakte Disney en Lucasfilm al bekend dat er plannen waren voor een film over de jongere jaren van Han Solo en twee jaar later werd regisseur Ron Howard aangetrokken om het project te leiden. Toch neemt het dit keer de nodige risico’s met zich mee, aangezien iedereen de naam Han Solo meteen aan Harrison Ford koppelt. Voor de hoofdrol werd dan ook flink gezocht naar de juiste acteur, die ook nog een de juiste charme en arrogantie bezit van het personage dat Ford ruim veertig jaar geleden met veel bravoure wist te introduceren. Uiteindelijk viel de keus op Alden Ehrenreich. Een keuze die op veel kritiek kwam te staan, maar eigenlijk blijkt hij geknipt voor de rol. Toch werd de film na de eerste vertoningen lauw ontvangen door de pers. Toch is het maar de vraag of deze kritische noten wel terecht zijn. Is dan Disney dan uiteindelijk toch op het punt is belandt waar voorafgaand aan de uitbreidingsplannen zo voor werd gevreesd? Gaat de kwaliteit dan toch ten onder aan de kwaliteit?

De film opent eigenlijk direct bombastisch, als Han en Qi’ra op de vlucht slaan. Uiteindelijk belandt Solo in de loopgraven van de galactische oorlog en het lijkt er direct op dat Howard een meer aardse aanpak lijkt te hanteren, waarbij je soms het gevoel krijgt alsof je in de Eerste Wereldoorlog bent belandt. Het blijkt van korte duur, want zodra Han de Wookie Chewie ontmoet gaan ze samen met Beckett en zijn team op pad om een gevaarlijke, maar kostbare lading van het Rijk te stelen uit een trein. Het is een sequentie die verdacht veel doet denken aan de film Snowpiercer. Toch is het misschien wel een van de meest spectaculaire scenes uit de film en zoals we eigenlijk gewend zijn bevat het effecten om van te smullen. Als de missie op dramatische wijze mislukt wordt er qua tempo nog een flinke tand bijgezet en bewijst Ehrenreich dat hij geknipt is voor de rol van de jonge Han Solo.

De film is ook een feest der herkenning. Zo komen namen, planeten, kostuums en nog veel meer herkenningspunten voor fans uit de eerste Star Wars-films aan bod. Echter, wat het meest weet te verassen is het einde van de film. De film heeft een heerlijke soundtrack en mede door het hoge tempo een aantrekkelijke speelduur. Solo is alleen geen film die direct de cirkel rond maakt, zoals eerder voorganger Rogue One, maar laat de deur naar een eventueel vervolg wagenwijd open. Het zou dan ook eeuwig zonde zijn als deze film geen vervolg krijgt. Alles bij elkaar genomen zorgt dit ervoor dat je als liefhebber bijna hyper de bioscoopzaal verlaat, smachtend naar meer. We kunnen dan ook gerust stellen dat Solo een geslaagde film is die alle elementen bevat om de franchise trouw te zijn, een Star Wars waardig verhaal dat aan alle eisen en wetten voldoet die je mag verwachten.

Solo: A Star Wars Story is een meer dan geslaagde anthology-film geworden over de jongere jaren van de legendarische smokkelaar Han Solo en zijn maatje Chewbacca. De eerste, veelal vernietigende, reacties van de pers blijken geheel onterecht. Na een lange zoektocht kreeg Alden Ehrenreich de zware taak om ons Harrison Ford te doen vergeten en ondanks dat dit nergens helemaal lukt, kwijt hij zich goed van zijn taak. Gezien het open einde, en het feit dat de cirkel nog niet helemaal rond is, is het te hopen dat Disney een vervolg daadwerkelijk gestalte gaat geven. Veel vragen die je als fan van de reeks hebt over wat er in het leven van Han Solo gebeurde voor Star Wars: Episode IV – A New Hope worden hier dan wel beantwoord, maar door het onverwachte slotakkoord komen er ook de nodige vragen bij. De enige conclusie die we kunnen trekken en zeker op de fans van toepassing is: “Ga deze film zien!.” 

24 mei, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b050f65e871b_selected-products" products="9200000072804976,9200000072804972,9200000072804965" name="Star Wars" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek