Soof: Een Nieuw Begin

Informatie

RegieAnne de Clercq, Pieter van Rijn en Frank Krom
Jaartal2018
Releasedatum04-05-2018
Speelduur432 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastLies Visschedijk, Fedja van Huêt, Daniel Karaty, Roos Dickmann, Brent Schoemaker en Anneke Blok

Soof weet nog steeds in de meest vreemde situaties terecht te komen, vaak door haar eigen domme beslissingen. In haar gezellige, maar rommelige, herenboerderij heeft ze haar eigen restaurant geopend dat niet altijd even goed loopt. Daarnaast nodigt ze haar ex-man Kasper uit, waar ze nog steeds een knipperlicht relatie mee heeft. Haar dochter belandt bij een studentencorps, maar heeft eigenlijk totaal geen zin om te studeren. De tweeling is ondertussen in hun tienerjaren belandt en zorgen op hun beurt voor de nodige problemen in de brugklas. En dan is er nog moeder Hansje, die met haar goedbedoelde adviezen de boel altijd weer op zijn kop weet te zetten. Toch blijft de liefde een rode draad bij de problemen van Soof, waarbij ze het gelukt maar niet lijkt te kunnen vinden.

Na de twee succesvolle bioscoopfilms besloot streamingdienst Videoland dat het tijd werd om een televisieserie van de Nederlandse Bridget Jones in de markt te zetten. De kijkers liepen er opnieuw warm voor, iets dat Videoland geen windeieren legde. De fans sloten namelijk massaal een Videoland-account af om de serie compleet achter elkaar te kijken. Voor de mensen met minder haast was de serie tegelijk ook te bekijken op RTL4, waar de afleveringen wekelijks werden uitgezonden. Het overgrote deel van de cast uit de films keert terug, wat altijd fijn is voor de continuïteit. Toch was het vooraf nog maar de vraag of de serie net zo’n succes zou zijn als de films. Tien afleveringen van een kleine drie kwartier per aflevering is heel wat anders dan een film van anderhalf uur en voor een romantische komedie zou het weleens teveel van het goede kunnen zijn. Daarnaast leek het verhaal van Soof met de twee films wel een beetje rond en dus afgesloten. Gelukkig wisten de schrijvers van de serie toch een alleraardigst eerste seizoen uit de pen toveren, waarin alle vertrouwde elementen die bij Soof passen terugkomen. Een herhaling van zetten is wel een gevolg, maar dan wel een hele leuke herhaling van zetten!

Eerlijkheid gebied te zeggen dat de eerste vier afleveringen wel redelijk doorbijten zijn, want de serie komt vrij traag op gang. De kenmerkende humor is in deze afleveringen maar mondjesmaat aanwezig, wat er eigenlijk voor zorgt dat het verschil met de films direct merkbaar is. Hier en daar wordt er nog wel een redelijk geslaagde grap gemaakt, maar het is vooral de kommer en kwel uit het leven van Soof dat de klok slaat. Vanaf de vierde aflevering heeft de serie zijn draai gevonden en gaat het de goede kant op en het is vanaf dit moment dat de serie het niveau van de films weet te halen. Natuurlijk komen er weer diverse mannen in het leven van Soof voorbij die haar hart proberen te veroveren, maar met een immer aanwezige ex-man, die de hele boel gaat verbouwen in huis, is dat natuurlijk niet zo handig. Dat ondervindt ook Kasper, als hij onder een stapel planken belandt en de hele dag roerloos onder de planken ligt omdat Soof druk in de weer is en zijn radio zijn hulproep overstemt.

Alle tien de afleveringen staan redelijk op zichzelf, waarbij het geheel hooguit gekoppeld wordt door een enkele cliffhanger. Het zorgt ervoor dat het grote geheel een klein beetje rommelig overkomt en juist dat lijkt er de oorzaak van dat de serie er tergend lang over doet om wat structuur te krijgen. Echt irritant wordt het gelukkig nergens, want de serie is krachtig genoeg om dit alles te overleven en uiteindelijk op te stomen richting een succesvolle seizoensfinale. Dit seizoen is namelijk zo succesvol gebleken dat een tweede seizoen reeds in de steigers staat. Voor de fans, maar ook voor de neutrale kijker, is dit iets om naar uit te kijken, want de sfeer die de films en serie uitademen zorgt voor een heerlijk sfeer met een hoog feel good-gehalte. Misschien is een te uitgebreide aanpak van een serie over Soof niet het aller origineelste idee, maar het fundament staat duidelijk als een huis en daar draait het uiteindelijk allemaal om. Wel zou een stabielere verhaallijn bij een volgende seizoen kunnen leiden tot een nog leukere serie, maar door het verrassende einde van dit seizoen is het vooral de vraag waar de makers ons heen gaan leiden.

Extra’s: Naast de tien afleveringen, die netjes over drie dvd’s zijn verspreid, is er ook ruimte gemaakt voor het nodige bonusmateriaal. Dit is voor een Nederlandse release van een vaderlandse serie best opmerkelijk en vooral heel aangenaam.
• In Her Shoes: Op de Soof set met Anne de Clercq (06.02) Een kijkje achter de schermen met regisseuse Anne de Clercq.
• Wijn met Pip – Elise Schaap (08.01) Een interview met Elise Schaap onder het genot van een wijntje.
• Wijn met Pip – Anneke Blok (08.53) Een interview met Anneke Blok onder het genot van een wijntje.
• In His Shoes – Dan Karaty’s auditie (04.39) Een interview met Dan Karaty over zijn rol in Soof en de auditie die hij daarvoor deed.

Soof: Een Nieuw Begin speelt zich direct af na de tweede film en kent een vrij lange aanloop voordat zij haar draai echt heeft gevonden. Gelukkig lukt dat erg goed na de vierde aflevering. Met opzichzelfstaande afleveringen moet je als kijker goed zoeken naar de rode draad die door de serie heen loopt, maar eenmaal gevonden blijkt de serie een heerlijke wegkijker die absoluut geen seconde weet te vervelen. Dat het grote geheel eigenlijk vrijwel zonder uitzondering van hetzelfde laken als de films mag misschien geen verrassing heten, maar misschien is tien afleveringen van drie kwartier net iets teveel van het goede. Er is dan ook zeker nog ruimte voor verbetering. Hopelijk kunnen de makers de fundering die nu gelegd is verder uitbouwen in het reeds aangekondigde tweede seizoen en zo wat meer structuur aanbrengen. Als dat gebeurt zou Soof zomaar eens tot een van de beste feel good series van ons land kunnen behoren.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

15 mei, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5af2e63e78327_selected-products" products="9200000092907264,9200000022074349,9200000059556066,9200000022074337,9200000059556064,9200000017455276" name="Soof" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek