South Park – seizoen 20

Informatie

RegieTrey Parker
Jaartal2017
Releasedatum20-09-2017
Speelduur214 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastTrey Parker, Matt Stone, April Stewart en Jennifer Howell

Cartman, Kenny, Kyle en Stan keren terug in het alweer twintigste seizoen van South Park. Nadat JJ Abrams het volkslied van Amerika heeft aangepast, besluit Mr. Garrison een gooi naar het Amerikaanse presidentschap te doen. Cartman wordt ervan verdacht grappen uit te halen op het internet, maar al snel lijkt Gerald Broflovski hierachter te zitten. De broers Kyle en Ike besluiten daarop samen te werken en het internet te vernietigen, waarbij ook de trolls van Gerald vernietigd zouden worden. Kortom, er valt weer genoeg te beleven in South Park en dat gaat zoals vanouds dan ook weer gepaard met veel grove humor en de meest bizarre situaties.

South Park was voor het eerst te zien in 1997, waarna de satirische animatieserie met meerdere Primetime Emmys werd bekroond. In Nederland werd de serie vanaf het begin uitgezonden door Canal+, waarna het stokje door werd gegeven aan Comedy Central. De serie had destijds zoveel succes dat er in 1999 met veel succes een bioscoopfilm verscheen; South Park: Bigger, Longer & Uncut. Ondertussen is de serie alweer aangekomen bij het twintigste seizoen en de koek is voor bedenkers Matt Stone en Trey Parker nog steeds niet op. De absurde en satirische humor is veelal een aanklacht op de Amerikaanse samenleving, waarnaast diverse beroemdheden op de hak worden genomen en onderwerpen worden behandeld die het nieuws van dat moment domineren. Dit alles aan de hand van de kenmerkende simpele animatie, waarbij werkelijk niets geschuwd wordt. Zo wordt alles met grof taalgebruik, geweld en seksuele taboes op een werkelijk krankzinnige manier naar het televisiescherm vertaald. Het maakt South Park dan ook absoluut niet geschikt voor jeugdige kijkers.

Voor dit twintigste seizoen werd er niet voor losse afleveringen gekozen. Als J.J. Abrams besluit het Amerikaanse volkslied te rebooten, besluit Mr. Garrison om een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap, waarbij hij het opneemt tegen Hillary Clinton. Deze verhaallijn loopt als een rode draad door de 10 afleveringen die dit twintigste seizoen bevat. Het zorgt ervoor dat de serie weer erg actueel is. Zo pakt het onderwerpen aan als internetpesten, de feministische kijk op de reboot van The Ghostbusters en de obsessie die wij met de nostalgie hebben. Het zijn allemaal onderwerpen waarop South Park normaal gesproken helemaal los gaat, maar doordat er dit seizoen voor een rode draad wordt gekozen, lijkt het er af en toe op of South Park een beetje zijn eigen identiteit begint te verliezen. Zo kan je van eerdere seizoenen met gemak een losse afleveringn kijken, maar zorgt deze nieuwe aanpak er nu voor dat je in dat geval snel de draad kwijt raakt. Het is natuurlijk een verfrissende en interessante aanpak, maar voor mensen die nog weleens een aflevering missen werkt het niet helemaal.

Nou zullen de vaste volgers vaak denken aan seizoenen 18 en 19 die al een zelfde aanpak toonden, maar veelal werd de verhaallijn toch afgerond na hooguit twee afleveringen. Dit seizoen kiest ervoor om alles wat er in de eerste aflevering gebeurt uit te smeren over tien afleveringen, waarbij het in de laatste aflevering niet helemaal lekker wordt afgewerkt. Het zorgt bij de verstokte South Park-fan voor een nare nasmaak. Alles zal daarnaast in dienst zijn naar het nieuwe seizoen zijn, maar juist een serie als South Park moet deze aanpak niet willen. De serie mist hierdoor een groot deel van zijn impact. Het ontbreekt aan pit en dit maakt dit seizoen tot het saaiste tot op heden. Het is alleen niet te hopen dat makers Stone en Parker deze lijn gaan doorzetten en het gewoon een tijdelijk poging was tot vernieuwing. Toch kunnen we dit seizoen zeker niet bestempelen als mislukt, want de humor is prominent aanwezig in zijn meest absurde vorm en natuurlijk; een minder seizoen van South Park is nog altijd beter dan het gros van de andere series.

Extra’s: Naast het volledige seizoen, dat over twee dvd’s is verdeeld, zijn er enkele mooie extra’s aan deze release toegevoegd.
∙ South Park: By The Numbers (01:10) Een verzameling aan statistieken. Vooral leuk voor de cijfernerds onder ons.
∙ South Park: The Fractured But Whole E3 2016 Game Trailer (02:12) Een advertentie van de game.
∙ South Park: We’ve Been There (01:04) Een korte verzameling van de onbehouwen scènes uit de serie.
∙ Deleted scenes (11:09) Diverse verwijderde scènes uit dit seizoen.
∙ Season Commentary (19:38) Matt & Trey bespreken dit seizoen aan de hand van diverse scènes.
∙ Comic Con 2016: Extended Panel with Matt & Trey (54:55) De meest opvallende extra, waarin de twee mannen achter de serie lekker de discussie aan gaan over werkelijk van alles over de serie. Ook zien we hoe vragen van fans worden beantwoord.

South Park – seizoen 20 bevat weer de nodige grove humor en actuele onderwerpen, maar mist zijn impact. Dit komt vooral door een verhaallijn die uitgesmeerd wordt over het gehele seizoen. Het is dan ook te hopen dat dit een eenmalig uitstapje was dat goed wordt gemaakt in het volgende seizoen, want deze benadering is zeker voor de verstokte fans tamelijk onbevredigend. Toch is het wellicht zo dat de scherpte er wat af is na twintig jaar South Park, maar toch hopen we van harte dat makers Matt Stone en Trey Parker ons het tegendeel bewijzen en te tonen dat er nog wel degelijk toekomst zit in de South Park-reeks. Ondanks de punten van kritiek is de serie nog zeker wel de moeite waard, al is het voor mensen die soms eens een aflevering meepakken dit keer een stuk lastiger om te volgen. Wel is dit seizoen natuurlijk weer verplichte kost voor de verstokte South Park-fans.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59ddd5b01d125_selected-products" products="9200000079986512,9200000059429658" name="South Park" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek