Southpaw

Informatie

RegieAntoine Fuqua
Jaartal2015
Releasedatum13-01-2016
Speelduur124 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastJake Gyllenhaal, Forest Whitaker, Curtis '50 Cent' Jackson, Oona Laurence en Rachel McAdams,

Billy Hope is de ongeslagen wereldkampioen boksen die alles heeft wat zijn hartje begeert. Als Billy na zijn laatste wedstrijd zijn vrouw belooft om te stoppen met boksen om zo meer tijd door te kunnen brengen met zijn gezin, slaat het noodlot toe. In de consternatie die ontstaat als hij wordt uitgedaagd door een tegenstander wordt zijn vrouw Maureen doodgeschoten. Billy kan niet omgaan met het grote verdriet en verliest uiteindelijk alles wat hem lief is. In een poging zijn leven weer op de rails te krijgen moet Billy weer helemaal van onderaan de ladder beginnen. Bereidt om eindelijk weer tot het uiterste te gaan om zijn weg terug te vinden naar de top vraagt Billy de amateurtrainer Tick Wills om hulp.

In de eerste fase van de pre-productie werd Southpaw neergezet als een nieuw hoofdstuk voor Eminem na de film 8 Mile uit 2002. Eminem had de rol zelfs al geaccepteerd, maar omdat hij zich vrij plots weer volledig besloot te focussen op zijn muziekcarrière moest men op zoek naar een andere hoofdrolspeler. Op dat moment kwam Jake Gyllenhaal in beeld. Gyllenhaal is bekend van zijn, overigens ijzersterke, rollen in films als Jarhead, Zodiac en Prisoners, waarin hij keer op keer zeer getalenteerd toonde. Uiteindelijk mogen we blij zijn dat Gyllenhaal de rol van Billy ‘The Great’ Hope vertolkt, want Southpaw barst van de clichés en is daarnaast een zeer ongeloofwaardige film geworden. Het zijn dan ook juist de acteerprestaties die de film weten te redden.

Naast Gyllenhaal zien we Forest Whitaker als oud-bokser en amateurtrainer Tick Wills. Net als Gyllenhaal zet Whitaker een ongelooflijk goede rol neer en de dialogen die gevoerd worden door de twee spatten van het scherm. Het is ook aan hun prestatie te danken dat je de film sommige onwaarschijnlijkheden vergeeft. Zo is het zeer onwaarschijnlijk dat een wereldkampioen boksen met 43 ongeslagen partijen op zijn naam nog iets kan leren van een dergelijke tweederangs trainer. De film begint nog veelbelovend met een sterk eerste kwartier, met een sterk in beeld gebracht openingsgevecht dat doet denken aan de Rocky-films. Maar het is jammer dat de film daarna als een plumpudding in elkaar zakt wanneer er een blik clichés worden opengetrokken. Zo verliest Billy wat hem lief is en raakt hij al snel aan lager wal.

Wat vanaf dat moment te zien krijgen is een melodramatische film, waarvan je bijna zelf depressief zou worden. Billy raakt aan de drank en drugs en raakt hierdoor al zijn bezittingen kwijt. Tot overmaat van ramp wordt ook nog eens zijn dochter van hem afgenomen door jeugdzorg. Zo zit je anderhalf uur naar alleen maar naar kommer en kwel te kijken dat volgestouwd zit met zo’n beetje alle clichés die te bedenken zijn. Als Billy uiteindelijk besluit om zijn leven weer op te pakken en weer in de ring te stappen voor een liefdadigheidswedstrijd volgt een opnieuw een ongeloofwaardige wending. Hij krijgt namelijk direct de aanbieding van zijn leven. Vanaf dat moment wordt de film overigens wel weer vermakelijk, als is het allesbehalve origineel te noemen en hebben de makers duidelijk opnieuw leentjebuur gespeeld bij de Rocky-films.

Extra’s: Naast drie trailers die voor de hoofdfilm te zien zijn bevat de Blu-ray geen extra’s. Dit is nogal opmerkelijk te noemen, want de film wordt vrij groots neergezet door de uitgever. Een kijkje achter de schermen had dan ook geen overbodige luxe geweest. Daarnaast had een ode aan James Horner, de overleden componist van de film, zeker niet misstaan.

Southpaw is helaas niet de film geworden waar wij op gehoopt hadden. Na een goede opening slaat de film erg resoluut om en wordt de film dichtgetimmerd met clichés. Hoewel de film gedragen wordt door Jake Gyllenhaal en Forest Whitaker zien we daarnaast (opnieuw) een slecht acterende Curtis “50 Cent” Jackson. We kunnen dan ook veilig stellen dat de acteerprestaties erg uiteen lopen. Ook het camerawerk is geen succes te noemen. Zo was het bij het eindgevecht vast de bedoeling dat je als kijker het gevoel kreeg dat je zelf in de ring stond om de klappen op te vangen, maar het resultaat zorgt eerder voor zeeziekte. Toch komt de film op een krappe voldoende, dat te danken is aan de beestachtig goede rol van Jake Gyllenhaal en het sterke acteerwerk van Forest Whitaker.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

25 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek