Spider-Man: Homecoming
Peter Parker keert na zijn turbulente ontmoeting met The Avengers terug naar huis, waar hij met zijn tante May woont. Daar probeert hij zijn gewone leven weer op te pakken nadat Tony Stark hem te kennen heeft gegevens dat hij nog niet klaar is om bij The Avengers te horen. Wel biedt hij Peter een stageplaats aan in zijn bedrijf, wat vooral een dekmantel blijkt voor zijn werkzaamheden als Spider-Man. Het ogenschijnlijk makkelijke leven van Peter lijkt definitief voorbij als Adrian Toomes ten tonele verschijnt. Als Toomes, die onder de naam Vulture te werk gaat, een grote bedreiging vormt voor Peters familie en vriendenkring, voelt Peter zich als zijn alter ego Spider-Man gedwongen om hem te stoppen. Dit tot grote onvrede van Tony Stark, die de zaak te klein vindt en niet wil dat Peter op eigen houtje acteert terwijl hij nog vol in opleiding is.
In 2002 was het regisseur Sam Raimi die zich voor het eerst waagde aan een moderne versie van het Spider-man concept. Het resulteerde in twee succesvolle films, maar na een zeer matige derde film kwam er een vroegtijdig einde aan de plannen voor een vierde film. Tijd voor een reboot, aldus de gedachte van de studio. Opnieuw was de eerste film behoorlijk succesvol, al zorgde een matige tweede film ervoor dat het ook hierbij vroegtijdig stopte. Wederom tijd voor een reboot, maar ditmaal keert Spider-man terug naar het oude nest van Marvel. Na zijn ontmoeting met The Avengers keert Peter Parker terug naar zijn gewone leventje, al wordt hij vanaf dat moment wel onder de hoede genomen door Tony ‘Iron Man’ Stark. Positief is dat de makers dit keer hebben gekozen voor een nieuwe insteek. Zo blijft het plot rond het overlijden van oom Ben ons dit keer bespaard.
De jonge Tom Holland keert na zijn succesvolle entree in Captain America: Civil War terug als Peter Parker/ Spider-man. Met zijn jeugdige uitstraling is hij wellicht nog beter op zijn plaats dan Toeby Maguire en Andrew Garfield dat eerder waren. Naast Holland zien we Michael Keaton als schurk Adrian Toomes/ Vulture. Keaton kende in 2014 een succesvolle comeback met Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) en keert hier terug in het superheldengenre, nadat hij in een ver verleden Batman speelde in de films van Tim Burton. Hier bewijst hij opnieuw nog maar eens dat hij de fijne kneepjes van het vak kent en het duidelijk nog niet verleerd is. De film opent sterk, met veel humor en de vertrouwde gezichten uit het Marvel Universum, en weet dit gedurende de hele film vol te houden. Zelfs de uitdiepingen van de verhaallijn rondom Peter Parker en Adrian Toomes zijn prima opgezet, zonder onnodige zijstapjes en rekken.
Naar verluidt heeft deze film een slordige 175 miljoen dollar gekost, geld dat goed is besteed. Zo ziet het pak van onze vriendelijke buur er mooier uit dan ooit en brengt deze tevens een hoop leuke gadgets met zich mee. Ook leuk is dat Spider-man een echte kluns is in deze film. Zo beschermt hij dan wel de kleine man, maar gaat dit niet zonder slag of stoot. Zo heeft hij zijn web niet echt onder controle en is hij behoorlijk impulsief, iets dat tot grote vernielingen leidt wat hem dan weer niet in dank wordt afgenomen door de gewone burger. Hij wil maar wat graag een grote zaak toegewezen krijgen van Stark, maar dit laat telkens op zich wachten. Het zorgt ervoor dat Parker telkens zijn eigen zaakjes zoekt, met alle gevolgen van dien natuurlijk. Het is hier dat de film scoort met een aantal hilarische momenten.
Met een speelduur van iets meer dan twee uur is de lengte van de film perfect. Nergens voelt het geheel te lang. Buiten het feit dat de kijker op zeer hoogwaardige CGI-effecten wordt getrakteerd, is het 3D-effect hier van toegevoegde waarde. Een goed voorbeeld vinden we in de veerpont-scène. Hier richt Spidey een behoorlijke ravage aan en in combinatie met de sterke geluidstrack wordt je van tijd tot tijd letterlijk van je stoel geblazen en waan je je als kijker af en toe in een heuse attractie. Alles bij elkaar opgeteld kunnen we gerust de conclusie trekken dat alle scepsis rondt wéér een reboot volledig wordt weggenomen en deze Spider-man film al zijn voorgangers compleet doet vergeten. Dat wij uitkijken naar het vervolg mag in elk geval geen geheim meer heten.
Spider-Man Homecoming is de beste Spider-man film tot nu toe! De vriendelijke buur is hiermee definitief teruggekeerd op het nest van Marvel en dat is waar hij thuishoort. In Tom Holland hebben de makers iemand die geknipt is voor de rol van Peter Parker/Spider-man en naast hem weet ook Michael Keaton te imponeren als schurk. Door zijn aandeel in het Marvel Cinematic Universe zien we hier ook vertrouwde gezichten als Iron Man en Captain America, waarbij Spidey zelf gelukkig nooit ondergesneeuwd raakt. Het pak van Spider-man ziet er hier waanzinnig goed uit, de gevatte humor zorgt voor een luchtigheid de de vorige reboot mistte en in combinatie met geweldige CGI-effecten, 3D-effecten en een prima verhaal is de film een regelrechte aanrader geworden!
Beoordeling
- Eindcijfer
Trailer
Meepraten over dit artikel
2 reacties op “Spider-Man: Homecoming”
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Vond het echt een top film; grappig, interessante actie en goed gebruik gemaakt van de opgebouwde Cinematic Universe.
Kan ik mij helemaal in vinden @henkvandervelden:disqus! Ik heb hem gisteren gezien in IMAX en echt genoten. De film deed mij meermaals denken aan Deadpool trouwens dit keer,