Spongebob: Spons op het Droge 3D

Informatie

RegiePaul Tibbitt
Jaartal2014
Releasedatum17-06-2015
Speelduur93 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastTom Kenny, Clancy Brown, Antonio Banderas en Bill Fagerbakke

Als het recept van de krabburger gestolen wordt, lijkt het erop dat Plankton de eeuwige aartsrivaal van de Krokante Krab het recept gestolen heeft. Onze gele sponzige vriend uit Bikinibroek weet echter dat dit niet het geval is. Samen met Plankton gaat Spongebob op zoek naar de mysterieuze dief om zo het recept van de krabburger terug te krijgen en Bikinibroek te redden van zijn postapocalyptische ondergang. Daarvoor zal Spongebob zijn vrienden moeten overtuigen en erachter moeten komen dat ze hun innerlijke superhelden moeten aanspreken om deze superschurk te verslaan.

De hyperactieve ADHD-spons komt naar onze wereld en nog wel in 3D ook. Na het succes van de eerste Spongebob bioscoopfilm, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Hoewel er elf jaar tussen beide films zit, is Spongebob er zeker niet minder populair om geworden. Sterker nog, Spongebob is populairder dan ooit. De humor moet je wel liggen, want niet iedereen wordt vrolijk van de hyperactieve en vol irritante streken zittende Spongebob en zijn vriend Patrick de zeester. Gelukkig dat wij ons innerlijke kind nog steeds niet uit het oog zijn verloren en nog steeds hard kunnen lachen om de rare streken die worden uitgehaald in de Spongebob-serie. De serie loopt overigens nog steeds op Nickelodeon en is ondertussen alweer in het negende seizoen beland.

In de eerste film zagen we niemand minder dan David Hasselhoff zichzelf compleet belachelijk maken. Voor deze tweede film wisten de makers Antonio Banderas te strikken. Als de gemene piraat Burger Beard vaart hij op een belachelijk klein piratenschip rond en leest verhalen voor aan de meeuwen op zijn schip. Als Burger Beard op een klein eiland een boek steelt uit de handen van een skelet, leest hij het verhaal over Bikinibroek en hoe het geheime recept van de Krabburger is gestolen. Dit klinkt net zo belachelijk als het is en dat is de humor ook van het geheel. De acteerprestaties zijn hier dan ook compleet niet van belang, want in een Spongebob film lijkt de gouden regel: hoe gekker, hoe beter.

Wat wel opvalt als je de trailer en de poster van de film bekijkt is dat je meteen denkt dat de film voor het grootste deel met de computer geanimeerd is. Dit is absoluut niet het geval, want tachtig procent van de film is gewoon getekend, net als in alle eerdere avonturen het geval al was. Voor de één een schok, voor de ander een verademing. Het tekenwerk heeft weinig uitwerking op het 3D-effect, feitelijk is het daar zelfs volstrekt overbodig, wat vooral jammer is voor de jongste kijkertjes onder ons. Toch wordt dit aan het einde nog goed gemaakt. Het effect bewijst namelijk wel zijn nut in het laatste kwartier en komt daar goed uit de verf. Wellicht is het niet geheel toevallig dat juist dit deel erg leunt op computeranimatie. Achteraf kan je je afvragen of de makers er toch misschien niet beter aan hadden gedaan om de film alleen maar in 2D uit te brengen, maar 3D is hot en men moet met de tijd mee gaan.

Extra’s: We behandelen hier de 3D-combo pack, die uitgevoerd is met drie discs. Op de eerste disc staat de 3D-film zonder extra’s. De tweede disc bevat de 2D Blu-ray, die wij aanbevelen, vooral met jongere kijkertjes. Op deze schijf staan drie hilarische sing-a-long muziekvideo’s, acht spannende korte filmpjes onder de noemer Neem een kijkje in Bikinibroek, Kom aan land met storyboards, verwijderde scènes en nog veel meer extra’s. De derde disc is de altijd zo overbodige dvd die het combo-pack bevat. Deze schijf is overigens net zo vol gepropt met extra’s als de Blu-ray en dat doet ons dan wel weer flinke deugd. De uitgevers van deze Spongebob-film hebben in ieder geval flink hun best gedaan op het gebied van de leuke extra’s op de schijf, iets dat de jonge kijkers sowieso geweldig zullen vinden.

Spongebob: Spons op het Droge is een hilarische film geworden waarbij de fans flink aan hun trekken komen. De absurditeiten vliegen je weer om de oren, zoals we gewend zijn van Spongebob. Dus kan je niet zo goed tegen drukte? Dan kan je de film beter over slaan, want het ADHD-gehalte ligt weer zeer hoog. De 3D combo-pack die sinds kort in de winkel ligt is zeer uitgebreid, hoewel het 3D-effect op je thuisscherm nog meer overbodig is dan in de bioscoop. Voor de rest is het voor de liefhebbers zeker aan te raden om deze combo-pack aan te schaffen, vooral omdat dit films zijn die je na vijf kijkbeurten nog steeds allesbehalve zat bent.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek