St. Vincent

Informatie

RegieTheodore Melfie
Jaartal2014
Releasedatum06-10-2015
Speelduur102 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment
CastBill Murray, Melissa McCarthy, Naomi Watts, Jaeden Lieberher, Chris O'Dowd

Vincent is een verbitterde Vietnam veteraan die nog maar een paar passies in zijn leven heeft. Hij houdt van drinken, gokken en vrouwen. Op een dag komt Vincent dronken thuis en rijdt hij met zijn auto zijn hek en boom omver. Als Maggie en Oliver, zijn nieuwe buurvrouw en haar zoon, zichzelf komen voorstellen tijdens het verhuizen, valt er per ongeluk een tak bovenop de auto van Vincent. Vincent duikt er direct op en houdt Maggie ook verantwoordelijk voor zijn kapotte hek. Toch blijkt Vincent al snel niet zo’n verbitterde oude zeur dan op het eerste gezicht blijkt. Als Oliver namelijk niet goed mee kan komen op zijn nieuwe school, komt hij bij Vincent terecht die een oppas voor hem wordt. De twee bouwen een sterke band op en dan komt de ware aard van Vincent pas naar boven.

Het verhaal van St. Vincent is verre van origineel, zo zijn er de afgelopen decennia talloze films gemaakt rond hetzelfde onderwerp. St. Vincent staat hierdoor dan ook direct al met 2-0 achter en op het eerste gezicht lijkt het ook een tussendoortje dat je snel zal vergeten. Toch weet regisseur Theodore Melfie met dit niet originele verhaal een prima film neer te zetten. Hij wordt hierbij geholpen door de casting. Zo zien we Bill Murray in de rol van Vincent, een topacteur die we natuurlijk allemaal kennen van films als Ghostbusters en Groundhog Day. In St. Vincent doet Murray waar hij echt goed in is, namelijk de onsympathieke eikel spelen voorzien van een flinke lading zwarte (galgen)humor.

In de rol van buurvrouw Maggie zien we Melissa McCarthy. McCarthy staat bekend om haar grofgebekte en schreeuwerige humor, maar in deze film speelt ze een ingetogen moeder die worstelt met haar verleden. Dit maakt het dan ook dat St. Vincent geen typische komedie is, maar bij tijd en wijlen meer doet denken aan een drama met pikzwarte humor. Juist hierdoor onderscheidt de film zich van de rest van de films die een soortgelijk verhaal hebben. Beetje bij beetje kom je achter het trieste verleden van Vincent, maar het blijft de hele film door toch moeilijk om enige sympathie te tonen voor Vincent. Uiteindelijk verandert dit wanneer je als kijker de beweegredenen achter zijn acties gaat begrijpen.

Toch is het vooral jammer dat het verhaal zeer voorspelbaar is. Deze voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je de puzzel al snel hebt opgelost en dat begint toch wel lichtelijk te irriteren naarmate de film vordert. Vincent sleept Oliver eigenlijk overal naar toe, zo ook naar een mysterieuze vrouw waar Vincent zich als dokter voordoet. Je hebt al zeer snel door waarom Vincent dit doet en dit geeft het uiteindelijke plot dan ook rechtstreeks weg. Daarnaast kampt Vincent ook met enorme gokschulden. Dit zorgt ervoor dat hij de jonge Oliver meeneemt naar de paardenraces, waar hij zijn laatste centen dan ook vergokt. Hierdoor raakt Vincent niet alleen zelf nog dieper in de problemen dan dat hij al zat, maar ook benadeeld hij Maggie en Oliver hier (naïef als hij is) ook flink mee.

De voorspelbaarheid maakt ook de opbouw naar het einde toe soms wat saai en langdradig is. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer Maggie in een voogdijzaak belandt waarin de vader van Oliver de gedeeltelijke voogdij wil hebben. Met name het hele stuk waarom Maggie dit niet wil hadden de makers flink mogen inkorten. Daarnaast zien we een opmerkelijke rol van actrice Naomi Watts als Oost-Europees zwanger hoertje die uiteindelijk van Vincent’s zijde af wil wijken. Het is een rol van een grote actrice die helaas maar weinig toevoegt aan de film en wellicht beter weggelaten had kunnen worden. Toch zorgt de film er gelukkig wel voor dat je aan het einde van de rit met een zeer goed gevoel achter blijft. Dit is dan ook direct het mooiste stuk van de film, waarin dan ook meteen een verklaring wordt gegeven voor de titel van de film.

Extra’s: Naast de hoofdfilm staan er geen extra’s op de dvd uitgave.

St. Vincent weet op een knappe manier een vrij uitgekauwd verhaal nog redelijk interessant te houden. Buiten het feit om dat de film vrij voorspelbaar is en de voogdijzaak van Maggie langdradig is, weet de film goed te vermaken. Daarnaast steekt Bill Murray met kop en schouders boven de rest uit en maakt alleen zijn deelname de film al de moeite waard. Dit komt vooral omdat hij Vincent speelt zoals alleen hij dat kan, namelijk als een etterig, zelfingenomen, grofgebekt en egoïstisch mannetje. St. Vincent bouwt op naar een einde dat ervoor zorgt dat je met en heerlijk gevoel afsluit en en mede daardoor stijgt de waardering voor de film met een volle ster.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment en Remain in Light voor het recensie-exemplaar.

17 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek