Star Trek Beyond
De Enterprise verkent het universum alweer een jaar of twee en de bemanning komt in een sleur terecht. Als kapitein Kirk door Kalara, een van de bemanningsleden, gewezen wordt op een vreemde gebeurtenis gaat de bemanning van de Enterprise op onderzoek gaat. Het gaat echter mis als een alles vernietigende mysterieuze zwerm de Enterprise vernietigt waarna de bemanning verspreid belandt op een onbekende planeet waar communicatie niet mogelijk blijkt. Op de planeet worden ze geconfronteerd met Krall, die koste wat het kost een geheim wapen wil bemachtigen dat Kirk in zijn bezit heeft. De bemanning wordt zwaar op de proef gesteld en ze beginnen steeds meer te twijfelen aan het nut van de Federation.
Na twee ijzersterke films was het drie jaar wachten op een vervolg van het door regisseur J.J. Abrams uit de goot getrokken Star Trek. Doordat Abrams zich had verbonden met Star Wars: The Force Awakens moest er dit keer gezocht worden naar een andere regisseur. Deze werd gevonden in de persoon van Justin Lin, een naam die bij de fans direct de wenkbrauwen deed fronsen. Want waarom werd er gekozen voor een regisseur die vooral bekend is van zijn bijdrage aan de Fast and the Furious-films en geen enkele ervaring heeft op het gebied van sciencefiction? Ook de eerste trailer zorgde niet voor het enthousiasme zoals bij de eerste twee films wel het geval was en uiteindelijk kunnen we na deze film vooral concluderen hoe goed Abrams is. Star Trek Beyond legt het namelijk op alle fronten af tegen zijn twee voorgangers.
Toch klinkt dit slechter dan de film is, want Star Trek Beyond is zeker geen slechte film geworden en er valt ook genoeg positiefs te zeggen. Zo is de opening weer sterk en als de film zich verplaatst naar de Enterprise, waar Kirk en zijn bemanningsleden na twee jaar de dag niet meer van de nacht kunnen onderscheiden, geeft dit een mooi beeld van de sleur die de vijf jarige missie met zich mee brengt. Dit alles leidt naar de vernietiging van de Enterprise, een sterke scène die helaas wel iets te lang duurt. Het meest positieve aan de film is de vijand. Deze Krall is een onbekend wezen dat er op het eerste gezicht eigenlijk alleen maar op uit is om werelden te vernietigen. Star Trek Beyond is uiteindelijk vooral een grote ode geworden aan The Original Series uit de jaren 60 en daarmee een feest der herkenning voor de doorgewinterde Trekkies. Een begrijpelijke keuze overigens, gezien de dit jaar de vijftigste verjaardag van de franchise markeert.
Toch is het wellicht allemaal iets teveel van het goede. De nieuwe Star Trek films waren juist films van nu en al dit terugkijken zorgt soms dan ook voor wat irritatie. Zo worden acteurs uit de oude serie in overvloed geëerd, waarbij het even afwachten was hoe de schrijvers zouden omgaan met het overlijden van Leonard Nimoy, iets wat overigens netjes wordt opgelost. Daarnaast valt de onthulling rond de homoseksualiteit van Sulu op, een ode aan de homoseksuele acteur George Takei die uitgebreid in het nieuws is geweest. Toch zijn de cinematografie en het verhaal de grootste mankementen in de film. Zo is het camerawerk veel te dynamisch. Waar Abrams vooral voor spectaculaire beelden zorgde, oogt het geheel hier vaak rommelig en schokkend. Het zorgt ervoor dat sommige scènes amper te volgen zijn. Het verhaal is matig uitgewerkt en er wordt te opzichtig een beroep wordt gedaan van de emotie van de kijker, een fout die in de oude reeks ook werd gemaakt. Het was juist in deze punten dat de films van Abrams uitblonk.
Star Trek Beyond doet duidelijk onder voor zijn voorgangers en lijkt dus bijzonder te lijden onder de regiewissel. Toch is de film zeker geen slechte film geworden, want de nieuwe vijand waar de bemanning van de Enterprise mee krijgt te maken is geweldig en doet zeker niet onder voor Khan uit de vorige film. De film is een feest der herkenning voor de echte Trekkies, al wordt dat soms lichtelijk overdreven en had de film verhaaltechnisch iets scherper gekund. Toch is Star Trek Beyond een meer dan goed vervolg geworden, waarbij het wachten op de vierde film kan beginnen. Wie dan op de regiestoel plaats mag nemen is nog de vraag, al is het voor de Trekkies te hopen dat de Klingons dan eindelijk een grotere rol gaan krijgen in deze nieuwe reeks.
Beoordeling
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.