Star Trek: Discovery – seizoen 2

Informatie

RegieAlex Kurtzman, Jonathan Frakes, Olatunde Osunsanmi, Lee Rose, David Barrett, Douglas Aarniokoski, Marta Cunningham, T.J. Scott, Hanelle M. Culpepper en Maja Vrvilo
Jaartal2019
Releasedatum27-11-2019
Speelduur714 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastSonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Wilson Cruz en Anson Mount

Na de dood van kapitein Gabriel Lorca is de USS Discovery op weg naar de planeet Vulcan om daar zijn nieuwe kapitein op te halen. Hun missie krijgt een andere wending als zij een noodoproep ontvangen van de USS Enterprise. Kapitein Christopher Pike, de gezagvoerder van de USS Enterprise, neemt het noodcommando over de Discovery en legt uit dat de Enterprise zeven mysterieuze rode signalen onderzocht die in alle uithoeken van het universum werden waargenomen. Bij het onderzoek werd de Enterprise flink beschadigd en sindsdien zijn alle signalen verdwenen. Ondertussen sijpelt onderhuids de oorlog tussen de federatie en het nieuwe Klingonrijk voort, al heeft dit niet langer de grootste prioriteit. Ook is er een onbekend figuur op de radar verschenen: een wezen wat zichzelf de Rode Engel noemt. Uiteraard is het de bemanning er alles aan gelegen om te achterhalen wie deze Rode Engel is en misschien nog wel belangrijker: wat zijn bedoelingen zijn. Daarnaast wordt Officier Michael Burnham gedwongen om haar verleden onder ogen te zien wanneer een bekende opduikt: haar vervreemde broer, Spock.

In 2005 werd vroegtijdig de stekker uit Enterprise getrokken, de op dat moment laatste lopende Star Trek serie. De kijkcijfers vielen tegen en dus werd de serie de enige, samen met The Original Series, die niet zeven seizoenen vol wist te maken. Vervolgens werd het een tijdje stil rond Star Trek. Dit veranderde toen J.J. Abrams in 2009 zijn zeer succesvolle reboot lanceerde. Hiervoor gebruikt hij niet langer dezelfde tijdlijn als in The Original Series, maar de alternatieve Kelvin tijdlijn. Na twee behoorlijk succesvolle sequels, werd bekend gemaakt dat er ook weer een nieuwe serie in de maak was; Discovery. Opvallend is dat deze serie zich weer afspeelt in de ‘normale’ tijdlijn, vlak voor The Original Series. De Trekkies werden hiermee op hun wenken bediend. De serie ging in september 2017 van start op Netflix en bleek direct succesvol. Aan het eind van het seizoen bleven de kijkers achter met een zinderende cliffhanger, waarbij de Discovery het legendarische schip USS Enterprise ontmoet.

Bij de ontmoeting neemt Christopher Pike, de kapitein van de Enterprise, het commando over de Discovery tijdelijk over en bundelen de twee bemanningen hun krachten. Daarbij gaan zij op onderzoek uit naar zeven rode signalen die verspreid door het universum zijn aangetroffen. Dit is een beetje de belangrijkste verhaallijn van dit tweede seizoen, waarmee de oorlog tussen de Federatie en het nieuwe Klingonrijk naar de achtergrond wordt verdrongen. Dit wil overigens niet zeggen dat de Klingons er niet meer toe doen, integendeel zelfs. De oorlog gaat gewoon door en aan de hand van list en bedrog wordt er toegewerkt naar een grote climax. Toch ligt de focus vooral op de mysterieuze Rode Engel. Het is een goed uitgedachte verhaallijn, waarbij je de uitkomst niet direct zal zien aankomen. Maar ook de rol van Philippa Georgiou en haar intenties met Discovery of beter gezegd met Michael Burnham zijn erg onduidelijk. Zeker met in het achterhoofd dat Georgiou uit een andere dimensie komt, iets dat we leerden in het vorige seizoen.

Het meest interessant is echter de terugkeer van Spock en zijn relatie met zijn stiefzusje Michael. Het drijft Michael tot een terugkeer naar Vulcan om achter een diepgeworteld familiegeheim te komen. Vooral deze verhaallijn zet Discovery dicht naast The Original Series, iets waarover de Trekkies overigens verdeeld zijn. Vast staat dat alle verhaallijnen flinke oplettendheid vragen. Daarnaast presteert Discovery het om The Original Series extra kracht bijzet door veel elementen te laten terugkeren en verhaallijnen samen te laten smelten. Het moet uiteindelijk allemaal resulteren in een groot logisch verlopend universum. Als in de grande finale de Discovery in het heetst van de strijd in gevaar dreigt te komen, realiseert Michael zich wat er moet gebeuren. Eens te meer blijkt dat de juiste beslissingen soms ook moeilijkste beslissing blijkt te zijn. Het is de opmaat naar een nieuwe cliffhanger, en waar het eerste seizoen ons achterliet met het beeld van de USS Enterprise op het netvlies, weten de makers de liefhebbers van Star Trek ook dit keer weer helemaal wild te krijgen een cliffhanger waar je u tegen zegt.

Extra’s: De 4 discs tellende Blu-ray release is weer smullen geblazen voor de fans. Niet alleen de 14 aflevering zijn te bekijken, ook staan de schijven tjokvol bonusmateriaal. Op de hoes staan 9 Behind-The-Scenes Featurettes vermeld, maar dat dekt de lading niet bepaald. Hier zit namelijk uren aan materiaal achter verstopt. Een aangename verrassing.
· Designing Discovery: Season 2 (17:48) Een gedetailleerde kijk op het productieontwerp van de serie aan de hand van een rondleiding op de set tot aan de computer gestuurde verlichting die de serie bevat.
· Prop Me Up: Season 2 (08:56) Een blik op de rekwisieten die de serie rijk is, denk hierbij aan de Fasers, Klingon wapens en ruimtesondes.
· Dress for Success: Season 2 (16:00) Zoals de titel al doet vermoeden gaat deze featurette over het succes van de serie.
· Creature Comforts: Season 2 (15:18) Dit stukje neemt de kijkers mee in de wereld van constructie en implementatie van buitenaardse protheses. De hoogtepunten zijn Kelpiens, Klingons en Talosians.
· Creating Space (10:12) Zie de opbouw van enkele van de indrukwekkende visuele effecten uit de serie.
· Putting It Together (43:05) Een uitgebreide blik op het ineen leggen van de puzzelstukjes om de verhaallijnen van het seizoen bij elkaar te brengen. We krijgen inzicht in het gedetailleerde proces van het samenstellen van de afleveringen, inclusief het schrijfproces, pre-productiebijeenkomsten, fotografie, decorontwerp, visuele effecten, editing, stunts en en geluid
· Star Trek: Discovery: The Voyage of Season 2 (55:46) Wederom een lange en gedetailleerde featurette waarbij dit keer de samenstelling van de facetten van dit seizoen wordt belicht. Denk hierbij aan de editing, acteerprestaties, het plot en de grote verhaal- en karakterevoluties van dit seizoen. De feature wordt gepresenteerd aan de hand van interviews met de cast- en crew.
· Enter the Enterprise (10:33) Een blik op de constructie van de brug van de Enterprise, inclusief verwijzing naar het decorstuk uit de jaren 60.
· The Red Angel (13:10) Een feature waarin het bedenken, uitwerken en verwerking van de meest mysterieuze figuur uit dit seizoen centraal staat.
· Audiocommentaar: Voor vier afleveringen is een informatieve audiocommentaartrack opgenomen; Brother (door Sonequa Martin-Green en Alex Kurtzman), New Eden (Anson Mount en Jonathan Frakes), Through the Valley of Shadows (door Anson Mount en Ethan Peck) en Such Sweet Sorrow, Part 2 (door Olatunde Osunsanmi, Michelle Paradise, Jenny Lumet, and Alex Kurtzman).
· Star Trek: Short Trek: The Brightest Star (14:47) Een aanvullend verhaal over het volk van Saru, de Kelpiens die wonen op hun thuisplaneet Kaminar.
· Star Trek: Short Trek: Runaway (15:21) In deze korte aflevering komt Tilly een buitenaardse prinses tegen.
· Deleted/Extended Scenes (19:22) Een achttal verwijderde en/of verlengde scenes, die verspreidt over de discs zijn te vinden: New Eden, Point of Light, Light and Shadows, Project Daedalus, The Red Angel, Through the Valley of Shadows, Such Sweet Sorrow en Such Sweet Sorrow, Part 2.
· Gag Reel (07:09) De welbekende bloopercompilatie van dit seizoen.

Star Trek: Discovery – Seizoen 2 is een sterk vervolg dat verder gaat met de daverende cliffhanger waar het eerste seizoen ons mee achterliet. De ontmoeting met het legendarische schip USS Enterprise, onder het gezag van kapitein Christopher Pike, blijkt namelijk geen toevallige. Pike besluit het commando over het kapiteinloze schip over te nemen en besluit om samen met de bemanning van de USS Discovery op een missie te gaan die elke andere missie overbodig lijkt te maken. Het resulteert in een soms iets te soapachtig verhaal, waarbij aan de hand van onder andere de terugkeer van Spock het tempo flink wordt opgevoerd. Het doet je meer dan eens afvragen of de makers er wellicht niet slimmer aan hadden gedaan om wat gas terug te nemen. Niettemin is dit tweede seizoen ijzersterk, met opnieuw een fraaie cliffhanger die direct doet uitkijken naar het reeds aangekondigde derde seizoen (deze zal medio 2020 op Netflix verschijnen). Voor nu zal menig Trekkie met groots genoeg terug kunnen kijken op dit tweede seizoen, iets wat zeker niet gegarandeerd is bij Netflix producties, waardoor je als fan van de wereldberoemde sciencefiction serie je collectie weer compleet kan maken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 december, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ddc28ccb79cd_selected-products" products="9200000117150148,9200000117150160,9200000098548163,9200000098548153,9200000117598980" name="star trek discovery" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek