Star Trek: Discovery – seizoen 3

Informatie

RegieOlatunde Osunsanmi, Jonathan Frakes, Hanelle M. Culpepper, Maja Vrvilo, Douglas Aarniokoski, Jon Dudkowski, Omar Madha, Chloe Domont en Norma Bailey
Jaartal2020-2021
Releasedatum12-11-2021
Speelduur667 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastSonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rap, Mary Wiseman, David Ajala, Wilson Cruz, Rachael Ancheril en Michelle Yeoh

Nadat ze naar de toekomst zijn gereisd om gevoelige informatie te beschermen tegen het gevaar van Control, een kunstmatige intelligentie die bestemd is om al het leven te vernietigen, belanden Michael Burnham en de bemanning van de USS Discovery in het jaar 3188. Daar ontdekken ze dan hun missie succesvol was en dat er in deze toekomst nog levende organismen aanwezig zijn. Toch is de realiteit anders hun dan hun eigen tijd. Ze ontdekken dat een onverklaarbare gebeurtenis, genaamd ‘the Burn’,  gezorgd heeft voor een catastrofale gebeurtenis, waarna Starfleet en de Federatie niet langer machtig zijn en zelfs op het punt van instorten staan. Terwijl de Discovery zich probeert aan te sluiten bij wat er nog rest van de Federatie, voelen Michael en de rest van de crew langs alle kanten nieuwe gevaren.

In 2005 werd vroegtijdig de stekker uit Enterprise getrokken, de op dat moment laatste lopende Star Trek serie. De kijkcijfers vielen tegen en dus werd de serie de enige, samen met The Original Series, die niet zeven seizoenen vol wist te maken. Vervolgens werd het een tijdje stil rond Star Trek. Dit veranderde toen J.J. Abrams in 2009 zijn zeer succesvolle reboot lanceerde. Hiervoor gebruikt hij niet langer dezelfde tijdlijn als in The Original Series, maar de alternatieve Kelvin-tijdlijn. Na twee behoorlijk succesvolle sequels, werd bekend gemaakt dat er ook weer een nieuwe serie in de maak was; Discovery. Opvallend was dat deze serie zich weer afspeelt in de ‘normale’ tijdlijn, vlak voor The Original Series. De Trekkies werden hiermee op hun wenken bediend. De serie ging in september 2017 van start op Netflix en bleek direct succesvol.

Meer dan nog in de eerste twee seizoen zijn de personages dit seizoen weer goed uitgewerkt, want mede te danken is aan de keuze om meer te richten op karakterontwikkeling. Michael Burnham  Burnham blijft een interessante leider en gelaagd leidersfiguur en wordt net als eerder sterk neergezet door Sonequa Martin-Green. Ook de rol van Saru, de goede vriend van Michael opnieuw ijzersterk gespeeld door Doug Jones, krijgt in de nieuwe afleveringen veel aandacht en dat is alleen maar toe te juichen. Verder zien we ook Anthony Rapp en Mary Wiseman terugkeren als Paul Stamets en Sylvia Tilly, twee personages die ook in dit seizoen verder uitgediept worden. Naast de reeds bekende personages, doen ook dit seizoen weer de nodige nieuwe personages hun intrede. Zo schittert David Ajala als Cleveland ‘Book’ Booker en is de serie helemaal bij de tijd met Blu Del Barrio, die te zien is als het fijne non-binaire personage Adira Tal.

Bij eerdere seizoen is al gebleken dat alle verhaallijnen flinke oplettendheid vragen. Doordat dit seizoen de focus vooral ligt op karakterontwikkeling is dat niet bepaald minder geworden. Toch zal het de vaste kijker goed doen dat de serie nog verder ingaat op de vroeger al zo fijne vriendschappelijke banden tussen de bemanningsleden. Dat zorgt er vanzelfsprekend voor dat je als kijker meer en meer betrokken raakt met de personages. Het is de opmaat naar een actierijke climax van dit seizoen. Waar de eerste twee seizoenen konden rekenen op een daverende cliffhanger, wordt alles hier opgezet voor een happy ending. Dit geldt overigens niet alleen voor de Discovery en zijn bemanning, maar voor de gehele Federatie. Dat dit niet direct het einde betekent van de serie zal menigeen wat zorgen baren voor het reeds draaiende vierde seizoen, het is tenslotte maar de vraag of de minimale losse eindjes genoeg zijn om op voort te borduren, maar voor nu lijkt alles te kloppen.

Extra’s: Naast de 13 afleveringen van dit seizoen is er wederom flink wat bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.
· Deleted Scenes (15:05) Een aardige verzameling aan verwijderde scènes, welke hier per aflevering over de discs worden gespreid.
· Writer’s Log: Michelle Paradise (13:49) Vanaf IJsland presenteert Paradise een blik op de shoot vanuit haar oogpunt.
· Star Trek: Discovery: The Voyage of Season 3 (28:32) Een blik op de setting, het verhaal, de nieuwe en terugkerende personages, de cameravoering en de nodige andere technische details.
· Stunted (14:33) Een featurette over het stuntwerk in dit seizoen.
· Being Michael Burnham (24:20) We zien hoe Sonequa Martin-Green haar personage vorm geeft.
· Kenneth Mitchell: To Boldly Go
(18:04) Mitchell bespreekt zijn aandeel in de serie en zijn gevecht tegen ALS.
· Bridge Building (25:37) Een blik op de crew op de brug van de Discovery.
· Gag Reel (04:33) De welbekende bloopercompilatie

Star Trek: Discovery – seizoen 3 richt zich vooral op een goed verhaal en uitdieping van de personages, waardoor de serie steeds meer zijn eigen weg weet te vinden. Showrunners Alex Kurtzman en Michelle Paradise weten daarmee de soapachtige verwikkelingen wat achter zich te laten en ook van het derde seizoen van Star Trek: Discovery ijzersterk vermaak voor het kleine scherm te maken. De serie wordt hierbij geholpen door uitstekende optredens van Martin-Green, Jones, Wiseman en de andere castleden. Het zorgt ervoor dat, in navolging van de eerste twee seizoenen, boeiende verhaallijnen, bovengemiddelde special effects en rakende momenten elkaar opvolgen en menig Trekkie aan het eind van dit seizoen zal verlangen naar meer. Het vierde seizoen is onlangs van start gegaan op de streamingdienst van Paramount, maar voor nu zal menig Trekkie blij zijn dat ook dit seizoen in de schappen ligt, waardoor je als fan van de wereldberoemde sciencefiction serie je collectie weer compleet kan maken.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

28 december, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer