Star Wars: The Last Jedi 3D

Informatie

RegieRian Johnson
Jaartal2017
Releasedatum18-04-2018
Speelduur150 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastDaisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Mark Hamill, Andy Serkis, Oscar Isaac, Benicio Del Toro, Carrie Fisher en Lupita Nyong'o

Rey heeft Luke Skywalker gevonden op Ahch-To en vraagt hem om hulp bij de strijd tegen de First Order. Tot haar grote verbazing heeft Luke de Force afgezworen en weigert hij om haar te helpen. Ondertussen belandt het verzet, onder leiding van generaal Leia Organa, in een grootse confrontatie met de First Order. Poe leidt hierbij een aanval in die resulteert in vele slachtoffers, waarna de First Order de achtervolging inzet naar de nog resterende rebellen die zich ondertussen op een schip heeft verzameld. Finn en Rose ontvluchten de situatie en vertrekken op een missie die moet leiden naar een mysterieuze hacker. Hij moet de rebellen toegang geven tot het schip van Supreme Leader Snoke in de hoop dat ze het traceermechanisme kunnen ontmantelen, waardoor het verzet kan vluchten voor de First Order.

Na de overname van Lucas Film door Disney schieten de Star Wars-films als paddenstoelen uit de grond. Vooral werd er door de fans gevreesd dat de vele aankondigingen weleens de doodsteek voor de franchise zou kunnen betekenen, waarbij de kwantiteit het zou gaan winnen van de kwaliteit. Tot nu toe gaat het Disney echter erg goed af. Wat wel een beetje zorgen baarde was dat J.J. Abrams voor het vervolg op zijn succesvolle The Force Awakens zijn plaats in de regiestoel zou staan aan Rian Johnson. Waar Abrams terug ging naar de oorsprong van Star Wars, brak de fans het klamme zweet uit toen bekend werd dat de relatief onervaren Johnson dit gigantische project moest gaan leiden. Gelukkig kan hij rekenen op de hele cast en is er dit keer een grotere rol voor Mark Hamill als Luke Skywalker weggelegd, iets wat in mindere mate geldt voor Carrie Fischer. Zij overleed vlak nadat de opnames voltooid waren, wat direct de vraag opriep hoe men dit zou gaan oplossen in aanloop naar de negende film uit de reeks.

Laten we direct beginnen te zeggen dat The Last Jedi iets minder sterk in elkaar steekt dan The Force Awakens. Niet dat het een mislukking is, want opnieuw is het een fantastische film geworden die alle elementen bevat die een Star Wars film moet hebben. Toch was er veel kritiek op het verloop van het verhaal, maar feitelijk is het onzin om de film daar volledig op af te serveren. Toch blijft de kijker met de nodige vragen zitten, want; “wie is Rey nu eigenlijk?” en “Waar komt ze vandaan?”. De uitleg die hier gegeven wordt is namelijk dusdanig mysterieus dat niets zeker lijkt, waardoor we lijken te kunnen rekenen op een flinke climax in de aanstaande laatste film in de trilogie. Ook wordt het nergens helemaal duidelijk wie Snoke nu eigenlijk is en wat zijn drijfveer is. Het lot van zijn personage doet dan ook het meest verbazen. Hoe de makers dit willen oplossen blijft een groot raadsel en juist die elementen maken deze nieuwe trilogie van Star Wars onweerstaanbaar.

Toch zijn er wel een aantal punten van kritiek. Zo zijn de Porgs bloedirritant en vooral kinderachtig. Waarom de makers hiervoor gekozen hebben is een raadsel, al is natuurlijk bekend dat geestelijk vader George Lucas hier ook een handje van had. Wat de film daarnaast opbreekt is de overkill aan slapstick. Zo wordt generaal Hux dit keer totaal anders ingevuld en is hij het middelpunt van veel komische scènes. Ook zien we een verdwaast rondlopende en water lekkende Finn. Het moet allemaal voor veel hilariteit zorgen, maar door de overdaad heeft het met regelmaat een averechts effect. Toch is het op visueel vlak weer smullen, vooral de casinoplaneet waarop Finn en Rose belanden om naar de geheimzinnige hacker te zoeken is tot in de puntjes verzorgd. Daarnaast valt op hoezeer Adam Driver is gegroeid in zijn rol van Kylo Ren en richting het einde gaan werkelijk alle remmen los en wordt de kijker getrakteerd op meerdere kippenvel momenten!

Extra’s: Naast de Blu-ray die de film bevat is er nog een bonus Blu-ray disc toegevoegd die helemaal volgepropt is met de meest interessante extra’s. Voor de fans een must om te bekijken. Naast deze bonus disc, zit er ook een schijf met de 3D versie van de film in deze set. Dit alles is verpakt in een prachtige steelcase, wat deze uitgave tot een absoluut pronkstuk in je collectie maakt.
∙ The Director and the Jedi (1:35:23) Schrijver en regisseur Rian Johnson levert een zeer aangename feature waarin hij de film tot in de kleinste details ontleedt. Hij bespreekt de beroemde fanfare, een alternatieve opening, visuele effecten, acteurs en personages, performances, vaste details, fotografische elementen, verhalende details, het schrijfproces en de ontwikkeling van de film en hoe hij dit alles eigen maakte en plaatste binnen het grotere universum van Star Wars.
∙ Balance of the Force (10:17) Regisseur Rian Johnson bespreekt The Force, Luke’s beweegredenen in de film, Rey’s plaats in het universum, de Force-connectie tussen Rey en Ren en de laatste confrontatie uit de film.
∙ Scene Breakdowns: Drie scènes uit de film worden ontleed, waarbij we inzicht krijgen op de sleutel van het succes: Lighting the Spark: Creating the Space Battle (14:23), Snoke and Mirrors (05:40) en Showdown on Crait (12:56).
∙ Andy Serkis Live! (One Night Only) (05:49) Zoemt in op Andy Serkins’ rol als Supreme Leader Snoke in het motion capture pak en hoe daar CGI aan toe werd gevoegd om het geheel af te maken.
∙ Deleted Scenes (23:02) Maar liefst veertien verwijderde en/of verlengde scènes: Alternate OpeningPaige’s Gun JamsLuke Has a MomentPoe: Not Much of a SewerIt’s Kind of Weird That You Recorded ThatThe Caretaker Sizes Up ReyCaretaker Village SequenceExtended Fathier ChaseMega Destroyer Incursion – Extended VersionRose Bites the Hand That Taunts HerPhasma Squealed Like a Whoop HogRose & Finn Go to Where They BelongRey & Chewie in the Falcon en The Costumes and Creatures of Canto Bight.
Audio Commentary: Een informatieve commentaartrack bij de film van regisseur en schrijver Rian Johnson.

Star Wars: The Last Jedi is dan misschien iets minder dan zijn voorganger, maar het is nog steeds een fantastische film! Aan het einde van de film zit je met meer vragen dan antwoorden, waardoor iedereen meer dan ooit zal uitkijken naar het trilogie-afsluitende derde deel. Perfect is de film zeker niet. Zo had humor wat beter gedoseerd morgen worden, want soms neemt dat veel weg van de essentie waar het nou eigenlijk allemaal om gaat. Het zijn van die kleine dingetjes waar Rian Johnson misschien wel teveel vrijheid genoot en wat verhinderd dat The Last Jedi net zo indrukwekkende film is als The Force Awakens. De lat ligt tenslotte hoog. Toch zal je meermaals merken dat de de aanwezigheid van vertrouwde personage, de gelikte effecten, het leuke verhaal en vooral de vele kippenvel momenten richting het einde de film naar een hoger niveau weten te tillen.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ad882e194637_selected-products" products="9200000086134794,9200000086134246,9200000086088944,9200000040534959,9200000040534963,9200000072804965,9200000046595808" name="Star Wars" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek