Steve Jobs

Informatie

RegieDanny Boyle
Jaartal2015
Releasedatum08-06-2016
Speelduur122 minuten
DistributeurUniversal Home Entertaiment Benelux
CastMichael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels en Michael Stuhlbarg

Apple oprichter Steve Jobs stond vooraan bij de digitale revolutie, iets dat vandaag de dag nog doorsijpelt in onze maatschappij. Deze biografische film concentreert zich op de drie meest opmerkelijke en misschien wel belangrijkste momenten uit zijn carrière. Met de lancering van de Macintosch dacht Jobs dat dit de technologische ontwikkeling zou zijn waar een ieder op zat te wachten. De realiteit bleek anders en Jobs werd zelfs weggestemd uit zijn eigen bedrijf. Dit om vervolgens zijn eigen lijn met computers te lanceren, de Next. Nadat ook dit gigantisch flopte besloot Jobs om terug te keren naar Apple, om daar de iMac te lanceren. Maar tussen deze grote gebeurtenissen waarbij Jobs wereldgeschiedenis schreef verloor hij zijn gezin, zijn vrienden en zijn gezondheid.

In 2013 krijgen we de eerste film over het leven van Apple magnaat Steve Jobs te zien in de bioscopen. In de hoofdrol speelde Aston Kutcher, waarbij zijn gelijkenis met Jobs af en toe eng was. Maar de film flopte gigantisch en regisseur Danny Boyle vond het tijd voor een fatsoenlijke film waarin hij de drie belangrijkste gebeurtenissen uit Jobs carriére zou weergeven. Voor de rol van Jobs is gekozen voor Michael Fassbender. Een opmerkelijke keuze, want als er een iemand niet op Jobs lijkt dan is het Fassbender wel. Dit deed de wenkbrauwen dan ook direct fronsen, maar na de eerste kennismaking met Fassbender als Steve Jobs zal je dit feit direct naast je neer kunnen leggen. Fassbender weet namelijk vanaf de eerste minuut te imponeren en hij zet dan ook een zeer geloofwaardige Jobs neer.

Het spervuur aan dialogen dat je om de oren gesmeten krijgt nodigt de doorsnee kijker misschien niet direct uit om de film te gaan bekijken. Toch is het geheel goed verpakt. Universal pakte dit dan ook gis aan, want naast de dynamische filmstijl van Boyle trokken ze scriptschrijver Aaron Sorkin aan die in het verleden ook al eens bewees een meester te zijn in het schrijven van monologen. Kijk alleen al naar films als A Few Good Men of het recentere Moneyball en je weet eigenlijk direct dat hij veelal hoge kwaliteit werk levert. De randzaken die zich afspelen rondom Jobs zijn dan ook erg sterk uitgewerkt. Zo zien we de vrouw van Jobs, waarbij het onduidelijk blijft of ze nou echt op het geld van Jobs uit is of dat ze echt het beste met hun dochter voorhad. Het bizarre is dat Jobs altijd bleef ontkennen dat het zijn dochter was, maar toch voor haar bleef zorgen.

Naast Fassbender zien we Seth Rogen in de rol van medeoprichter van Apple Steve Wozniak. Rogen heeft een waslijst aan matige films op zijn cv staan, maar laat in Steve Jobs zien dat hij wel degelijk kan acteren. Naast Rogen zien we een briljante vertolking van Kate Winslet als zijn steun en toeverlaat Joanna Hoffman. Hoffman was de rechterhand van Jobs en eigenlijk was zij de enige persoon op aarde waar Jobs wel degelijk naar luisterde. De rollen van de ganse cast worden zo verschrikkelijk goed gespeeld, dat je af en toe vergeet dat je naar een film zit te kijken. De spanning naar elke presentatie is om te snijden en zal zorgen dat je meermaals op het puntje van je stoel belandt. Uiteindelijk wordt het opzetje naar de iPhone min of meer gegeven en dit is eigenlijk een van de meest interessante periodes uit Jobs zijn carrière gebleken, iets wat wellicht uitnodigt tot een vervolg. Vast staat dat deze film zeer geslaagd is. Vooral, maar zeker niet alleen voor Applefanaten.

Extra’s: Naast de hoofdfilm staat er een interessante making-of op de blauwe schijf. In deze driedelige blik achter de schermen, met een speelduur van maar liefst drie kwartier, horen we aan de hand van de regisseur en acteurs hoe de film tot stand is gekomen. Ook kan je onder de film het audiocommentaar aanzetten waarbij regisseur Danny Boyle, schrijver Aaron Sorkin en editor Elliot Graham je bij elke scéne van commentaar voorzien.

Steve Jobs is een prachtige film geworden over de drie belangrijke gebeurtenissen in Jobs zijn carrière. Dit wordt ook nog eens op een werkelijk fantastische manier naar het scherm vertaald door Michael Fassbender, die je al na een paar minuten eigenlijk doet vergeten dat hij eigenlijk maar weinig gelijkenissen vertoond met Jobs. Maar naast Fassbender valt er ook nog heel wat meer te genieten. Zo is er goed over de combinatie regisseur en scriptschrijver nagedacht, want de geweldig geschreven monologen van Aaron Sorkin en de dynamische filmstijl van Danny Boyle passen perfect bij elkaar. Dit zorgt er dan ook voor dat de film ook voor mensen die weinig met Apple op hebben boeiend zal blijven.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 juni, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek