Storm: Letters van Vuur

Informatie

RegieDennis Bots
Jaartal2017
Releasedatum19-05-2017
Speelduur100 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastDavy Gomez, Juna de Leeuw en Yorick van Wageningen

In de middeleeuwse Lage Landen woont de 12-jarige Storm bij zijn vader Klaas. Als Klaas gearresteerd wordt voor het drukken van een belangrijke, maar verboden, brief van Maarten Luther, weet Storm nog maar net te ontkomen uit de handen van de inquisitie. In zijn vlucht neemt hij de originele drukletters mee, waarmee hij ongewild het middelpunt wordt van een jacht op de brief. Hij krijgt hierbij hulp van Marieke, een weesmeisje die in de ondergrondse tunnels woont van het dorp. Samen moeten ze de doodstraf, die de vader van Storm boven het hoofd hangt, zien te voorkomen. Hun reis ontaardt in een avontuur dat een gevecht wordt voor ieders vrijheid.

Regisseur Dennis Bots begon zijn carrière met het regisseren van aan aantal afleveringen van soapseries als Goede Tijden, Slechte Tijden en Goudkust. Zijn ambitie lag echter hoger en vervolgens richtte hij zich op kinderfilms als Zoop in Afrika en Plop en de Pinguin. Zijn voorlopige hoogtepunt kende Bots met de indrukwekkende kinderfilms Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen. Een nieuwe uitdaging vond Bots in het avonturenverhaal Storm: Letters van Vuur, opnieuw een jeugdfilm die een soort Game of Thrones-achtig jasje is gegoten. Het moet gezegd: voor een jeugdfilm is dit wederom behoorlijk geslaagd. De hoofdrol wordt vertolkt door de jonge Davy Gomez, die met deze film zijn acteer debuut maakt. Hij wordt bijgestaan door Yorick van Wageningen, een ervaren acteur die met films als The Girl with the Dragon Tattoo, 47 Ronin en Blackhat ook behoorlijk Hollywood producties op zijn naam heeft staan. Deze ervaring maakt het verschil en is aardig af te zien aan het eindresultaat van deze film die zich afspeelt in het middeleeuwse Antwerpen in 1521.

Wat direct opvalt is dat de jonge acteurs niet altijd even goed om weten te gaan met de dialoogvoering in de film. Niet dat de jeugdige kijkers zich hieraan zullen storen, maar dit kan voor de meekijkende volwassenen een irritatiepuntje vormen. Het komt allemaal wat houterig over. Toch komt hier de klasse van van Wageningen om de hoek kijken, want hij weet een puike rol als vader van Storm neer te zetten. Het spannende, en vooral leerzame, verhaal zit erg goed in elkaar, al zal het wellicht soms iets te ingewikkeld zijn voor de jeugdige kijkers. Zo stipt de film onderwerpen als reformatie en geloof aan en zet deze om naar de vrijheid van meningsuiting en de verschillen tussen arm en rijk. Oftewel; volwassen onderwerpen in een jeugdig jasje. Dit is natuurlijk erg te prijzen en zo dient de film niet enkel ter vermaak. Zo leren kinderen wie Maarten Luther was; een Duitse theoloog en reformator die het geloof hoog in het vaandel had staan.

Buiten het feit om dat de film erg leerzaam blijkt te zijn, is de film ook behoorlijk vermakelijk en vooral erg mooi gemaakt. De duistere setting en het erg sterke camerawerk brengen hierbij het middeleeuwse Antwerpen op een indrukwekkende wijze tot leven. Het zorgt ervoor dat het tijdsbeeld goed en geloofwaardig naar het scherm wordt vertaald. Hierbij springt voor de boekdrukkunst in het oog, iets waar de film in grote lijnen om draait natuurlijk. Tel hierbij op nog een prima soundtrack, van componisten André Dziezuk en Fons Merkies, en we kunnen gerust stellen dat Storm: Letters van Vuur een prima jeugdfilm is die het zeker verdient op een groot jeugdig publiek te bereiken!

Extra’s: Naast de hoofdfilm is er geen bonusmateriaal aanwezig op de dvd release.

Storm: Letters van Vuur is een knappe jeugdfilm van eigen bodem! De film is niet alleen zeer vermakelijk, maar ook nog eens erg leerzaam. Dit is vooral te danken aan de prima verhaalvertelling en een knap staaltje camerawerk. Soms zijn de dialogen wel wat houterig, vooral tussen de jonge hoofdrolspelers, maar rekening houdend met deze debuterende acteurs is dit zeker overkomelijk. Toch is het duidelijk dat een ervaren acteur als Yorick van Wageningen overal met kop en schouders bovenuit steekt. Storm: Letters van Vuur bevestigt nog maar eens dat wij in ons kleine koude kikkerlandje prima in staat zijn om een goede avonturen jeugdfilm in elkaar te zetten.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

12 juni, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f91c504188_selected-products" products="9200000073280373" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek