Stranger Things – Seizoen 3

Informatie

RegieMatt Duffer en Ross Duffer
Jaartal2019
Releasedatum4-7-2019
Speelduur434 minuten
DistributeurNetflix
CastWinona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Sadie Sink, Natalia Dyer, Charlie Heaton en Joe Keery

De rust lijkt te zijn teruggekeerd in Hawkins, terwijl iedereen de draad van het normale leven weer probeert op te pakken. Zo zijn Eleven en Mike hevig verliefd, maar is het Max die Eleven opstookt dat alle mannen hetzelfde zijn. Dustin trekt meer op met Steve dan met zijn eigen vrienden en beweerd een vriendin te hebben, iets dat zijn vrienden dan weer niet geloven. Hopper probeert een date met Joyce te krijgen, maar die ziet dat niet helemaal zitten. Als Billy, de broer van Max, vreemd gedrag begint te vertonen, begint Will te vermoeden dat er iets uit the upside down weer aanwezig is. Helemaal als er al snel weer vreemde dingen gebeuren in Hawkins. De vrienden staan nu voor de grootste uitdaging van hun leven als ze er ook nog eens achter komen dat de Russen de poort naar the upside down weer proberen te openen.

In 2016 kwam de gloednieuwe serie Stranger Things op streamingdienst Netflix te staan. De serie speelt zich af in 1983 en vertelt het verhaal van een vriendengroep, waarvan er eentje op onverklaarbare wijze vermist raakt. De serie was een zeer groot succes, waardoor een tweede seizoen niet kon uitblijven en deze kwam er dan ook rond Halloween 2017. Hoewel dit seizoen een nog groter succes was dan de eerste, bleef het onduidelijk of er nog een derde seizoen zou komen. Dit terwijl de cliffhanger om een vervolg schreeuwde. Op vier juli van dit jaar was het dan uiteindelijk zover en konden de fans eindelijk aanschouwen hoe het verder gaat met de vriendengroep uit Hawkins. De gehele cast keerde gelukkig weer terug en de opzet blijft dan ook precies hetzelfde als in de voorgaande twee seizoenen. Het enige verschil is dat de fans bijna twee jaar hebben moeten wachten op dit derde seizoen, maar gelukkig is een vierde seizoen inmiddels aangekondigd. De vraag is alleen hoelang we op dat volgende seizoen moeten gaan wachten en het is daarbij te hopen dat dat ook niet weer twee jaar gaat duren natuurlijk. De cast wordt ook steeds ouder en uiteindelijk zal dat ook niet meer te verantwoorden zijn als men te lang tussen elk seizoen laat zitten. Voor nu kan je weer genieten van acht gloednieuwe afleveringen op Netflix, die duisterder en een stuk smeriger zijn dan hun voorgangers, waarbij de serie ditmaal naar een horror-achtige setting blijkt te gaan.

De eerste drie afleveringen laten de wenkbrauwen flink fronsen en dat wekt tot aan dat punt flinke zorgen over de kwaliteit van de serie. De draad wordt opgepikt na de gebeurtenissen uit het tweede seizoen en de makers lijken hun tijd daar flink voor te nemen. De sfeer lijkt er dan ook flink onder te leiden, want deze wordt tot aan dat punt alleen maar gecreëerd door de muziek wat al snel op de zenuwen begint te werken. Het leidt er toe dat de eerste drie afleveringen als een jukebox met alleen maar muziek uit de jaren ’80 blijkt te bevatten, zonder dat er eigenlijk ook maar iets lijkt te gebeuren. Max werkt als een irritatiefactor en is Eleven alleen maar aan het opstoken met feministische praatjes tegen Mike. Hopper probeert uit alle macht een date te krijgen met Joyce, die nog vol in de rouwperiode zit na de dood van Bob en dat eigenlijk totaal niet zit zitten. De serie kabbelt in alle rust voort en doordat de makers de nieuwe verhaallijn willen uitzetten, begint alles nogal chaotisch te verlopen. Hier had het tweede seizoen ook al lichtelijk last van, alleen pikte deze de draad weer goed op in de tweede aflevering, iets dat hier dus een stuk langer op zich laat wachten. Het zorgt er na de helft van aflevering twee voor dat je interesse bijna weg ebt, maar wie de drie afleveringen uit zit zal vanaf de vierde aflevering getrakteerd worden op de ouderwetse Stranger Things, dat een meer volwassenere sfeer blijkt te bezitten.

Het is vanaf de vierde aflevering dat de remmen redelijk los gaan en de groep uit Hawkins erachter begint te komen dat de mind flayer zijn weg terug heeft gevonden naar onze wereld. Dit wordt veroorzaakt door Russische wetenschappers die met een enorm apparaat de poort naar the upside down weer willen openen. Hoewel de vrienden geteisterd worden door the mind flayer, moeten ze erger zien te voorkomen en de ondergrondse Russische basis proberen binnen te dringen om het apparaat stop te zetten dat de poort probeert te openen. Het lijkt onbegonnen werk, totdat Steve en nieuwkomer Robin een uitgezonden Russische code krijgen van Dustin en deze weten te kraken. Het is vanaf dat punt dat de spanning flink toeneemt en de serie zijn oude vertrouwde vorm lijkt terug te hebben. Iedere aflevering heeft zijn eigen cliffhanger, waardoor je na elke aflevering alleen maar wil doorkijken wat er nou eigenlijk verder gebeurd. Zal het de vrienden lukken om de poort op tijd dicht te krijgen? Dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. Het zorgt er in ieder geval voor dat de serie na de drie afleveringen zijn sfeer weer volledig terugkrijgt, iets dat wordt vergezeld met allemaal odes aan het jaar 1985 die op een smaakvolle manier aan de man worden gebracht. De uiteindelijke uitkomst zorgt voor grote verbazing en daarna wordt het weer even wachten op het volgende seizoen. Blijf vooral de aftiteling afkijken, want deze brengt de grote overgang naar dit opvolgende seizoen.

Stranger Things – Seizoen 3 heeft een enorme aanloop van drie afleveringen nodig om op gang te komen. Het vergt nogal wat geduld van de kijker, want het lijkt er tot dat punt op dat de makers geforceerd, door een heel oeuvre aan jaren ’80 muziek aan de aflevering toe te voegen, de sfeer van de jaren ’80 proberen over te brengen. Maar wie geduldig is wordt beloont want vanaf de vierde aflevering krijgt het verhaal weer zijn oude en vertrouwde vorm. Daarnaast begin je ook te merken dat de serie een meer volwassen tintje krijgt, want sommige scenes zijn redelijk expliciet en moet men toch wel over een beetje een sterke maag beschikken. Naar het einde toe vallen alle puzzelstukjes weer op zijn plaats en werkt men naar de grote cliffhanger toe voor het volgende seizoen. Waar die precies over zal gaan wordt duidelijk met een subtiele hint na de aftiteling. Voor nu is het vooral weer even balen dat we voor onbepaalde tijd zullen moeten wachten, eer dat het avontuur weer verder zal gaan in Hawkins.

9 juli, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d32e3890d71c_selected-products" products="9200000094837601,9200000115213812,9200000112316704,9200000096612334,9200000084796195,9200000072007710,9200000107025636,9200000112986691" name="stranger things" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek