Stratton

Informatie

RegieSimon West
Jaartal2017
Releasedatum28-02-2018
Speelduur94 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastDominic Cooper, Gemma Chan, Austin Stowell, Tyler Hoechlin, Tom Felton en Connie Nielsen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bij de Britse marine een speciale eenheid opgericht die zich bezighoudt met de gevaarlijkste en geheimste missies. Deze eenheid staat bekend als SBS, oftewel de Special Boat Service en John Stratton geldt als een ervaren lid. Samen met U.S. Navy Seal Marty leidt hij een undercoveroperatie om een internationale terreurcel op te rollen aan de Iraanse kust. Daar aangekomen blijkt iedereen al overleden, waarna Stratton en Marty onder vuur worden genomen door Grigory Barovsky, een doodgewaande Sovjet-agent. Uiteindelijk weet deze te ontsnappen met een flinke lading ‘Satan’s Snow’, een chemisch gas. Stratton krijgt de opdracht om de race tegen de klok aan te gaan en Barovsky te stoppen.

Stratton is een actiethriller van Britse makelij gebaseerd op de gelijknamige boeken van Duncan Falconer. Falconer is het pseudoniem van een voormalig lid van de Special Boat Services, een onderdeel van de Britse marine dat zich bezighoudt met geheime missies, contraspionage en terreurbestrijding.  Zijn ervaringen gebruikte hij als achtergrond bij zijn schrijven. Hij schrijft al een aantal jaren succesvolle actiethrillers, waarvan de Stratton-reeks de voornaamste is. Deze film is gebaseerd op de eerste, van de tot op heden, acht romans rondom dit personage.

Om de reeks tot leven te wekken werd Henry Cavill in eerste instantie gecast als het titelpersonage, maar hij moest vijf dagen voor de opnames plots afhaken. Als reden werden de welbekende creatieve meningsverschillen nog maar eens opgeduikeld. Niet veel later werd in Dominic Cooper een vervanger gevonden. De film is geregisseerd door Simon West, die eind jaren negentig zijn carrière voortvarend begon met films als Con Air en The General’s Daughter. Met regelmaat maakte hij meer dan aardige films, zoals The Expendables 2, maar toch lijkt West vooral een man die erg goed kan maken wat hem opgedragen wordt van hogerhand.

Stratton kunnen we gerust onder het segment B-film scharen, waarbij we direct ook kunnen stellen dat Cavill waarschijnlijk de bui al zag hangen en zo op de valreep een beduidend mindere film in zijn oeuvre wist te vermijden. Ondanks dat het op papier nog allemaal best redelijk klinkt is de film namelijk tamelijk ongeïnspireerd. Cooper is hierin overigens nog het minste probleem, want ondanks zijn gebrek aan uitstraling (zeker ten opzichte van Cavill) levert hij degelijk werk af.  Dat is niet te zeggen over bijvoorbeeld Connie Nielsen als zijn leidinggevende. Ze lijkt vrijwel iedere minuut dat ze in beeld is dronken te zijn en is voorzien van een mislukt chique Brits accent. En dan is er nog Derek Jacobi. Hij speelt hier een lachwekkend soort vaderfiguur die er continu wat limericks uitgooit.

Toch hoeft matig acteerwerk niet eens in de weg te staan van een vermakelijke B-film. Veel mensen zouden zelfs zeggen dat het zijn charme heeft. Toch is het wel storend dat we niets te weten komen over de drijfveren van de slechterik. Stratton pretendeert namelijk wat meer te zijn dan het is. Zo oogt de actie weinig energiek en is de film als geheel vaak ongeloofwaardig. Kijk maar eens naar de acties van de Special Forces zelf, die tijdens hun missies rustig in hun wetsuit een gesprek houden over koetjes-en-kalfjes om vervolgens onder water bij problemen hun adem een recordlengte kunnen inhouden terwijl ze alsnog de benodigde acties uitvoeren. En natuurlijk is het een moderne draai om een chemisch wapen in een drone te plaatsen, maar de Engelse dubbeldekker waarin deze worden vervoerd oogt log en weinig indrukwekkend.

Extra’s: Naast de film, die overigens alleen op dvd verschijnt, is er geen bonusmateriaal aanwezig.

Stratton ziet zijn ambities al in een vroeg stadium worden verijdeld door een ongeïnspireerd verhaal en weinig energieke actiescènes. Hoofdrolspeler Dominic Cooper maakt er nog het beste van, maar de film mist precies de flair die eerdere films van regisseur Simon West in het verleden zeer goed te pruimen maakten. Stratton stikt daarnaast van de clichés en oogt op verder alle vlakken ongeïnspireerd. Nu is dat op zich niet zo’n probleem bij een B-film, maar Stratton was in eerste instantie duidelijk niet zo bedoeld. Wat dat betreft zal Henry Cavill stiekem in zijn vuistje lachen toen hij de productie vijf dagen voor de opnames van start ging liet voor wat het is: een matige B-film, op een overigens erg kale dvd release.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

8 maart, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a9e934aa8642_selected-products" products="9200000085192317" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer