Stuber

Informatie

RegieMichael Dowse
Jaartal2019
Releasedatum11-12-2019
Speelduur93 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastDave Bautista, Kumail Nanjiani, Karen Gillan, Iko Uwais en Mira Sorvino

Stu Prasad is een Uber-chauffeur die geobsedeerd is door het krijgen van zijn eerste 5-sterrenrecensie in de bijbehorende app. Hij wordt door Vic Manning, een agressieve rechercheur van de afdeling Los Angeles, om hem door de stad te rijden om zo de beruchte drugsbaron Oka Tedjo te vangen. Voor Vic is deze klopjacht vooral een persoonlijk vete, nadat Tedjo zes maanden eerder zijn toenmalige partner Sara Morris heeft vermoord. Een laseroperatie aan zijn ogen weerhoudt Vic er echter van om alleen achter Tedjo aan te gaan. Onderweg krijgt Stu het zwaar voor zijn kiezen en moet hij niet alleen zien om te gaan met het wispelturige en onberekenbare gedrag van Vic, ook probeert hij zijn gevoelens op de juiste manier uit te drukken aan zijn vriendin Becca. Terwijl de gewelddadige klopjacht alsmaar doorgaat, probeert hij wanhopig zijn gezonde verstand, zijn leven én zijn eerste 5-sterren rating te redden.

Stuber gaat over een Uber-chauffeur die Stu heet; direct de eerste woordgrap voordat je nog maar een seconde van de film hebt gezien en het geeft direct het niveau van de verdere grappen aangeeft. Om alles nog wat gekker te maken is Kumail Nanjiani, die we eerder zagen schitteren in The Big Sick, hier verbonden aan Dave Bautista, die na zijn carrière als showworstelaar min of meer in de schaduw figureert van de eveneens oud showworstelaar Dwayne “The Rock” Johnson. Toch is Bautista met fijne bijrolletje in bijvoorbeeld Spectre een bekend gezicht in de filmwereld, iets wat overigens vooral te danken is aan zijn rol als Drax uit Marvel’s Guardians of the Galaxy. Wat we met Stuber voorgeschoteld krijgen is gelukkig vrij amusant te noemen, maar aan de andere kant ook niets dat we nooit eerder of beter hebben gezien in dit genre. Hoewel het verhaal best een interessant uitgangspunt bezit, wordt alles op een weinig bijzondere wijze uitgewerkt, waarbij humor toch vooral boventoon voert. En dat is nou net iets dat zowel Bautista als Nanjiani niet helemaal meester blijken te zijn.

De openingsscène van de film vertelt de oorsprong van Vics’ klopjacht op Tedjo. We zien dat Vic zonder zijn bril maar moeilijk kan zien en Tedjo vrij makkelijk ontsnapt aan zowel de politie als aan Vic, zeker nadat hij zijn partner heeft neergeschoten. Vervolgens schakelt de film naar een kleine zes maanden later. Vic heeft zijn operatie gehad en we zien hoe hij nog steeds aan de zaak van Tedjo werkt, maar dit in de handen van de F.B.I. dreigt te komen. Daarnaast moet hij een expeditie van zijn dochter bezoeken. Zonder dat hij goed kan zien stapt Vic toch in de auto en richt een grote ravage aan. Het resulteert erin dat hij toch een Uber te bestelt, waarop hij bij Stu in de auto belandt. Vanaf dat punt zijn we getuige van een hoop gekibbel en belandt Stu in de meest hachelijke situaties.

Als we dan kijk naar de humor is deze niet alleen erg voorspelbaar en flauw, maar soms ook wel erg plat. Dit komt vooral naar voren als Stu gedwongen in een stripbar voor vrouwen belandt. Gelukkig blijft het allemaal nog binnen de perken en blijft het goed voor een glimlach, maar echte lachsalvo’s blijven uit. Qua actie steekt de film gelukkig een stuk amusanter in elkaar. De klopjacht die Vic houdt om crimineel Tedjo te pakken te krijgen steekt dan ook prima in elkaar. Zo is de scène waarin Vic en Stu bij een dierenkliniek te maken krijgen met een groep van Tedjo’s handlangers goed neergezet. De afwisseling van gematigde humor onder deze actiescènes zorgt voor een fijne wisselwerking. Toch krijgt de film van tijd tot tijd zelfs nog een wat grimmige sfeer, waarbij het vooral de beestachtige uitstraling van Bautista is die voor een wilde adrenalinerit weet te zorgen. Het maakt Stuber aan het einde van de uberrit zeker een kijkbeurt waard en goed voor anderhalf uur hersenloos vermaak.

Extra’s: Naast de film is er op de Blu-ray release het nodige aan bonusmateriaal aanwezig.
· Verwijderde Scenes (04:35) Een aantal verwijderde scenes waarbij zelfs nog optioneel het commentaar van Michael Dowse en Kumail Nanjiani te beluisteren is.
· Bloopers (03:01) De welbekende bloopers uit de film.
· Jake-O-Rama (05:14) Outtakes van de acteurs die elkaar lopen te sarren.
· Audio Commentary: Een informatieve commentaartrack, ingesproken door regisseur Michael Dowse en acteur Kumail Nanjiani.
· Gallerij (01:45) Een behoorlijke verzameling aan stills uit de film, welke optionele automatische afgespeeld kunnen worden.
· Bioscooptrailer (01:57) De promotionele bioscooptrailer van de film.

Stuber is als komedie minder geslaagd dan als actiefilm, maar weet door de wisselwerking wel anderhalf uur vermaak te bieden. Dat de humor wat minder geslaagd is, ligt vooral aan het feit dat de humor soms net iets te simpel en platvloers is, waardoor de grappen voorspelbaar worden of soms zelfs erg flauw. Toch is het direct al duidelijk met wat voor soort film je te maken hebt, want er schuilt weinig realisme in de combinatie van een sullige Uber-chauffeur en een half blinde politieagent. De actiescènes zijn echter behoorlijk goed geslaagd, wat vooral op het konto komt van de beestachtige Bautista, die hiermee wel erg zijn best lijkt te doen om in de voetsporen van Dwayne “The Rock” Johnson te treden. Het maakt Stuber goed voor een vermakelijke avond bij gebrek aan beter, want in het genre zijn zo een hele rits betere en vooral leukere films op te noemen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 januari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dfc83fd6ec75_selected-products" products="9200000116278309,9200000116278311" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek