Suicide Squad

Informatie

RegieDavid Ayer
Jaartal2016
Releasedatum04-08-2016
Speelduur130 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland BV
CastWill Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Viola Davis, Cara Delevingne, Jai Courtney, Joel Kinnaman, Ezra Miller en Scott Eastwood

Als Superman verdwenen lijkt en Batman het te druk heeft met zijn eigen zaken, ziet de overheid geen andere optie dan de hulp in te schakelen van ’s werelds grootste criminelen. De opdracht die deze Task Force X, ook wel bekend onder de naam Suicide Squad, krijgt is daarnaast niet de gemakkelijkste klus die je je kan bedenken. Als ze uiteindelijk in de gaten beginnen te krijgen dat ze alleen maar zijn ingehuurd omdat mensen hun willen zien falen, is het nog maar de vraag of het team wel tot het uiterste zal gaan om zichzelf te bewijzen of dat het ieder voor zich wordt. Er staat namelijk niet alleen veel op het spel voor de wereld, maar ook zeker voor hun zelf.

Het DC Comics universum begint zich de laatste jaren aardig uit te breiden in een poging om de eeuwige concurent Marvel bij te benen, of wellicht kunnen we beter spreken van achterhalen. Het lijkt er echter op dat DC Comics aan een onmogelijke missie bezig is, want films als Man of Steel en Batman v Superman: Dawn of Justice werden vergruist door de critici. Helaas bleken ook de eerste berichten over Suicide Squad niet al te best en dat maakte boze tongen los bij de DC-fans. Zo erg zelf dat er door hen een petitie werd gestart om de kritische website Rotten Tomatoes een halt toe te roepen, waar de film behoorlijk ‘rotten’ scoort op dit moment. Toch zet de kitscherige trailer direct de toon door er strak en goed uit te zien. Wat ook helpt is dat ditmaal niet Zach Snyder, maar David Ayer aan het roer staat. Een regisseur die heeft in het verleden meer dan eens bewezen dat hij garant staat voor een puike actieprent en laat dat nou precies zijn wat er van Suicide Squad is geworden.

Aan actie is er zeker geen gebrek in de film, maar de film kent zeker zijn minpunten. De introductie van alle karakters is grappig, maar komt min of meer dubbel voorbij. Er wordt namelijk ook weer een opstap gemaakt naar de Justice League film, iets wat we eerder al zagen in Batman v Superman: Dawn of Justice en wat dus vooral voelt als opvulling. Het wordt dan ook niet onder stoelen of banken geschoven dat deze te vinden zijn in de DC Comics tijdlijn dat speelt tussen deze twee films. Wellicht had de film beter geworden als deze had losgestaan van de hele tijdlijn, maar dat zullen we nooit weten. Daarnaast is de schermtijd voor The Joker minimaal, terwijl hier juist wel groots mee wordt geadverteerd. Daarnaast is The Joker zoals Jared Leto deze neerzet niet de beste invulling van de rol die we de laatste jaren hebben gezien en mag hij niet in de schaduw staan van Nicholson en de waanzinnige performance van Heath Ledger is al helemaal ver uit beeld. Als laatste punt noemen we de 3D versie van de film, deze is volstrekt overbodig en zeer matig te noemen.

Gelukkig nemen de pluspunten wel de overhand. Zo is Will Smith, die Deadshot speelt, eindelijk weer eens geweldig. Hij treedt echt naar voren als de leider van het zooitje ongeregeld en dat is een last die hij met gemak draagt. Toch is Margot Robbie nog wat beter. Naast zeer sexy, zet zij Harley Quinn op absoluut krankzinnige wijze neer als het liefje van The Joker dat zo niet nog veel krankzinniger is dan The Joker zelf al is. Met zijn kitscherige neon uitstraling doet de film soms wat denken aan het verschrikkelijk slechte Batman & Robin, maar gelukkig weet regisseur Ayer hier goed vorm aan te geven en straalt de film vooral een vorm van coolheid uit. Een gewaagde stijlkeuze. Wat tijdens het kijken van de film opvalt is de verschrikkelijk goede soundtrack. Tracks als Bohemian Rhapsody (Queen) en Without Me (Eminem) strelen de trommelvliezen dan ook van het begin tot het einde. Ook de klassieke score van componist Steven Prince draagt zeker bij aan het geheel van de film.

Suicide Squad is een zeer vermakelijke film die bol staat van de actie en humor. Vreemd is dat de marketingafdeling The Joker naar voren heeft gebracht als gezicht van de film, maar het eindelijk vooral Will Smith en Margot Robbie zijn die de film maken tot wat hij is. Door hun toedoen en een ijzersterke soundtrack komt de film uiteindelijk met speels gemak op een ruime voldoende. Toch hadden we stiekem op wat meer gehoopt, wat dat betreft heeft Marvel de lat hoog gelegd. Helaas is het verhaal flinterdun en is de film teveel een opmaat naar de Justice League film. Echter, voor een avondje hersenloos vermaak is Suicide Squad zeker een aanrader.

4 augustus, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek