T2 Trainspotting

Informatie

RegieDanny Boyle
Jaartal2017
Releasedatum16-02-2017
Speelduur117 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastEwan McGregor, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller en Ewen Bremner

Mark Renton keert na 20 jaar terug naar de enige plek dat hij thuis kan noemen. Hij komt erachter dat de wereld totaal veranderd is, terwijl zijn oude vrienden hetzelfde gebleven zijn. Als Renton de junkie en tevens oude vriend Spud van de dood redt, besluit hij hem te helpen om van zijn drugsverslaving af te komen. Spud weet Renton te overtuigen om zijn oude vriend Simon op te zoeken, die nog een flink appeltje met hem te schillen heeft. Toch is Simon niet het grootste probleem van Renten. Als de op wraak beluste Begbie uit de gevangenis ontsnapt is hij zijn leven niet meer zeker en slaat hij op de vlucht.

Regisseur Danny Boyle verraste vriend en vijand in 1996 met het geniale Trainspotting. Een film die het verhaal vertelt van vier kansloze vrienden die hun leven vergooien aan drank, drugs en voetballen. Het zou de doorbraak blijken van Ewan McGregor, die later de eer kreeg om het legendarische personage van Obi-Wan Kenobi nieuw leven in te blazen in de tweede Star Wars-trilogie. Trainspotting is een tijdloze film, die met zijn kleurrijke personages en tijdgebonden muziek echt de jaren 90 uitademt. Het leek vooraf dan ook een zware klus om dat kunstje te herhalen, zeker als je bedenkt dat dit nieuwe verhaal zich 20 jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel afspeelt. Gelukkig keert naast de cast ook regisseur Boyle terug en hoewel we twee decennia verder zijn, sluit deze vervolgfilm naadloos aan op het origineel. Het is dan ook vanaf de eerste minuut genieten geblazen!

Alle vertrouwde elementen zijn weer aanwezig, al wordt alles zo gepresenteerd dat je de eerste film niet eens gezien hoeft te hebben (iets dat we overigens wel aanbevelen). Zo worden de personages prima geïntroduceerd en wordt het verhaal door middel van een aantal flashbacks goed uiteen gezet. Als Renton na 20 jaar in Amsterdam gewoond te hebben terugkeert naar Edinburgh, zoekt hij direct zijn vriend Spud op. Het gaat helemaal niet goed met Spud en na een zelfmoord poging besluit Renton Spud te helpen. Het verhaal weet direct te boeien en laat je vervolgens niet meer los. Toch komt het verhaal pas echt goed op gang als de gestoorde Begbie in beeld komt. De rol wordt weer vertolkt door Robert Carlyle, die er eigenhandig voor zorgt dat de spanning flink oploopt.

Buiten het acteerwerk om weet de film ook cinematografisch flink te imponeren. Iets waarin de films van regisseur Danny Boyle toch al in uitblinken. Zo is het camerawerk zeer dynamisch, vooral in de tripscènes die soms een behoorlijke aanslag zijn op het wel en wee van de kijker. Daarnaast bevat de film net als zijn voorganger erg veel humor, die vaak erg banaal van aard is. Ook is muziek weer erg aanwezig en bij de klanken van artiesten als Blondie en Queen is het dan ook weer flink genieten geblazen. Toch is het een rustigere scène die de meeste indruk maakt. Als Renton een monoloog houdt over het maken van keuzes in het leven, haalt hij op indrukwekkende wijze de absurditeit van social media aan, met daarbij de bijkomende belachelijkheden in het hedendaagse leven. Het is een scène die menigeen niet onberoerd zal laten.

T2 Trainspotting is een briljant vervolg op een volmaakte 90s klassieker. Regisseur Danny Boyle is het verhaal weer meester en verrijkt dit met een uitmuntende cinematografie. Het knappe is vooral dat hoewel de film zich 20 jaar later afspeelt, je echt de indruk hebt dat je naar één lange film zit te kijken. Het is daarbij fijn dat alle acteurs weer terug zijn te zien. McGregor eist daarbij de beste scène van de film voor zich op, al is het Robert Carlyle die de meeste indruk weet te maken. Het maakt van T2 Trainspotting een absolute must om op het grote doek te bekijken en we kunnen nu al met zekerheid stellen dat deze film weleens heel hoog in de jaarlijstjes zou kunnen eindigen.

16 februari, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek