Ted en Het Geheim Van Koning Midas

Informatie

RegieEnrique Gato
Jaartal2018
Releasedatum12-09-2018
Speelduur84 minuten
DistributeurUniversal Home Entertaiment Benelux,
CastJan Kooijman, Yvonne Coldeweijer, Pip Pellens en Charly Luske

Archeoloog Ted is in Las Vegas om een presentatie bij te wonen van zijn vriendin en mede-archeologe Sara. Zijn bezoek verloopt totaal anders dan verwacht als blijkt dat Sara een papyrus heeft ontdekt van de legendarische koning Midas. Hierop staat informatie over een geheimzinnige ketting, waarmee koning Midas alles wat hij aanraakte in goud kon veranderen. Als de schurk en miljonair Jack Rackham hier ook lucht van krijgt, besluit hij om Sara te ontvoeren in een poging zo de talisman in zijn bezit te kunnen krijgen. Het is aan Ted om samen met zijn hond Jeff, zijn papagaai Belzoni en Mummy de kostbare talisman terug te krijgen en Sara te redden.

In 2012 verscheen de Spaanse productie Las aventuras de Tadeo Jones, welke werd gebaseerd op de klassieke films rondom Indiana Jones. De film verscheen als Ted & De Schat van de Mummy met redelijk succes in de Nederlandse bioscopen. Vijf jaar later werd het tijd voor een vervolg en dus besloten de makers om de archeoloog Ted, Mummy, zijn hondje Jeff en de droge papegaai Belzoni met een nieuw doldwaas avontuur te laten terugkeren. Het verhaal richt zich hierbij duidelijk op een jong publiek, maar dat wil nog niet zeggen dat je daar als volwassen persoon niet van mee kan genieten. Sterker nog, deze tweede film is lekker luchtig en vooral geschikt voor het hele gezin op een lekkere druilerige dag en daarmee misschien nog wel leuker dan de eerste film.

Dit is vooral ook te danken aan degelijke animatie, waarmee de film niet erg veel onder doet voor de producties van Disney en Pixar. Al moet je het natuurlijk ook geen baanbrekende animatie verwachten zoals van de miljoenenproducties uit die studio’s. Heel bijster origineel is het verhaal overigens niet, maar dit zorgt er juist voor dat de film ook voor de jongsten onder ons prima te volgen is. Naast de degelijke animatie weten de Ted-films vooral indruk te maken door de grote hoeveelheid humor en avontuur en juist dat maakt deze films voor wie avonturenfilms een warm hart toedraagt gewoon erg leuk om te kijken. Met name Mummy is hilarisch, zoals wanneer hij in Spanje aankomt, zich als een Spaanse señorita verkleedt en zijn taxichauffeur halsoverkop verliefd wordt.

Naar het einde toe barst het avontuur los en komen de Indiana Jones-achtige taferelen aan bod. Helaas is jammer dat de Nederlandse stemmencast hierbij met regelmaat te wensen over laat. Dit komt de film vooral voor de volwassen (mee)kijker niet bepaald ten goede. Het hele concept van de film blijft luchtig en grappig, maar door de matige vertaling komen sommige grappen niet helemaal lekker uit de verf. Wat dat betreft doet de Engelse versie beter zijn werk. Maar toch, gezien het feit dat de film zo’n slordige 9 miljoen Euro heeft gekost, kunnen we gerust stellen dat de makers er qua animatie het beste uit gehaald en opnieuw een hoogst vermakelijke film hebben weten af te leveren. We hopen dat we niet opnieuw vijf jaar hoeven te wachten op een vervolg, want een de Ted-films kunnen nog wel eens een hele leuke en vooral spannende reeks op gaan leveren.

Extra’s: Op de Blu-ray release is helaas geen bonusmateriaal te vinden. Spijtig, want een kijkje achter de schermen bij deze Europese productie zou natuurlijk best interessant kunnen zijn.

Ted en Het Geheim Van Koning Midas is een hele leuke en vooral spannende animatiefilm geworden van Europese bodem. Het is dan ook jammer dat de Nederlandse stemmencast soms te wensen over laat, waardoor een boel grapjes een beetje in het water vallen. Dit is bij de Engelse versie een stuk beter geslaagd, waarbij vooral Mummy de show weet te stelen met zijn grapjes. Hoe het in de originele Spaanse versie overkomt blijft voor ons een raadsel. Toch is de film goed geslaagd en wordt deze naar het einde toe alleen maar spannender. We zien hoe de schurk Jack Rackham enkel uit is op macht en de verliefde Ted enkel het redden van zijn vriendin Sara al doel heeft. Het laat zich raden hoe dit afloopt, maar het levert al met al een geslaagde en erg leuk gebrachte film.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 september, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b9bbd07d8e6d_selected-products" products="9200000090510324,9200000090510326,9200000015356427,9200000015356429" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek