Tessa – seizoen 1

Informatie

RegiePeter van Rijn en Anne de Clerq
Jaartal2015
Releasedatum23-02-2016
Speelduur336 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastThekla Reuten, Esmee van Kampen, Joes Brauers, Stefanie van Leersum en Lies Visschedijk

Tessa is een lerares die er zo haar eigen manieren op nahoudt op de middelbare school waar ze lesgeeft. Zo rookt ze op de meisjes-wc en heeft zij haar woordje altijd klaar. Ze ligt vaak overhoop met andere docenten, waardoor ze zichzelf vaak in de problemen brengt. Toch zijn de meeste leerlingen dol op Tessa, want Tessa weet altijd precies de vinger op de zere plek te leggen als leerlingen haar hulp nodig hebben. Ze geeft mensen altijd een zetje in de goede richting, maar wie staat er eigenlijk voor Tessa klaar als zij hulp nodig heeft? Want als alleenstaande moeder gaat het leven niet over rozen en als haar moeder tijdelijk bij haar intrekt neemt dat de nodige irritaties met zich mee.

Op 26 november 2015 introduceerde BNN een nieuwe Nederlandse dramaserie op NPO1, waarbij docente Tessa wordt geïntroduceerd. Ze is lomp, zegt altijd alles op een onhandige manier, maar heeft maar een klein hartje. De rol van Tessa wordt gespeeld door Thekla Reuten, die internationaal al rollen vertolkte in bijvoorbeeld The American met George Clooney en te zien was in de hitserie Lost. In Nederland wist Reuten de laatste jaren te imponeren in films als Het Diner, De Reünie en het meest recent in Schone Handen als partner van Jeroen van Koningsbrugge. Naast Reuten zien we namen als Lies Visschedijk, Reinout Bussemaker en Esmee van Kampen. We mogen dan ook wel stellen dat deze lijst van bekende en gerenommeerde acteurs en actrices de verwachtingen aardig op weten te schroeven.

Toch is de eerste aflevering er eentje waar je je als kijker een beetje doorheen moet worstelen. Zo moet je als kijker echt even wennen aan de veelal banale toespelingen en het grove taalgebruik, tot op het punt dat dit zelfs gaat irriteren. Goed voorbeeld is wanneer Tessa op de wc zit te roken en er een belachelijke hoeveelheid vunzige tekeningen en grove beledigingen te zien zijn op de muur. Maar ook de introductie van de personages wordt teveel uitgesmeerd. Het zorgt ervoor dat veel kijkers als na de eerste aflevering er de brui aan geven. Toch is het zeker aan te raden om even door te bijten, want de serie wordt na de tweede aflevering best aardig. Interessante toevoeging is dan de moeder van Tessa, die een poosje komt logeren, iets dat Tessa totaal niet ziet zitten. Zij heeft Tessa namelijk een zeer slechte jeugd bezorgd en wil zich nu teveel gaan bemoeien met het gezinsleven van Tessa.

De stijl die gepresenteerd wordt is kenmerkend voor de producties van BNN. Zo is het camerawerk typerend te noemen, want bijna elke BNN-serie lijkt op exact dezelfde manier gefilmd. Hetzelfde geldt voor de locaties, waarbij de film zich in totaal op hooguit drie locaties afspeelt. Elk cliché wordt trouwens uit de kast getrokken, want BNN wil natuurlijk jong overkomen en alle problemen uit het jongerenleven aankaarten. Zo moet de zoon van Tessa uit de kast komen, geeft Tessa goede adviezen aan de grootste etter van de klas en heeft ze daarnaast nog een relatie met het hoofd van de school. Aan al deze dingen kan je feilloos aanvoelen met wat voor serie je te maken gaat krijgen. Dit zorgt ervoor dat er genoeg gebeurt om te voorkomen dat je je verveelt, maar je ook niet direct zal staan te trappelen voor een nieuw seizoen.

Extra’s: De serie is netjes op dvd gezet, maar de release bevat verder geen bonusmateriaal. Dit waar een aantal bloopers of een interview met Thekla Reuten misschien wel op zijn plaats had geweest.

Tessa is een matige serie die nergens echt indruk weet te maken. De makers proberen de alledaagse sleur van het schoolleven weer te geven, maar echt interessant wordt dat gek genoeg nergens en te vaak verzandt de serie in grof taalgebruik. Vreemd eigenlijk, want het schoolleven zou een flinke bron van inspiratie kunnen zijn. Een geluk bij een ongeluk is dat de cast gelukkig nog redelijk weet te presteren en de serie soms nog een glimlach weet op te wekken. Toch is het allemaal behelpen en weet de serie onvoldoende indruk te maken om echt van een succes te spreken en een eventueel tweede seizoen te rechtvaardigen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek