The 5th Wave

Informatie

RegieJ Blakeson
Jaartal2015
Releasedatum15-06-2016
Speelduur112 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastChloë Grace Moretz, Nick Robinson, Ron Livingston, Maggie Siff, Alex Roe, Maria Bello en Maika Monroe

De 16-jarige Cassie leidt een normaal leven met haar familie, maar daar komt verandering in als buitenaardse wezens op het punt staan om planeet aarde over te nemen. Door middel van zogenaamde golven willen deze buitenaardse wezens de mensheid uitroeien. Als Cassie na de tweede golf haar moeder verliest blijft ze alleen met haar vader en broertje achter. Als het uiteengerukte gezin onderdak vindt in een kamp, schiet het leger te hulp om iedereen naar een veilige plek te transporteren. Ondanks dat de kinderen als eerste naar een geheime basis worden gebracht, slaat het noodlot toe en blijft Cassie moederziel alleen achter en moet zij op eigen kracht de weg naar de geheime basis zien te vinden. 

Na de tsunami aan post-apocalyptische tienerfilms die we de laatste jaren om de oren kregen gesmeten, besloot regisseur J Blakeson om ook maar eens een duit in het zakje te doen in de vorm van The 5th Wave. De verfilming van het boek van schrijver Rick Yancey begint veelbelovend en het plot klinkt op papier prima. Als je daarbij in het achterhoofd neemt dat J Blakeson eerder het indrukwekkende The Disappearance of Alice Creed afleverde, kwam de release niet zonder verwachtingen. In de hoofdrol zien we Cloë Grace Moretz, die doorbrak met Kick-Ass maar de laatste tijd ook verzandt in wisselvalligheid. Een goed voorbeeld hiervan is de verschrikkelijke remake van Stephen King’s Carrie.

Helaas is The 5th Wave een nieuw dieptepunt in de nog jonge carrière van Moretz. De film begint nog niet eens zo beroerd, al doet de slechte CGI van de eerste ‘wave’ wel een beetje pijn aan de ogen. Als bij een overduidelijk uit de computer getrokken tsunami de kustplaatsen van de Verenigde Staten worden verwoest lijkt het er namelijk eerder op dat we naar een goedkope Asylum-film zitten te kijken. Dit waar deze film het moest stellen met het bovengemiddelde budget van 38 miljoen dollar. De vraag rijst dan ook waar het geld dan in is gaan zitten, want het gros van de film ziet er nou niet echt uit als een geldverslindend project. Toch zijn de eerste drie kwartier verder best acceptabel te noemen. Zo wordt de spanning prima opgebouwd en werkt het verhaal uiteindelijk naar een aardige climax toe. Echter, als Oliver Sullivan Cassie van de snelweg redt en haar gaat verzorgen in zijn huis gaat het mis.

De driehoeksverhouding die ontstaat tussen Cassie, Oliver en Ben Parish werkt vanaf dat moment zwaar op de zenuwen. Parish is het schoolliefje van Cassie en wordt op zeer flauwe wijze Zombie genoemd door zijn mede soldaten. Het leger traint namelijk kinderen om zo een offensief tegen de buitenaardse wezens te beginnen, daar waar Ben natuurlijk een uitblinker in is. Wat we de rest van de film krijgen te zien is zwaar ondermaats en goedkoop uitgewerkt. Waar de film in de eerste drie kwartier nog redelijke uit de verf weet te komen zakt alles daarna als een kaartenhuis in elkaar. Hierbij speelt voorspelbaarheid ook een grote factor. Zo zie je de motieven van het leger al van een kilometer afstand aankomen en is de ontknoping gewoon te triest voor woorden.

Extra’s: Aan bonusmateriaal is in ieder geval geen gebrek op de Blu-ray. Zo staan er een aantal verwijderde scènes op de schijf, waarvan direct duidelijk wordt waarom die uit de film zijn verwijderd. Ook staan er meerdere korte featurettes op de disc, ‘The 5th Wave: De Survival Gids’, ‘Het Trainen van Squad 53’ en ‘Het Scheppen van Een Nieuwe Wereld’. Daarnaast zien we nog wat bloopers en krijg je een uitgebreid kijkje achter de schermen. Natuurlijk bevat de schijf ook het audiocommentaar van Cloë Grace Moretz en J Blakeson die voorzien in de nodige informatie. Tel daarbij nog de Digita HD Ultraviolet code en we mogen spreken over een goed gevulde release.

The 5th Wave is een dramatisch slechte post-apocalyptische tienerfilm geworden. Na een acceptabele opening zakt de film na drie kwartier als een kaartenhuis in elkaar, waarbij we ons afvragen wat gerenomeerde acteurs als Liev Schrieber hier te zoeken hebben. Chloë Grace Moretz dacht met deze film vast haar eigen The Hunger Games kloon te kunnen starten, maar ze komt bedrogen uit. Het verhaal is namelijk voorspelbaar en de CGI ziet er namelijk bij tijd en wijlen verschrikkelijk slecht uit. Tel daarbij een matig verhaal, waarbij de driehoeksverhouding die niet uit de verf komt en we mogen spreken van een echte afrader. The 5th Wave is het aanzien absoluut niet waard en het is te hopen dat de wagenwijd opengezette deur voor het vervolg nog gesloten wordt voor men eraan kan beginnen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwickvoor het recensie-exemplaar.

18 juni, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek