The Birth of A Nation

Informatie

RegieNate Parker
Jaartal2017
Releasedatum12-07-2017
Speelduur120 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastMark Boone Junior, Jackie Earle Haley, Nate Parker en Colman Domingo

Nat Turner is een slaaf in Virginia, waar hij onder het juk van zijn meester Samuel Turner zware arbeid op de katoenvelden moet verrichten. Vooral slavendrijver Raymond Cobb maakt het leven tot een hel, door met zijn zweep en andere wreedheden de slaven in bedwang te houden. Nat heeft een talent voor het prediken en weet hierdoor de overige slaven aan het werk te houden. Dit wordt door de omringende slavenhouders ook opgemerkt en al snel trekt Samuel met zijn slaaf Nat door het hele gebied van Virginia in een poging om ook daar rust onder de slaven te brengen. Als Nat echter ziet onder welke erbarmelijke omstandigheden de slaven in het gebied moeten leven, besluit hij in opstand te komen en voor eens en voor altijd de slavendrijvers een halt toe te roepen.

In 2012 werd het aangrijpende 12 Years a Slave met succes in de bioscopen uitgebracht. De film bleek choquerend en bikkelhard en dit lijkt ook de intentie te zijn van regisseur en hoofdrolspeler Nate Parker. In The Birth of a Nation wordt het waargebeurde verhaal verteld van de legendarische Afro-Amerikaanse prediker Nat Turner, die na het zien van alle wreedheden die zich afspeelden in Virginia een opstand wist te veroorzaken. De titel is op haast cynische wijze gelijk aan de pro-Ku Klux Klan-film uit 1915, waarin dit verhaal verteld wordt door de ogen van de blanke bevolking. Ruim honderd jaar na deze film lijkt het erop dat Parker de spreekwoordelijke middelvinger naar die bewuste film opsteekt. Allemaal koren op de molen van de Oscarcommissie zou je zeggen, maar nog voor de film overwogen kon worden gooide Parker wat dat betreft zijn eigen ruiten in door zijn betrokkenheid in een vermeende verkrachting in zijn studententijd.

De acteerprestaties in de film zijn van hoog niveau, met name die van Nate Parker die de hoofdrol speelt als de charismatische prediker Nat Turner. Hoewel de film wat aan de trage kant opent, diepen de makers het verhaal wel mooi uit. Zo krijg je in eerste instantie te zien dat Nat het erg moeilijk heeft op het grondgebied van zijn meester, maar je zal direct tot de conclusie komen dat het allemaal nog erger kan. Dit komt pas aan het licht als Nat met zijn meester Samuel door Virginia reist om ongehoorzame slaven toe te spreken. Dit deel wordt erg sterk naar het scherm vertaald, ondersteund door erg mooi camerawerk dat de katoenvelden in Virginia mooi in beeld weet te brengen. Hierdoor weet de film een indruk te geven van de omstandigheden destijds, wat erin resulteert dat de film absoluut weet te boeien.

Het is dan ook jammer dat The Birth of a Nation richting het einde steeds meer barst van de clichés, waar overduidelijk uit blijkt dat Parker zich als regisseur niet kan meten met bijvoorbeeld een Steve McQueen, de regisseur van het eerder genoemde 12 Years a Slave. Natuurlijk is dit een verhaal dat absoluut vertelt mag worden, maar het is spijtig te moeten constateren dat Parker de kwaliteit mist om de film naar een zinderend climax te brengen. Wel neemt hij de gedurfde stap om meer dan eens de wreedheden van destijds bikkelhard naar het scherm te vertalen, maar of dit uiteindelijk ook echt een meerwaarde heeft voor de film valt nog te bezien. Zeker als de film zich vooral hierop lijkt te concentreren. Zo wordt Nat Turner richting het einde neergezet als een soort creatieve kruising tussen Braveheart en Jezus Christus waarbij we moeten concluderen dat The Birth of a Nation een gewaagde poging is, die helaas niet bevredigend is uitgewerkt.

Extra’s: Een historische film als deze vraagt natuurlijk om verdere onderbouwing en wat dat betreft kom je op de Blu-ray release niets te kort.
Rise Up: The Legacy of Nat Turner (47:13) Een zeer interessante kijk op het echte verhaal rond Nate Turner en zijn achtergrond.
Deleted Scenes (3:26) Een aantal verwijderde scènes voorzien van optioneel commentaar van regisseur Nate Parker.
The Birth of a Nation: The Making of a Movement (41:46) Een kijkje op de set van de film, voorzien van interviews met cast en crew.
AmeriCAN (Short Film) (18:33) Een korte film voorzien van een voorwoord door Nat Parker. Ook kan je hieronder optioneel het audiocommentaar inschakelen.
“Free God” Spoken Word (6:28) Prachtige fotografie in zwart/wit.
Celebration of Independent Voices – Nate Parker (4:38) Een korte profielschets van Nate Parker.
Shooting Script: Een gallerij met afbeeldingen van het script.
Gallery (2:48) Gallerij met foto’s van de film.
Theatrical Trailers (4:55) Trailer van de film
Feature Commentary by Nate Parker: Audiocommentaar van regisseur Nate Parker.

The Birth of a Nation is een boeiende film met een verhaal dat verteld mag worden. Helaas verzandt de film richting het einde in clichés en kent de film een zwak einde. Dat de slaaf Nat Turner een held is moge duidelijk zijn, maar hem neerzetten als een soort Jezus van de Afro-Amerikaanse bevolking gaat dan wel weer een beetje te ver. De wreedheden worden door de film heen bikkelhard in beeld gebracht, maar we kunnen zo onze vraagtekens zetten bij de toegevoegde waarde hiervan. Het lijkt hier te worden gebruikt om te shockeren en op een vrij onsubtiele manier een punt te maken. De fraaie release biedt zeer welkom achtergrondmateriaal als bonus, wat ervoor zorgt dat The Birth of a Nation als geheel zeker de moeite waard is. Als de film iets beter uitgewerkt was, vooral richting het einde, had dit interessante stukje geschiedenis vast en zeker een nog veel betere film opgeleverd.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 juli, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5963305f33350_selected-products" products="9200000073645270,9200000073645268,9200000077249444" name="bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek