The Commuter

Informatie

RegieJaume Collet-Serra
Jaartal2017
Releasedatum11-01-2018
Speelduur105 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastLiam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Sam Neill, Elizabeth McGovern, Jonathan Banks, Florence Pugh

Michael MacCauley is een toegewijde vader en echtgenoot die een van de slechtste dagen van zijn leven lijkt te beleven. Nadat hij na tien trouwe dienstjaren ontslag krijgt op zijn werk, drinkt hij zichzelf bij een plaatselijke bar moed in om dit nieuws aan zijn vrouw te vertellen. Als hij vervolgens in de trein stapt richting huis, ontmoet hij de mysterieuze Joanna. Zij doet hem een hypothetisch voorstel: Hij moet iemand in de trein vinden die daar niet thuis hoort en als beloning ontvangt Michael 100.000 Dollar. Michael besluit het voorstel te accepteren, maar komt er al snel achter dat het bepaald geen hypothetisch voorstel was. Hij belandt in een gevaarlijk kat-en-muis spel, waarbij niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van zijn gezin op het spel wordt gezet.

Een actieprent met Liam Neeson in de hoofdrol staat, sinds hij zijn carrière met Taken een nieuwe impuls gaf, meestal garant voor een dolle en spannende achtbaanrit. Dat het geen simpel actievermaak is met een grote acteur blijkt wel uit het affice van The Commuter, waarop naast Neeson ook de namen van Vera Farmiga, Patrick Wilson en Sam Neill staan. Voor Farmiga en Wilson is het een hernieuwde samenwerking, want twee waren eerder samen te zien in twee succesvolle The Conjuring-films. Toch is de belangrijkste connectie met het verleden de samenwerking tussen Neeson en regisseur Jaume Collet-Serra. The Commuter is reeds hun vierde samenwerking, na Run All Night, Unknown en Non-Stop. Bij iedere van deze films werd min of meer uit hetzelfde vaatje getapt en na het bekijken van de trailer van deze film weet je dan ook precies wat je kan gaan verwachten.

Mensen die bekend zijn met de genoemde films weten bij voorbaat al dat ze geen al te diepgaand plot hoeven te verwachten. Toch druipt de voorspelbaarheid hier wel erg van alles af en dat is toch zeker direct het grootste minpunt aan de film. Zo wordt het plot in hapklare brokken aan de kijker voorgeschoteld, voorzien van de nodige clichés. Het verhaal heeft een klein aanloopje nodig om lekker op gang te komen. Pas als MacCauley de mysterieuze Joanna ontmoet, wordt de interesse van de kijker echt gewekt. Wat daarop volgt is een spannende en mysterieuze zoektocht naar de onbekende passagier. Toch komt MacCauley er al snel achter dat de vork net iets anders in de steel zit dan hij had gedacht. Het is dan ook jammer dat uiteindelijk het gezin van MacCauley overal bij betrokken wordt en de film verzandt in grote voorspelbaarheden. Deze doen flink afbreuk aan het verdere verloop van het verhaal.

Wat ook niet helpt is het dynamische camerawerk. Vooral het begin lijkt dit echt een dingetje te zijn. Het maakt dat het begin onnodig rommelig oogt en bijna niet te volgen is. Het zal ertoe leiden dat menigeen de film wellicht al snel laat voor wat het is. Gelukkig krijgen we na het eerste kwartier wat stabieler camerawerk voorgeschoteld. Pas als de finale in zicht is keert dit weer terug, met als kers op de taart de uit de computer gegenereerde ontsporing van de trein. Gek genoeg ziet het er grafisch allemaal prima uit en vooral omdat je je als kijker vooraf enigszins instelt op dit soort overdreven zaken die veel actiefilms van tegenwoordig typeren, kunnen we niets anders concluderen dan dat The Commuter een meer dan vermakelijke film is. Wel is aan te raden je verstand op nul te zetten.

The Commuter is een alleraardigste actieprent, die je vooral niet te serieus moet nemen. De film heeft een kleine aanloop nodig, maar biedt eenmaal op gang gekomen heerlijk hersenloos vermaak. Wel is het een dertien in dozijn film, die totaal niets vernieuwends weet te brengen en dan ook vooral de liefhebber van dergelijke actiefilms zal weten te bekoren. Grote troef in alles is Liam Neeson, die als vanouds weer heerlijk op dreef is. Misschien had er wat meer aandacht aan het verhaal besteed mogen worden en is de film wat te voorspelbaar, maar onderaan de streep is The Commuter gewoon een heerlijke actiefilm die liefhebbers met een niet al te kritische blik niet teleur zal stellen als het op spanning en actie aankomt.

12 januari, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek