The Dark Tower 4K

Informatie

RegieNikolaj Arcel
Jaartal2017
Releasedatum22-12-2017
Speelduur95 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastIdris Elba, Matthew McConaughey, Katheryn Winnick en Abbey Lee

Gunslinger Roland Descain stamt nog uit een wereld uit een ver verleden, dat werd gekenmerkt door technologie en magie. Deze wereld dreigt uiteen te vallen en om de wereld te redden van zijn ondergang is Roland op zoek naar de Donkere Toren, die ons universum bijeen houdt. In zijn eeuwige strijd tegen Walter O’Dim, beter bekend als the Man in Black, moet Roland zien te voorkomen dat deze Man in Black de macht grijpt van de Donkere Toren. Het lot van meerdere werelden staat hierbij op het spel, waarbij Roland de enige persoon is die dit kan voorkomen. Een hevige strijd barst los en wordt op onze aarde uitgevochten.

In 1982 lanceerde Stephen King, die bekend staat als ’s werelds beste horrorboekenschrijver, het eerste boek van de De Donkere Toren-reeks. Dertig jaar later verscheen het achtste en laatste boek. Het lang onverfilmbaar geachte verhaal vertelt over gunslinger Roland Descain die het universum moet behoeden voor Walter O’Dim in een strijd om de Donkere Toren. Toch ging het hart van menig liefhebber sneller kloppen toen begin 2007 bekend werd gemaakt dat dit magnum opus zou worden verfilmd. Al snel werd J.J. Abrams als regisseur aan het project verbonden, maar hij moest het project uiteindelijk laten vallen, iets wat eveneens gebeurde met zijn opvolger Ron Howard. Zo kwam het project meermaals stil te liggen, tot de Deense Nikolaj Arcel in beeld kwam om de regie op zich te nemen. Ook de casting zorgde voor een lange zoektocht, mede ingegeven door een erg lange pre-productie. Toen het project uiteindelijk toch vorm kreeg begonnen de liefhebbers zich steeds meer zorgen te baren. Dit had vooral te maken met de zeer beperkte speelduur, waarin de makers nooit de acht boeken eer aan zouden kunnen doen. Het laatste is overigens niet helemaal relevant, want de film speelt zich jaren na het laatste boek af. Toch is juist dat feit zorgwekkend, want het verhaal heeft gewoonweg teveel uitleg nodig om volledig tot zijn recht te komen.

Laten we voorop stellen dat de casting niet tot een van de problemen van de film behoort. Zo leveren zowel Idris Elba (gunslinger Roland) en Matthew McConaughey (the Man in Black) prima werk en kennen de twee een goede onderlinge chemie. Het probleem zit hem dan ook in het verhaal, iets waar Stephen King zelf overigens niets mee te maken had. Toch zijn er voor de liefhebbers van King in de film veel leuke verwijzingen te vinden naar zijn verhalen. Als je de boeken niet gelezen hebt ontgaan deze je vanzelfsprekend volledig en dat zorgt ervoor dat het verhaal zeer rommelig en verwarrend overkomt. Het maakt de film er vooral eentje voor mensen die ook de boeken lazen. Zo weet je ook als neutrale kijker wel dat er veel meer in dit universum gaande is, maar wordt dit nergens ook maar enigszins fatsoenlijk uitgelegd. Natuurlijk nodigt dit sommigen uit om de boeken eens te lezen, maar dit kan niet de bedoeling zijn geweest. Het is dan ook onbegrijpelijk dat King zijn goedkeuring heeft gegeven voor de uiteindelijk uitgebrachte versie van zijn epos. Het laat de kijker achter met veel vragen; Waar komen de portals vandaan? Wat is de achtergrond van the Man in Black? En wat drijft hem ertoe om naar de macht te grijpen van de Donkere Toren? Het zijn vragen waar je geen, of hooguit deels, antwoord op krijgt in deze film.

Toch moeten we toegeven dat de effecten er erg gelikt uitzien. Zo is de eerste doorgang naar de andere wereld spectaculair te nomen en ziet de wereld waarin Roland zijn zoektocht naar the Man in Black maakt er tot in de puntjes verzorgt uit. Het is dan ook jammer dat het verhaal zo matig is, want aan de visuele effecten ligt het falen van de film duidelijk ook niet en zeker in het begin is de duistere sfeer treffend. Helaas verandert de toon van de film volledig op het moment dat het verhaal zich naar onze aarde verplaatst. Deze ommekeer neemt een soms bijna kinderlijke humor met zich mee en zorgt ervoor dat het verdere verloop van de film erg voorspelbaar wordt. Het is dan ook onbegrijpelijk hoe de makers het in hun hoofd haalde om bij het bittere eind van het verhaal te beginnen, zonder dat er ook maar enige vorm van uitleg komt over hoe de vork nou werkelijk in de steel zit. En dan het uiteindelijke einde van de film, het is een triest einde en vrijwel zeker de doodsteek voor het in potentie epische verhaal van The Dark Tower. Het zorgt ervoor dat The Dark Tower de aftrap is van een serie films en series die we maar snel moeten vergeten en waarbij het nog maar de vraag is of het van de rest wel komt.

Extra’s:Naast de film die in kraakheldere 4K kwaliteit te bekijken is op de schijf, vinden we het nodige bonusmateriaal op de schijf terug.
Verwijderde Scenes (6:22) Original Walter Intro, Original Dream, Diner/Post Diner en Walk and Talk.
De Laatste Keer (9:14) Filmmakers en auteur eren de romans.
De Wereld Draait Door… (7:02) Een kijkje op de sets en lokaties van de film.
Stephen King: Inspiraties (4:25) De reis van de serie naar het grote witte doek.
Een Blik Door het Sleutelgat (4:10) Vignetten verteld door Roland en De Man in het Zwart.
Bloopers (2:50) Een reeks bloopers uit de film.
De Man in het Zwart (8:22) Een blik op hoe Matthew McConaughey zich voorbereide op de rol van De Man in het Zwart.
De Scherpschutter in actie (8:29) Idris Elba en het stuntteam bereiden zich voor op de strijd.

The Dark Tower was wellicht inderdaad onverfilmbaar. Het verhaal heeft natuurlijk de nodige potentie en dus is de poging dit te verfilmen zeker begrijpelijk. De schrijvers van het script begonnen echter al met een achterstand door het verhaal van de film af te laten spelen na het einde van de boekenreeks. Het falen van de film is overigens niet te danken aan de acteurs, zowel Elba als McConaughey leveren puik werk, en ook visueel zorgt de film voor het nodige spektakel. Maar als je de boeken niet hebt gelezen, zal het verhaal werkelijk kant noch wal raken. Iedere vorm van uitleg ontbreekt, wat ervoor zorgt dat het verhaal volstrekt onbegrijpelijk is. Achteraf gezien kunnen we natuurlijk makkelijk stellen dat een flop eraan zat te komen, want op papier lijkt het al ondoenlijk om acht dikke pillen van King eer aan te doen in een film van net iets meer dan anderhalf uur. Filmliefhebbers zullen deze film snel zijn vergeten en het is voor de liefhebbers van de boeken te hopen dat de reeds aangekondigde serie over gunslinger Roland Descain, gebaseerd op het vierde boek uit de reeks, meer getrouw is aan het bronmateriaal. Voor nu kunnen we gerust stellen dat deze film op z’n zachts gezegd een valse start is en is het nog maar de vraag of de rest wel van de grond komt.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

2 januari, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a4b546466140_selected-products" products="9200000082261901,9200000082285550,9200000079234566,9200000059983074" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek