The Equalizer 2 4K

Informatie

RegieAntoine Fuqua
Jaartal2018
Releasedatum19-12-2018
Speelduur121 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastDenzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Bill Pullman en Melissa Leo

Voormalig geheim agent en marinier Robert McCall werkt als taxichauffeur en klust daarnaast nog wat bij als privé detective om onschuldige mensen uit benarde situaties te redden. Hij krijgt daarbij hulp van Susan Plummer, hoofd van de DIA. Als Susan samen met een collega op een mogelijke zelfmoordzaak stuit van een agent en zijn vrouw in Brussel, wordt ze niet veel later vermoord in wat een beroving moet lijken. Als McCall hier lucht van krijgt, komt hij er al snel achter dat Susan te dicht bij het vuur kwam en is vermoord door ingehuurde professionals. Om de zaak tot aan de bodem uit te zoeken, haalt McCall contacten aan met oud collega’s die hem dood waande. Op dat moment komt hij erachter dat de zaak wel eens anders in elkaar kon zitten dan dat hij op voorhand dacht.

The Equalizer is van origine een televisieserie die van 1985 tot 1989 te zien was. Pas in 2014 werd de serie nieuw leven in geblazen en in de vorm van een film naar het grote witte doek vertaald. Ditmaal werd er voor Denzel Washington gekozen om de rol van ex-marinier en ex-DIA agent te spelen. De film werd redelijk goed ontvangen en deed het vooral financieel erg goed, waardoor een vervolg niet kon uitblijven natuurlijk. Voor deze tweede film keert niet alleen Washington terug als Robert McCall, ook ligt de regie wederom in de handen van Antoine Fuqua. De twee werkten eerder samen bij de films The Magnificent Seven en Training Day en aan de hand van deze samenwerkingen kan je al snel de conclusie trekken dat dit de burger moed geeft voor deze Sequalizer.

De opbouw van deze sequel volgt eigenlijk nagenoeg dezelfde formule als de eerste film. McCall leeft opnieuw een zelfgekozen teruggetrokken bestaan, waarbij anoniem zijn werk doet als taxichauffeur. Ondanks zijn voorkomen als koele kikker merk je dat hij het beste voor heeft met mensen uit alle lagen van de bevolking. Zo opent de film met een scène in een trein die door Turkije raast. McCall is daar undercover op zoek naar een meisje dat ontvoerd is door haar Turkse vader. Natuurlijk wordt er weer even overdadig gepronkt met de kracht van de Verenigde Staten, maar buiten dat is de scène wel erg goed in elkaar gezet. Net als in het eerste deel probeert McCall in eerste instantie te onderhandelen en alles mondeling op te lossen, maar al snel blijkt dat de Turken niet willen luisteren.

Het is op dat moment dat een van de kenmerken van deze films naar voren komt en McCall in slow-motion de situatie inschat, waarna niet veel later de hel losbarst. Vervolgens vind McCall net als de film wat rust, maar dit is maar kortstondig. Al snel verplaatst de film zich namelijk naar Brussel, waar een ogenschijnlijke zelfmoord plaatsvindt. Hoofd van de DIA Susan Plummer wordt op het onderzoek gezet en vanaf dat moment wordt de kijker verhaaltechnisch om de oren geslagen met de nodige clichés. Wat het geheel op de been houdt is de vaardigheid van Fuqua, die dan wellicht geen groot regisseur is maar wel zo zijn maniertjes heeft om alles er gelikt uit te laten zien, en natuurlijk Denzel Washington. Hij heeft zichtbaar veel plezier in om zijn personage van koele wraakkikker op herhaling te sturen en met veel fraai gepresenteerd geweld baant hij zich opnieuw een weg naar de waarheid.

Extra’s: Naast de film is er het nodige aan bonusmateriaal te vinden op de 4K release, die bovendien is voorzien van een Blu-ray schijf.
· Retribution Mode (2:19:19) Speel de film af met commentaar van cast en crew, met daarnaast een kijkje achter de schermen onder de film.
· Deleted & Extended Scenes (23:18) Een elftal aan verwijderde en/of verlengde scènes; Vegan, I’ve Got Your Name, I’m a High Level Paid Government Assassin, The Book, Grant Me the Serenity, Let Me Show You Something, I Wanna Get Outta Here, Watching, Come On In, All Clear en Show Yourself.
· Denzel as McCall: Round Two (07:00) Een featurette over de eerste sequel die Denzel Washington in zijn carrière maakte.
· Seconds Till Death: Action Breakdown (05:15) Een kijkje achter de schermen over hoe alle actiescènes zijn gemaakt.
· Through Antoine’s Lens: The Cast (06:43) Ontdek meer over het verhaal en de personages die in de film zitten.
· TV Promos: Met de promotiefilmpjes Auditions (03:12) en Behind the Scenes (01:29).
· Equalizer Trivia: Een Equalizer trivia.

The Equalizer 2 4K is een gelikt vervolg dat soms iets teveel leunt op clichés, maar fier overeind gehouden wordt door de wisselwerking tussen Fuqua en Denzel Washington. Hier en daar is het verhaal te voorspelbaar en eigenlijk ondermaats, iets waarbij de film toch wat te gemakzuchtig leunt op de formule van de eerste film, maar uiteindelijk bevat de film weer voldoende coolheid. Wat ook helpt bij alles is het daverende slot met een ontknoping die menigeen naar het puntje van je stoel zal brengen. Het maakt de film uiteindelijk helemaal af. Net als de eerste film bevat ook deze sequel de nodige slow-motion shots, waarbij het 4K medium zeker zijn meerwaarde bewijst. Over een nieuw vervolg is nog niet bekend, maar wellicht is het dan aan te raden om de formule even wat te upgraden om toch nog wat meer te verrassen. We kunnen er voor nu niet omheen dat The Equalizer 2 een heerlijke wraakfilm is geworden, die alles aan boord heeft om de kijker een kleine twee uur te entertainen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

3 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c2cd3e144a15_selected-products" products="9200000095345897,9200000098347490,9200000098338464,9200000098348983,9200000098347494,9200000098347492,9200000092582626" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek