The Equalizer 4K

Informatie

RegieAntoine Fuqua
Jaartal2014
Releasedatum18-07-2018
Speelduur132 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastDenzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Haley Bennett en Bill Pullman

Robert McCall is een voormalig CIA-agent die een rustig leven leidt in Boston. Hij is zijn belofte aan zijn onlangs overleden vrouw nagekomen en heeft zijn eigen dood in scène heeft gezet om zijn oude leven achter zich te kunnen laten. Hij is een man van routine en elke avond gaat hij naar hetzelfde restaurant, om daar in alle rust te kunnen eten en te kunnen genieten van een goed boek. Daar sluit hij vriendschap met Teri, een jonge prostituee voor de Russische maffia. Als hij merkt dat zij misbruikt wordt en hij getuige is van mishandeling besluit hij haar ten hulp te schieten. De aanvaring met de Russen loopt uit de hand en McCall vermoordt de Rus en zijn handlangers op uiterst efficiënte wijze. De Russen besluiten hierop dat McCall uit de weg moet worden geruimd, terwijl deze verneemt dat corrupte politieagenten het restaurant afpersen. Met de Russische maffia achter zich aan, gaat McCall het gevecht aan tegen de lokale corrupte politie en probeert hij zijn vrienden te beschermen en waar de wet tekort schiet een handje te helpen.

Met het tweede deel op komst is het natuurlijk een handige timing om The Equalizer op 4K Blu-ray uit te brengen, om in optimale kwaliteit te kunnen genieten van deze film. The Equalizer is een film gebaseerd op de gelijknamige serie, die van 1985 tot 1989 vier seizoenen liep op CBS. Waar de hoofdrol destijds voor de Britse Edward Woodward was, werd voor deze remake gekozen om Denzel Washington te casten voor de rol van Robert McCall. Washington weet de rol helemaal naar zijn hand te zetten met zijn ijzig coole uitstraling en de rust die hij uitstraalt. Naast hem zien we Chloë Grace Moretz, een actrice die de laatste tijd nogal eens de plank misslaat door een verkeerde keuze in rollen. Toch is zij hier prima op haar plaats en vult ze de rol, die overigens vrij beperkt is, prima in. Het maakt dat The Equalizer dan wellicht geen hoogvlieger is als genregenoot John Wick, maar wel een film die zeer vermakelijk is.

Het verhaal biedt op zich niets nieuws en zou zelfs clichématig genoemd kunnen worden. Een ex-geheim agent die wordt uitgedaagd en als een eenmansoorlogsmachine wraak neemt hebben we tenslotte veel vaker gezien. Het is hier dan ook vooral de uitvoering die het geheel interessant maakt om naar te kijken. Toch is het vooral ook de film van de ultra-coole Denzel Washington, die de film eigenhandig naar een hoger niveau weet te trekken. Als de opening van de film zich vol focust op het rustige leventje van McCall, ligt het voor de hand dat het gedonder niet lang op zich laat wachten. Dit komt hier in de vorm van de Russische maffia, waarbij McCall zich bemoeit met iets waar hij zich beter niet mee had kunnen bemoeien. Vanaf dat moment slaat de sfeer van de film volledig om. Denzel neemt de film mee in actie-modus, wat gepaard gaat met veel slow-motion shots. Het zorgt voor hoogst vermakelijke scènes, zoals die waarin McCall iedereen in een kamer uitschakelt door alles eerst goed in zich op te nemen en daarna helemaal los gaat. In combinatie met puik camerawerk, valt niet te ontkennen dat het er allemaal erg aantrekkelijk uitziet.

Als McCall zich vervolgens naar het einde van de film vecht, volgt er een climax waarbij een perfecte combinatie van muziek en camerawerk optreed. Als een ware moordmachine duikt McCall als een geest overal op, iets wat wederom met veel slow-motion shots wordt gebracht. Het is zo’n scène die ervoor zorgt dat je de film als geheel beter zal waarderen dan deze eigenlijk is, al is dat misschien ook een kwaliteit. We kunnen namelijk niet ontkennen dat de film een stukje diepzinnigheid mist, waardoor het grote geheel op bepaalde punten niet zo lekker uit de verf komt. Hierdoor is alles vrij voorspelbaar en laat ook de uitkomst van de film zich moeilijk raden. Ook is de film eigenlijk net iets te gladjes, iets waar de dienstdoende regisseur Antoine Fuqua wel vaker last van heeft bij zijn films. Toch werkt het en komen juist die gladde slowmo’s er in 4K goed uit en maken ze de scènes nog intenser dan ze op eigenlijk al waren.

Extra’s: Waar de eerste 4K catalogustitels het veelal zonder bonusmateriaal moesten stellen, is er dit keer het nodige bonusmateriaal op deze Ulta-HD 4K Blu-ray te vinden.
· Vengeance Mode (2:35:00) Met deze featurette bekijk je de film, inclussief interviews, commentaar en een kijkje achter de schermen.
· Inside The Equalizer (07:51) Een kijkje over hoe de TV-serie tot een bioscoopfilm is getranformeerd. Echter, is het meer een uidieping van het karakter Robert McCall.
· Denzel Washington: A Different Kind of Superhero (06:56) Een stuk over hoe Denzel Washington gestalte gaf aan het karakter Robert McCall.
· Equalizer Vision: Antoine Fuqua (07:06) Een featurette over de bijdrage van regisseur Antoine Fuqua aan The Equalizer.
· Children of the Night (05:23) Dit stuk gaat over het karakter Terri, dat gespeeld wordt door Chloë Grace Moretz.
· One Man Army: Training and Fighting (06:40) Biedt een kijkje achter de schermen over de training die Washington moest doorstaan om de rol van Robert McCall te kunnen spelen.
· Home Mart: Taking Care of Business One Bolt at a Time (02:11) Een promotiefilmpje van de winkel waar McCall werkt.
· Photo Gallery: Foto gallerij van de film.

The Equalizer 4K komt in Ultra-HD 4K nog beter tot zijn recht dan bij de eerdere Blu-ray release. Vooral de vele slow-motions blijken profijt te hebben van de upgrade en dit levert nog fraaiere beelden af dan voorheen. Wat het verhaal betreft valt moeilijk te ontkennen dat The Equalizer vrij clichématig is en met regelmaat vrij gladjes aanvoelt. Toch is de film veilig in handen bij Denzel Washington, die het geheel moeiteloos naar een hoger niveau weet te trekken. De film bouwt goed op naar een eindscène die, in combinatie met de muziek, zorgt voor een heus kippenvel moment. Het is werkelijk genieten geblazen en waar Washington zich veelvuldig heeft bewezen in karakterrollen, bewijst hij hier dat hij ook een wat simpeler opgezet personage zich prima meester kan maken. Als opwarmertje voor de tweede Equalizer-film, is deze 4K versie een fantastische release om het geheugen weer eens op te frissen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

2 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b5efcf3dc76c_selected-products" products="9200000092582626,9200000033227193,9200000033227195,9200000036070508,9200000048018061,9200000093223302" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek