The Farewell

Informatie

RegieLulu Wang
Jaartal2019
Releasedatum20-05-2020
Speelduur100 minuten
DistributeurThe Searchers
CastAwkwafina, Shuzhen Zhao, X Mayo, Tzi Ma, Diana Lin & Aoi Mizuhara

Billie woont in New York, ver weg van haar oma die alleen met haar zus leeft in China. Toch heeft Billie bijna elke dag contact met haar en vertelt ze haar oma alles wat ze meemaakt aan de andere kant van de wereld. Die wereld komt flink op zijn kop te staan als Billie te horen krijgt dat haar oma terminale longkanker heeft en niet lang meer zal leven. Oma zelf weet dat echter nog niet en dat wil de familie graag zo houden, tegen de zin in van Billie. Om een bijeenkomst met de hele familie in China te verantwoorden, wordt er een nep-bruiloft op touw gezet waarbij het neefje van Billie zogenaamd in het huwelijksbootje zal stappen met zijn kersverse vriendin. Oma is in haar nopjes met de hele familie weer om zich heen en stort zich vol overgave op het huwelijk dat voor veel gênante momenten zal zorgen. Tegen de zin in van haar familie, die bang is dat ze uit de school zal klappen, vertrekt ook Billie uiteindelijk naar haar moederland om de laatste weken met haar oma door te kunnen brengen. Het wordt een onvergetelijke reis waarin ze tevens geconfronteerd wordt met haar verleden dat ze noodgedwongen moest opgeven en de liefde die onuitgesproken lijkt.

Ja, het staat er echt met grote letters onderaan de hoes van de blu-ray: “Based on an actual Lie”, gebaseerd op een echte leugen. Het verhaal van The Farewell klinkt er als eentje die flink uit de grote duim is gezogen, maar niks is minder waar. Regisseuse Lulu Wang heeft exact hetzelfde meegemaakt als het hoofdpersonage Billie en organiseerde dus ook voor haar oma een nep-bruiloft om met de hele familie dicht bij haar te kunnen zijn, zonder haar te vertellen dat ze over een paar weken zal sterven. Als we de regisseuse mogen geloven, dan komt het verhaal behoorlijk overeen met de werkelijkheid, al zijn er uiteraard een paar scenes natuurlijk even flink aangedikt om een maximaler effect te bereiken. Toch weet Wang de zaken aardig subtiel over te brengen zonder te verzanden in een overvloed aan slapstick scenes, een valkuil die zeker op de loer moet hebben gelegen.

Niet alleen voor Lulu Wang is The Farewell een titel die haar naam in Hollywood wat verder verstevigde. Ook rapper Awkwafina, in 1988 geboren als Nora Lum, wist een diepe indruk te maken en won zelfs een Golden Globe voor haar hoofdrol van de onzeker Billie die met haar verleden geconfronteerd wordt, waarvan ze dacht deze al ontgroeit te zijn. Het is ook niet moeilijk om te zien waarom Awkwafina het gouden beeldje mee naar huis mocht nemen, want ze is zonder enige twijfel de spil waar de hele film omdraait. Haar vlakke spel past prima bij het personage dat ze speelt en de twijfel die ze over haar leven heeft is continu voelbaar. Helaas is dat ook het enige dat voelbaar is en pakt de film als geheel de kijker een heel stuk minder. De overige personages blijven namelijk behoorlijk oppervlakkig en dat maakt het lastig om ook met hen te kunnen meeleven.

En toch draait het daar uiteindelijk wel allemaal om: de familie die bezig is met het nemen van afscheid van oma, terwijl die zelf nog niet op de hoogte is dat ze binnen afzienbare tijd het huidige leven met het eeuwige zal verruilen. En dat is zonde, want daardoor maakt The Farewell een stuk minder indruk dan je op voorhand zal denken. Het lijkt alsof Wang nergens echt de diepte in durft te gaan en de zaken maar mondjesmaat durft aan te stippen. The Farewell is op zich een meer dan prima film over, en vooral, het accepteren van je verleden en wie je werkelijk bent, maar met wat meer inlevingsvermogen van de gehele cast was die boodschap ongetwijfeld wat sterker tot uiting gekomen.

Extra’s: Helaas moet The Farewell het doen zonder extra’s op de Blu-ray release.

The Farewell is een prima film over het accepteren van je verleden en het omarmen van de persoon die je bent. Wel ontbreekt het de aan de diepgang om die boodschap met de juiste lading over te brengen. Het idee van het organiseren van een nep-huwelijk om maar dicht bij oma te kunnen zijn die zelf niet weet dat ze binnenkort zal overlijden is een gouden vondst, maar toch wordt er te weinig gedaan met de vreemde situatie waarin de personages zich begeven. Alleen hoofdrolspeelster Awkwafina springt er uit als de naïeve Billie en is zonder enige twijfel het grootste pluspunt van de film die The Farewell zeker de moeite van het kijken waard maakt. Toch blijft er een gevoel knagen tijdens de aftiteling dat de film met wat meer diepgang net wat meer indruk had kunnen maken.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

23 juni, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer