The Flash – seizoen 4

Informatie

RegieGlen Winter, Alexandra La Roche, Armen V. Kevorkian, Tom Cavanagh, Laura Belsey, Brent Crowell, David McWhirter, Dermott Downs, Stegan Pleszczynski, Philip Chipera, Chris Peppe, Tara Nicole Weyr, Ralph Hemecker, Gregory Smith, Harry Jierjian, Kevin Smith, Hanelle Culpepper, Rachel Talalay, Rob J. Greenlea, Kevin Mock en Viet Nguyen
Jaartal2017-2018
Releasedatum28-11-2018
Speelduur932 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastGrant Gustin, Candice Patton, Danielle Panabaker, Carlos Valdes, Keiynan Lonsdale, Neil Sandilands, Tom Cavanagh en Jesse L. Martin

Na zichzelf te hebben opgeofferd aan de Speed Force, wordt Barry Allen snel gered door zijn S.T.A.R. Labs vrienden Caitlin, Cisco, Wally en Joe. Zelfs in half krankzinnige toestand kost het hem niet veel moeite om zijn snelheid en super krachten te herstellen en zo Central City te redden als The Flash. Terwijl hij van plan is om met zijn geliefde Iris te trouwen, zal Barry te maken krijgen met een hele reeks nieuwe gevaarlijke kwesties, waaronder Space Nazis van Earth-X. Dit is echter nog maar het begin wanneer er een meesterschurk ten tonele verschijnt, beter bekend als “De Denker”, die altijd tien stappen vooruit loopt op The Flash, hoe snel hij ook is. De Denker is klaar om een duivels kwaad plan op de wereld los te laten en het is aan The Flash en het team van S.T.A.R. Labs om dit koste wat het kost te verijdelen.

Het inmiddels vierde seizoen van de pijlsnelle superheld The Flash is helaas een stap terug in de tot dusverre zeer vermakelijke serie. Dit seizoen is een onbehouwen combinatie van onzinnige plotten en langgerekte afleveringen. Wederom hebben de makers van netwerkzender The CW gekozen voor maar liefst 23 afleveringen en dat is simpelweg veel te veel van het goede, zelfs voor de doorgewinterde DC fans. Er zitten afleveringen tussen die zo matig uitgewerkt zijn, dat het een behoorlijke smet legt op die paar afleveringen die echt van een goed niveau zijn. Natuurlijk eindigt ook dit seizoen met een flinke cliffhanger waardoor de fans toch weer hoopvol zullen zijn voor het inmiddels gelanceerde vijfde seizoen in de Verenigde Staten. Die fans zullen derhalve ook niet gauw afhaken in dit stadium van de serie.

Voor een ieder die het hele DC universum in de televisieseries op de voet volgt, zal niemand kunnen ontkennen dat de zogenaamde “Arrowverse” franchise scheurtjes begint op te vertonen. Elk van deze gecombineerde programma’s, of dat nou Legends of Tomorrow, Supergirl of Arrow is, lijdt aan hetzelfde mankement; namelijk dat de shows teveel actie en spektakel bevatten, en veel te weinig aan sterk geschreven verhaallijnen. Dit vierde seizoen van The Flash maakt dit verontrustend duidelijk. De eerste twee seizoenen waren uitstekend, waar het derde acceptabel was maar de rek er al voorzichtig in leek te komen. Nu zijn we bij het vierde seizoen en kan zelfs een bekende schurk als “The Thinker” het seizoen niet redden. De afleveringen zijn te gemakzuchtig en worden zo gevuld met overbodige plotten die niet relevant zijn voor de rode lijn, dat het nimmer een volle 23 afleveringen tellend seizoen kan rechtvaardigen.

Vele tv-series zijn er het voorbeeld van dat het na drie a vier seizoenen in kwalitatief opzicht bergafwaarts gaat. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op die ongeschreven regel, maar het feit blijft dat er wel echt een heel goed en creatief team met schrijvers en producenten achter moet zitten om het niveau interessant en voortstuwend te houden. De gebruikelijke Arrowverse crossover, die Arrow, Supergirl, Legends of Tomorrow en The Flash samen brengen blijven erg vermakelijk, maar veel van de overige afleveringen lijken een herhaling van zetten met veel repetitief formulewerk. Gelukkig heeft The Flash in Grant Guston nog steeds een uitstekende Flash/Barry Allen, en krijgt zijn love-interest Iris (Candice Patton) ook wat meer schermtijd. Nieuw in dit seizoen is de schurk The Thinker aka Clifford DeVoe (Neil Sandilands), een fan favoriet die een behoorlijke uitdaging is voor onze superheld. Hij wordt aardig vertolkt, zit vol met trucs en is bovenal een compleet andere villain dan alle overige die de revue gepasseerd zijn. Een lichte meevaller in een verder zeer matig seizoen.

Extra’s: Naast de 23 afleveringen is er opnieuw het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd aan de Blu-ray release.
• Inside the Crossover: Crisis on Earth-X Featurette (40:42) Een interessante discussie tussen de diverse producers van Arrow, The Flash, Supergirl en Legends of Tomorrow, met de nadruk op de crossover afleveringen.
• The Best of DC TV’s Comic-Con Panels San Diego 2017 (58:00) Een leuke selectie met fragmenten uit de verschillende DC panels tijdens het Comic-Con event in 2017.
• The Elongated Man (10:19) Een featurette die het karakter Ralph Dibney, beter bekend als The Elongated Man, en zijn afkomst uit de comics verkent.
• Flash Time On Amunet Black with Katee, Eric and Sterling (14:13) Visueel commentaar met actrice Katee Sackoff en schrijvers Eric Wallace en Sterling Gates, waarin ze de schurk Amunet Black bespreken.
• The Fastest Man Alive: The Thinker (15:38) Een featurette die ingaat op de grootste schurk van dit vierde seizoen, Clifford DeVoe aka The Thinker.
• Gag Reel (08:32) Een ruime extra met bloopers.
• Deleted Scenes: Een achttal verwijderde scenes uit diverse afleveringen.

The Flash – seizoen 4 zet een neerwaartse spiraal in van DC’s snelste superheld. Waar de eerste twee seizoenen nog van een behoorlijk niveau waren, begon seizoen 3 al enkele scheurtjes in kwaliteit te vertonen. Netwerkzender The CW en hun producers lijken nog steeds niet af te willen wijken van het torenhoge aantal van 23 afleveringen. Minder afleveringen zou een stuk meer evenwicht brengen en de verhaallijnen kunnen beperken tot alleen de échte interessante. Nu wordt er onnodig veel gerekt en komen er zoveel overbodige plotten voorbij dat de centrale focus verloren gaat. The Flash blijft desondanks een interessant karakter en wordt uitstekend vertolkt door Grant Guston, maar het is de vraag hoelang de show nog door kan gaan. Als het Arrow achterna gaat hebben we nog minstens drie seizoenen te gaan, maar dan zal het creatieve team flink aan de bak moeten om zelfs de allergrootste DC fans nog aan boord te houden.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

15 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c18b105b6151_selected-products" products="9200000091171746,9200000081663683,9200000075451777,9200000075451779,9200000080004276,9200000080004278" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer