The Foreigner

Informatie

RegieMartin Campbell
Jaartal2017
Releasedatum06-03-2018
Speelduur114 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJackie Chan, Pierce Brosnan, Michael McElhatton, Liu Tao, Charlie Murphy, Orla Brady, Katie Leung, Ray Fearon, Dermot Crowly, Rory Fleck-Bryne en Stephen Hogan

De Chinese Ngoc Minh Quan runt een Chinees restaurant in Londen als zijn dochter overlijdt bij een bomaanslag. Het verdriet van Quan, een oud-commando gespecialiseerd in explosieven en hand-to-hand combat, is zo groot dat hij eigenhandig op zoek gaat naar de daders. In eerste instantie went hij zich tot Scotland Yard, waar hij in zijn wanhoop zover gaat om een officier om te willen kopen om zo zinvolle informatie over de daders te verkrijgen. Een vriend en collega van Quan probeert hem in te laten zien dat hij alles achter zich moet laten en verder moet gaan met zijn leven, maar dan komt Quan erachter dat de aanslag is opgeeist door “The Authentic IRA”, een vermoedelijke splintergroep van de IRA. Dit leidt Quan uiteindelijk naar de vicepremier en oud IRA-kopstuk Liam Hennessy, die op zijn beurt weer probeert te voorkomen dat de aanslag leidt tot een hervatting van de gewapende strijd in Noord-Ierland.

Wie aan Jackie Chan denkt, herinnert zich gelijk de ijverige acteur in vele doldwaze actiekomedies waarbij verder niet al te veel diepgang of realisme aanwezig is. Toch zijn de films keer op keer meer dan vermakelijk. Met The Foreigner tapt Chan uit een ander vaatje en levert hij een van zijn meest indrukkende performances af uit zijn carrière. Verwacht hier dan ook geen film als Rush Hour, maar een spijkerhard drama dat stof tot nadenken geeft. Naast Chan zien we Pierce Brosnan als oud IRA-kopstuk Liam Hennessey. Brosnan is natuurlijk vooral bekend van zijn rol als James Bond en hij wordt hier herenigt met Martin Campbell, de regisseur die verantwoordelijk was voor de regie van zijn debuut als 007 in GoldenEye in 1995. We kunnen dan ook gerust stellen dat je op papier best wat van de film mag verwachten.

De actie is met recht spectaculair te noemen, maar dan niet op de manier waarmee Chan beroemd is geworden. Dus geen acrobatische fratsen, maar veelal rauwe onversneden actie met een zeer gedreven Jackie Chan als wraakengel. Het verdriet bij Quan na zijn verlies is zo intens, dat hij besluit om wraak te nemen en daarbij werkelijk alle remmen los te gooien. Het is hierbij goed om te zien dat de 63-jarige acteur nog prima mee kan, al hebben de makers duidelijk wel rekening gehouden met zijn leeftijd. De actie oogt dan ook behoorlijk realistisch. Naast als moderne actieheld blijkt Chan dit keer ook nog eens meer dan aardig te kunnen acteren, iets dat de film zeker ten goede komt. De andere verhaallijn die door de film is geweven is die rond Liam Hennessey, een oud IRA-lid en tegenwoordig de vicepremier van Noord-Ierland, die betrokken raakt in een politiek steekspel. Hoewel de politieke beweegredenen achter de IRA bekend zijn, zijn ze ook redelijk complex. Het is dan ook jammer dat juist dit niet zo goed uit de verf komt.

Qua cinematografie zit de film dan wel weer erg sterk in elkaar, waarbij de locaties en aankleding goed gekozen zijn. Het rauwe camerawerk past perfect bij het dramatische onderwerp, dat direct een zeer sombere sfeer met zich mee weet te brengen. Deze somberheid zet direct een bepaalde sfeer neer, waarbij je je als kijker goed kan inleven in de emoties van het personage van Chan. Dit is kenmerkend voor dit soort wraakfilms, al wordt hier vermeden dat de wraakengel werkelijk alles en iedereen mag slopen om zijn wraak te halen. Wel had het plot iets sterker uitgewerkt mogen worden, want het geheel wordt richting het einde net iets te voorspelbaar. Maar vergis je niet, want de film is en blijft sterk genoeg om de totale tijdsduur te blijven vermaken en boeien.

Extra’s: Op de Blu-ray release is het nodige bonusmateriaal te vinden, welke vooral zorgen voor wat meer achtergrond bij de film.
• The Making of The Foreigner (02:17): Een kort kijkje achter de schermen van de film.
• Interviews: Martin Campbell (07:29), Jackie Chan (09:43) en Pierce Brosnan (10:46).
• Trailers (03:50) Een tweetal promotionele trailers voor de film.

The Foreigner is een sterke actiefilm met een sterke rol van Jackie Chan die bewijst over meer kwaliteiten te beheersen dan alleen die van actieheld. Hij wordt bijgestaan door een eveneens sterk acterende Pierce Brosnan. Het schouwspel is qua politiek niveau misschien niet al te sterk, maar toch komt de boodschap wel luid en duidelijk over. Cinematografisch weet de film ook nog eens sterk uit de hoek te komen door het gebruik van rauw camerawerk. Hierbij valt het goed op dat de film tot in de puntjes is verzorgd. De film onderscheid zich van de eerdere formulematige werkjes die Brosnan maakte en dat Chan zich hier ook van zijn drama-kant laat zien zorgt ervoor dat The Foreigner absoluut geen standaard actieprent is. Het is te hopen dat Chan vaker dit pad zal bewandelen. Het maakt van The Foreigner in elk geval met recht een flinke verrassing en een absolute aanrader!

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment en Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

15 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5aa64820d2356_selected-products" products="9200000085067299,9200000085067306,9200000022911677" name="The Foreigner" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek