The Great Wall

Informatie

RegieYimou Zhang
Jaartal2016
Releasedatum02-02-2017
Speelduur103 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastMatt Damon, Jing Tian, Andy Lau en Pedro Pascal

William Garlin is een westerse huurling die samen met zijn kompaan Pero gevangen is genomen binnen de grote muur van China door het Chinese leger. Het duo was daar op zoek naar een mysterieus en krachtig wapen waar ze schathemeltjerijk mee hoopten te worden. Tijdens hun gevangenschap komen ze erachter dat de Chinezen reeds in het bezit zijn van het wapen. Vanaf dat moment raken ze verzeild in een grootse oorlog tegen vreemde wezens, die aanval op aanval wagen in een poging door de muur te breken om het bestaan van China te bedreigen. Dit is waar de zoektocht naar het fortuin omslaat naar een reis richting een mogelijk heldendom als William en Pero toetreden tot het reusachtige leger dat vecht tegen de schijnbaar onstuitbare kracht.

De Chinese regisseur Yimou Zhang wist in 2004 de westerse wereld te verrassen met de film House of Flying Daggers. Met The Great Wall pakt hij groots uit en lijkt hij een knieval te maken naar de Westerse wereld om een definitieve doorbrak te forceren. In de hoofdrol zien we namelijk niemand minder dan Matt Damon, die als het op actiefilms aankomt vaak garant staat voor veel vermaak. De Jason Bourne-ster vertolkt hier de rol van een westerse huurling die in China opzoek is naar een vreemd soort poeder, waarmee hij schatrijk hoopt te worden. Hij wordt bijgestaan door zijn kompaan Pero Tovar, een rol vertolkt door acteur Pedro Pascal. Pascal is bekend van rollen in series als Game of Thrones, The Mentalist en natuurlijk Narcos. The Great Wall heeft maar liefst 130 miljoen dollar gekost en heeft bij het zien van de eerste beelden zeker potentie.

Groot, groter, grootst, dat is waar het in de film om draait. Vooral op het grote doek komen de effecten meer dan fraai over, waarbij het 3D-effect zeker voor een toevoeging zorgt. De film wordt in grauw grijs gepresenteerd, wat Zhang de ruimte geeft om met de overige kleuren te spelen. Dit zorgt voor een prachtig kleurenspectrum, waarbij de aankleding van de soldaten van de Naamloze Orde vaak van het scherm af spat. Mede omdat de speelduur van deze episch bedoelde film ruim onder de twee uur duurt zit de vaart behoorlijk in de film, waardoor de film geen seconde verveelt. Als kijker krijg je daarnaast de ene na de andere actiescène om de oren gesmeten. Het zorgt ervoor dat je soms letterlijk even naar adem moet happen. Wat daarbij opvalt is dat de film behoorlijk bloederige scènes kent en met een kijkwijzeradvies van 12 jaar en ouder rijst de vraag hoe series we dergelijk advies nog kunnen nemen.

Echter, alle actie kan niet verhullen dat het verhaal van de film flinterdun is. Hier had dan ook wel wat meer aandacht aan besteed mogen worden, want enige vorm van diepgang is ver te zoeken. We mogen dan ook spreken van een no-brainer met een flink hoog popcorngehalte. Gelukkig pretendeert de film ook weinig meer te zijn. Wel is het jammer dat het de film niet helpt dat vooral het einde van de film meer dan teleurstellend is te noemen. Het acteerniveau ligt op een acceptabel niveau, waarbij het af en toe wel erg jammer is dat de film net iets teveel inzoomt op de situatie rond de Westerlingen William en Pero. Wat dat betreft had de film met een volledige Chinese cast vooraf wat minder tegenstanders gehad. Toch zal je de bioscoopzaal verlaten met het gevoel dat je wel de volle lengte vermaakt bent. De cinematografie is dan ook dik in orde, waarbij de mysterieuze Chinese Muur prachtig in beeld wordt gebracht.

The Great Wall is een vermakelijke film om samen met vrienden onder het genot van een biertje en een bak popcorn te bekijken. Niks hoogstaands verder, dus als je meer inhoudt verwacht is de film wellicht wat teleurstellend. Dit heeft te maken met het flinterdunne verhaal, dat zich daarnaast teveel focust op het verhaal van de Westerse William en Pero. Het lijkt er dan ook op regisseur Zhang een knieval heeft gemaakt richting de Westerse wereld, iets dat niet overal in goede aarde zal vallen. Toch weet de film op cinematografisch gebied wel veel indruk te maken, iets dat wordt versterkt door het 3D effect dat de ervaring op sommige punten veel intenser maakt. We kunnen dan ook concluderen dat The Great Wall geen memorabele film is, maar een heerlijke hersenloze popcornblockbuster!

3 februari, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek