The Grinch

Informatie

RegieYarrow Cheney en Scott Mosier
Jaartal2018
Releasedatum29-11-2018
Speelduur90 minuten
DistributeurUniversal Pictures International
CastBenedict Cumberbatch, Rashida Jones, Cameron Seely, Kenan Thompson, Angela Lansbury en Pharrell Williams

In een grot ten noorden van het dorpje Whoville, woont de verbitterde Grinch. Zijn hart is twee maten te klein en hij heeft een bloedhekel aan alles dat ook maar met Kerst te maken heeft. Het hartverwarmende Whoville, waar het vrolijke volkje genaamd Who’s wonen, is The Grinch dan ook een doorn in het oog. Vanuit zijn grot, waar hij samen met zijn hondje Max woont, hoort The Grinch dat de Who’s luidruchtig aan de voorbereidingen voor Kerst werken. Jaloers op alle vrolijkheid besluit The Grinch uit zijn grot bovenop de bergtop naar beneden te gaan om het kerstfeest voor de Who’s voor eens en voor altijd te verstieren.

The Grinch is een bedenksel van schrijver Dr. Seuss, waarvan het boek uit 1957 genaamd How The Grich Stole Christmas! al meermaals werd verfilmd. Voor het moderne publiek is de bekendste versie de film met Jim Carrey natuurlijk uit 2000, die overigens ook door Universal Studio’s werd gemaakt. Nu, 18 jaar later, maakt The Grinch wederom zijn opwachting als animatiefilm. Voor de stem van The Grinch werd er gekozen voor Benedict Cumberbatch, die zelf in een interview al aangaf dat hij een erg groot fan was van het boek. Cumberbatch verleende in het verleden al eens vaker zijn stem aan diverse karakters uit films en animatiefilms. Misschien kent het gros van het pubiek Cumberbatch het beste van zijn stemmenrol uit The Hobbit-trilogie, waar hij zijn stem verleende aan de draak Smaug. Zo vlak voor de kerstdagen is het dus heerlijk om naar deze kerstfilm te gaan om je alvast in hogere kerstsferen te brengen. Voor wie het verhaal al kent is er uiteraard weinig nieuws onder de zon, maar om The Grinch op deze manier tot leven te wekken maakt het de trip voor jong en oud naar de bioscoop zeker waard.

Wat eigenlijk direct opvalt is dat deze versie van The Grinch best afwijkt van het originele verhaal uit 1957. Het lijkt er hier dan ook meer op dat deze animatie-versie een nieuwe interpetatie van het verhaal is. Dit werkt overigens best verfrissend. Zo is dit eigenlijk de eerste keer dat de kille Grinch zijn hondje niet mishandeld om het punt te maken hoe verbitterd The Grinch eigenlijk wel niet is. Wat direct opvalt is dat de animatie erg sfeevol is. Het kleurrijke geheel en de redelijk vlotte vertelling van het verhaal zorgen er voor dat de film de juiste snaar bij de kijker weet te raken. Dit komt er mede ook door dat het geheel goed is uitgewerkt zodat de achtergrond van The Grinch prima naar voren weet te komen, zodat je als kijker ook echt begrijpt waarom The Grinch is geworden wie hij eigenlijk is geworden. Dit was iets dat in de versie met Jim Carrey wat ruwer en lomper naar voren werd gebracht, waardoor het verhaal dichter in de buurt kwam van de originele vertelling. Een doorn in het oog van de puristen natuurlijk, maar voor beide vertellingen valt natuurlijk iets te zeggen.

Toch kakt de film op de helft best redelijk in en komt het gevaar om de hoek kijken dat je als volwassen kijker best wel verveeld kan gaan raken. Dit komt misschien juist door de vriendelijke aanpassing van het verhaal, waardoor The Grinch een redelijk kinderlijk geheel is geworden. Samen met een best wel grote dosis zeer flauwe humor overigens. Dit wordt eigenlijk in de trailer al duidelijk, die in principe beter vermeden kan worden omdat de beste grappen en grollen uit de film hier eigenlijk al in verwerkt zijn. Hier hebben vooral animatiefilms helaas wel vaker last van. alsof de makers bang zijn dat het publiek niet op de film gaat afkomen als men niet de leukste stukjes uit de film alvast laat zien. Dit blijkt ook hier het geval en is ook best ergelijk te noemen, maar gelukkig staat de rest van de film met een redelijke fundering en een goede kerstsfeer fier omhoog zodat het complete plaatje een aardige animatiefilm voor weet te schotelen.

The Grinch is een kleurrijke vertelling van het originele verhaal geworden, dat met wat aanpassingen redelijk te behappen is. Het zal de puristen van de vertelling misschien niet goed liggen, maar het zorgt er juist voor dat de film geschikt is voor het hele gezin. De stem van The Grinch wordt ingesproken door Benedict Cumberbatch, die dat op zijn beurt weer heel erg leuk weet te doen. Overigens verraad de trailer helaas een heleboel van de film, iets waardoor je het gevoel krijgt dat je de leukste stukken uit de film al hebt gezien. Voor de rest is The Grinch zeker een aanrader om alvast in de kerststemming te komen, want het feit blijft dat ook deze vertelling van het verhaal redelijk leuk is voor het hele gezin.

30 november, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek