The Hitman’s Bodyguard

Informatie

RegiePatrick Hughes
Jaartal2017
Releasedatum17-08-2017
Speelduur118 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastRyan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Barry Atsma, Elodie Yung, Selma Hayek, Tine Joustra, Noortje Herlaar en Abbey Hoes

De met een Triple A-status gewaardeerde bodyguard Michael Bryce ziet zijn ongeschonden blazoen als sneeuw voor de zon verdwijnen als een belangrijke klant onder zijn ogen wordt vermoord. Om weer terug te keren aan de top moet hij de beruchte huurmoordenaar Kincaid onder zijn hoede nemen, met wie Bryce reeds een verleden heeft. Kincaid heeft echter besloten het roer om te gooien en tegen een voormalig werkgever, de Oost-Europese dictator Vladislav Dukhovicte, te getuigen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dukhovic trekt alles uit de kast in een poging te voorkomen dat Kincaid een belastende verklaring kan afleggen. De poging hem het zwijgen op te leggen resulteert in bomaanslagen, kogelregens en wilde achtervolgingen die een spoor van vernieling achterlaten tussen Amsterdam en Den Haag.

Voorzien van een grote sterrencast presenteert regisseur Patrick Hughes deze actiekomedie, dat ook nog eens deels is opgenomen in Amsterdam. Na het derde deel uit de The Expendables reeks uit 2014, waarbij Hughes ook al kon rekenen op een grote sterrencast, werd het een tijdje stil rond Hughes. Met The Hitman’s Bodyguard laat hij letterlijk en figuurlijk weer van zich horen, want alle remmen gaan weer los. De hoofdrollen worden gespeeld door Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson, die worden vergezeld door namen als Gary Oldman en Salma Hayek. Voor ons trotse Nederlander is het ook leuk om acteurs als Barry Atsma en Abbey Hoes in deze Hollywood-productie aan te treffen, maar hierbij moet wel worden vermeld dat dit stuk voor stuk kleine bijrollen zijn. Tijdens de productie van de film werden de opnameperiode in Amsterdam breed uitgemeten in de pers, waarmee direct de nodige aandacht werd gegenereerd. Gelukkig mogen we vaststellen dat Amsterdam een prachtig decor biedt en de film alles behalve teleurstelt.

De film valt nog het beste te omschrijven als een dolle achtbaanrit die volgestouwd zit met actie en gevatte humor, waarin Samuel L. Jackson centraal staat. Het begint al direct goed, met een opening die met de nodige bombast over het scherm flitst. Dat dit pas een opwarmertje is blijkt als Bryce (Ryan Reynolds) de opdracht krijgt om Kincaid (Samuel L. Jackson) veilig te vervoeren naar Den Haag. Hierbij gaan dan ook echt alle remmen los! Dat Kincaid al 27 keer (!) eerder een aanslag heeft gepleegd op Bryce is veelzeggend en het zal dan ook niet verbazen dat de ontmoeting niet zonder slag of stoot verloopt. Toch legt Kincaid zich er vrij snel bij neer, want vrouw Sonia (Salma Hayek) zit vast in een Nederlandse cel en komt alleen maar vrij als Kincaid de getuigenis aflegt, iets wat oud dictator Dukhovic (Gary Oldman) wil voorkomen. Wat opvalt is dat Hayek een sterke en vooral dolkomische rol vertolkt als de zeer agressieve Sonia. Werkelijk iedereen is bang voor haar, haar celgenote komt niet verder dan de hoek van de cel en bewakers durven niet tegen haar in te gaan.

Ondanks de erg fijne casting is het de actie die de meeste indruk maakt. Het hoogtepunt is een indrukwekkende speedboot achtervolging die dwars door de grachten van Amsterdam leidt. De wilde dollemansrit doet hierbij nog het meest denken aan de soortgelijke scène uit Amsterdamned van Dick Maas. Toch beperkt de schade zich niet tot de boten, want ook diverse auto’s worden volledig in de prak gereden, de grachten in geduwd of compleet aan gort geschoten. Je krijgt amper tijd om met je ogen te knipperen, want de ene actiescène is nog niet afgelopen of de volgende dient zich alweer aan. Toch zijn er wel enkele dingen op de film aan te merken. Zo is de actie dusdanig dynamisch gefilmd, dat je soms het overzicht een beetje uit het oog verliest en sommige dingen amper meer te volgen zijn. Wat ons Nederlanders vooral zal storen is het gebruik van Nederlandse politieauto’s. Op zich erg leuk natuurlijk, maar het is jammer dat deze zo uit begin jaren tachtig lijken te komen. Wellicht was het beter geweest als onze politie wat nadrukkelijker hun medewerking aan deze productie had verleend. Toch zijn het maar kleine smetjes en is The Hitman’s Bodyguard een actiekomedie die je vandaag de dag nog maar zelden voorbij ziet komen.

The Hitman’s Bodyguard is een explosief en dolkomisch avontuur dat zich grotendeels in Amsterdam afspeelt. Vooral Samuel L. Jackson gaat weer heerlijk ouderwets tekeer, waarbij zijn taalgebruik even herkenbaar als kleurrijk is. Wat ook helpt is dat de chemie tussen Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson geweldig is, waarbij het speelplezier van het scherm af spat. Natuurlijk is het voor ons leuk om Amsterdam als decor te zien in een Hollywoodfilm, helemaal als we ook nog wat bekende Nederlandse acteurs voorbij zien komen, al is hun aandeel beperkt. Al met al is The Hitman’s Bodyguard een en film die geen seconde verveelt en overduidelijk een regelrechte aanrader voor de actieliefhebber. Nadat we eerder dit jaar al films zagen als John Wick 2 en Atomic Blonde kunnen we gerust stellen dat 2017 een topjaar is voor de actiefilm.

18 augustus, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek