The House With A Clock In Its Walls

Informatie

RegieEli Roth
Jaartal2018
Releasedatum13-02-2019
Speelduur105 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastJack Black, Owen Vaccaro en Cate Blanchett

Nadat zijn ouders zijn overleden bij een auto-ongeluk, gaat de tienjarige Lewis bij zijn mysterieuze oom Jonathan wonen. Het enige dat hij nog heeft van zijn ouders, is een Magic 8-Ball die hij van hun heeft gekregen. Jonathan bezit een oud krakkemikkig huis, waarbij het getik van de klok constant hoorbaar is. Lewis begint het huis te verkennen en komt er al snel achter dat er iets vreemds aan de gang is in het huis. Na de ontmoeting met Jonathan’s buurvrouw en beste vriend Florence Zimmerman gebeuren er allemaal magische dingen. Het zorgt ervoor dat Lewis gefascineerd raakt door magie en hij gaat in de leer bij zijn oom om zo indruk te kunnen maken op zijn nieuwe school. Maar dan ontdekt Lewis dat er ook een duistere zijde aan de magie zit en de klok in de muur van het huis zou daar weleens mee te maken kunnen hebben.

Eli Roth staat als regisseur vooral bekend om zijn extreem smerige horrorfilms, al wil hij ook weleens een uitstapje maken naar een ander genre. Zo was hij vorig jaar verantwoordelijk voor de remake van de wraakfilm Death Wish. Toch is het vrij verrassend dat hij aan het roer staat bij deze jeugdfilm. Om zijn visie te verwezenlijken kan hij rekenen op de diensten van Jack Black, die voor deze film zijn aandeel in Goosebumps 2: Haunted Halloween grotendeels liet vallen, en Cate Blanchett. Het verhaal is gebaseerd op het boek van de in 1991 overleden schrijver John Bellairs, dat in het verleden al meerdere awards wist binnen te slepen, en de setting doet misschien ook nog het meest denken aan de eerste twee films uit de Harry Potter-reeks. Vernieuwend is de film dan nergens en het is vooral Jack Black die met een film als deze veilig binnen zijn comfortzone blijft zitten.

Toch is het even gissen op welke doelgroep de makers mikken. Zo is aan de ene kant het verhaal voor volwassenen wat te eenvoudig en lijkt er te worden gemikt op een jongere doelgroep, aan de andere kant lijkt het er al snel in de film op dat Roth zijn roots niet verloochend en de grens van het toelaatbare opzoekt. In het eerste deel van de film heb je dan ook te maken met familiefilm, maar in het tweede deel zullen er dingen te zien zijn die voor de jongsten toch net even net iets te heftig zijn. Daarnaast zit de film vol met clichés die veel soortgelijke fantasy-films kenmerken, waardoor dit soort films al snel met elkaar vergeleken worden. En natuurlijk willen de makers niet niet teveel van het boek afwijken, maar iets afwijken om een meer eigen stijl te ontwikkelen had de film niet misstaan en het verhaal geeft er ook zeker de ruimte voor.

Hoewel Black gewoon zijn ding doen, is het Cate Blanchett die hier de meeste indruk maakt. De begenadigd actrice speelt met volle overtuiging de rol van de vreemde, maar toch vriendelijke buurvrouw Florence Zimmerman. Zij heeft een haat/liefde verhouding met Jonathan en daar komen nogal wat komische situaties uit voort. Toch maakt de film kleine foutjes die ervoor zorgen dat waardoor je als kijker toch even je interesse zult gaan verliezen. Een goed voorbeeld is de paraplu van Zimmerman, die dusdanig cliché is dat het een deel van de pret weghaalt. Daarbij is ook de ontknoping flink chaotisch, waarbij je donders goed moet opletten om het geheel nog goed te kunnen blijven volgen. Als we dan kijken naar de special effects zit het allemaal prima in elkaar. De fraaie duistere setting wordt aan de hand van prima camerawerk in beeld gebracht. Toch is het juist die combinatie van setting, camerawerk en een iets te kinderlijk verhaal wat ervoor zorgt dat de film lastig in een hokje te stoppen valt.

Extra’s: Zoals je bij een fraaie film als deze mag verwachten, ontbreekt het de Blu-ray in niets aan bonusmateriaal.
• Deleted Scenes (09:20) More Books, Please; A Horrible Practical Joke; Tarby Ditches Lewis; Eat Up; Play for Him; Get Out of the Way; Time Is of the Essence; The Clock That Never Breaks en 12 Minutes to Go, met optioneel commentaar van Jack Black.
• Gag Reel (03:33) De welbekende bloopers uit de film.
Warlocks and Witches (09:58) Een vier-delige feature die een betere kijk geeft op de casting van de acteurs en de kwaliteiten van hen.
• Movie Magic (09:54) Een vier-delige feature die je een kijkje geeft op de magische effecten die de film rijk is.
• Tick Tock: Bringing the Book to Life (03:27) Een korte kijk op het originele boek en hoe dit naar het scherm is vertaald.
• Eli Roth: Director’s Journals (07:28) Een zes-delige feature hoe de film is gemaakt en dat zich op de lokaties van de film concentreerd.
• Owen Goes Behind the Scenes (04:09) Een kijkje achter de schermen met Owen Vaccaro.
• Do You Know Jack Black? (04:01) Owen Vaccaro, Kyle MacLachlan en Lorenza Izzo doen een poging om zoveel mogelijk vragen over Jack Black te beantwoorden.
• Jack Black’s Greatest Fear (01:27) Owen Vaccaro en Eli Roth nemen Jack Black in de maling op de set.
• The Mighty Wurlitzer (02:26) Een stukje over de muziek uit de film.

The House With A Clock In Its Walls is een leuke film geworden die lastig in een hokje te plaatsen valt. Aan de ene kant is het een kinderfilm pur sang, maar aan de andere kant laat regisseur Roth toch net iets teveel van zijn voorliefde voor het horrorgenre zien. Het zorgt ervoor dat de kijkwijzer van 9 jaar en ouder eigenlijk niet helemaal te rechtvaardigen valt, want voor dit publiek zal de film meer dan eens te heftig zijn. Als we dan de film zelf bekijken zien we een Jack Black die weer typisch Jack Black is en is het vooral Cate Blanchett die een van haar leukste rollen weet neer te zetten. Wat vervolgens ook helpt is dat effecten, het camerawerk en de setting fraai zijn. Het maakt dat The House With A Clock In Its Walls misschien een wat een aparte film is, maar wel eentje die zeker gezien mag worden.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

4 maart, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c79436649416_selected-products" products="9200000100045192,9200000100045174,9200000102162385,9200000091421500,9200000034340688" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek