The Jungle Book

Informatie

RegieJon Favreau
Jaartal2016
Releasedatum14-04-2016
Speelduur105 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastNeel Sethi, Idris Elba, Bill Murray, Scarlett Johansson, Christopher Walken, Lupita Nyong'o en Giancarlo Esposito

Mowgli leeft een vredig leven tussen een roedel wolven, die hem opvoeden als een van hen. Als de gevreesde tijger Shere Khan terugkeert naar de jungle, eist hij dat Mowgli vertrekt uit de jungle. Gedwongen verlaat Mowgli de plek waar hij zoveel van houdt waarna hij aan een fascinerende reis door de jungle begint om het mensendorp te vinden. Hij wordt hierbij bijgestaan door Bagheera, een panter die behoort tot de beste vrienden van Mowgli en diegene die zorgde dat hij zo liefdevol door de wolven werd opgenomen in hun gezin. Onderweg ontmoet hij Baloo de beer, waar tevens een innige vriendschap mee ontstaat. Op de vlucht geslagen ontdekt Mowgli echter al snel dat Shere Khan niet de enige is die het op hem heeft voorzien heeft.

Toen regisseur Jon Favreau werd gevraagd door Disney om de regie op zich te nemen voor een live-action film van de Disney klassieker The Jungle Book was hij zeer vereerd, maar had hij ook zo zijn bedenkingen. Niet vreemd, want bijna iedereen is wel opgegroeid met het verhaal van de Disney klassieker. Het maakt dit project er een dat het natuurlijk in zich heeft om gruwelijk te mislukken. Zeker als je bedenkt dat er voor veel steunpilaren in de film tot leven worden gewekt door middel van het gebruik van CGI-effecten. We kunnen echter met gemak stellen dat Favreau behoorlijk uit pakt en daarnaast erg trouw weet te blijven aan Disney’s klassieker. Dit maakt het dat je vanaf de eerste minuut volop kan genieten van de fraaie jungle en de bijna onzichtbare CGI-effecten.

Wat direct opvalt is de perfecte casting van Neel Sethi die de rol van Mowgli vertolkt. De stemmen van de andere karakters werden overigens ingesproken door een grootse stemmencast. Zo horen we onder andere Bill Murray die Baloo van stem voorziet, Ben Kingsley die Bagheera inspreekt en Christopher Walken die King Louie tot leven wekt. Van de drie blinkt vooral Murray uit als de altijd luie maar zeer grappige beer waarmee we door de combinatie van de animatie met Murrays’ stem Baloo direct tot de grote held van de film kunnen uitroepen. Aan de andere kant horen we de prachtige stem van Idris Elba als Shere Khan. Deze moderne verfilming van de Disney klassieker uit 1967 is duidelijk trouw gebleven aan het origineel, al is er een donker randje toegevoegd, en juist dat maakt deze versie van The Jungle Book zo fenomenaal. Zo horen we op een zeer mooie wijze de ieder bekende liedjes The Bare Necessities en I Wanna Be Like You van King Louie terug in de film en dat maakt het dat zowel jong als oud zitten te genieten in de bioscoop.

Wat ook voor de film spreekt is dat het 3D effect erg goed uitpakt in de bioscoop. Het helpt hierbij dat de dieren met de computer zijn geanimeerd en de vele actie scènes zo zijn gefilmd dat de kijker hoofdpijn bespaard wordt. Je wordt hierdoor volledig meegezogen in het verhaal en dat was nou juist een punt waarop veel 3D faalden in het (recente) verleden. Een voorbeeld van goed gebruik van het 3D effect is te zien in de scène waarin Mowgli afscheid neemt van Raksha. Als Mowgli daar door de vacht van het dier aait, is dit zo verschrikkelijk realistisch gemaakt dat dat besef bijna de rilling over je rug doen lopen. Maar ook de slang Kaa is bijzonder mooi gemaakt, hoewel we daar direct aan toe moeten voegen dat een slang nog nooit zo sexy heeft geklonken. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de stem is ingesproken door niemand minder dan Scarlett Johansson.

Ondanks dat Favreau de nodige ervaring heeft met films voorzien van CGI-effecten, zo was hij verantwoordelijk voor de eerste twee Iron Man films, overtreft hij hier zichzelf. Hij weet precies de sfeer te vangen van de getekende Disney klassieker en daar mogen we een flink petje voor afnemen. Zo zullen zelfs de grootste fans van die film moeten bekennen dat Favreau erg goed op de details heeft gelet. Zoals hij de scène neerzet waarin Baloo Mowgli ontmoet en hem zo de honing van de bijen wil laten stelen is ronduit geniaal. Hier komt de humor factor ook flink om de hoek kijken en dat zorgt ervoor dat je door de film heen het soms bijna uitbrult van het lachen. Maar ook met de spanning iin de film zit het wel goed, want ondanks dat zowel jong en oud bekend zullen zijn met de afloop wordt het bijna nagelbijtend spannend.

The Jungle Book is een modern visueel spektakel geworden dat trouw is gebleven aan de zo bekende Disney klassieker uit de jaren zestig. De held van de film is de door Bill Murray ingesproken beer Baloo, die van tijd tot tijd zorgt voor een flinke lachbui. Daarnaast is de goede casting van de jonge Neel Sethi opvallend als Mowgli. Nergens oogt de film als een geforceerde modernisering van een klassieker, zelfs niet als de overbekende liedjes terugkomen. Als je jezelf (en je kroost) wil trakteren op ruim anderhalf uur top entertainment is het aan te raden om deze film echt in de bioscoop te gaan bekijken, en waar het kan zelfs in 3D, we kunnen verzekeren dat je niet teleurgesteld zal worden. We kunnen namelijk met gemak stellen dat Disney en Favreau het boven verwachting hebben gedaan en de verwachtingen meer dan waar hebben gemaakt. 

15 april, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek