The Karate Kid 4K

Informatie

RegieJohn G. Avildsen
Jaartal1984
Releasedatum15-05-2019
Speelduur126 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastRalph Macchio, Pat Morita, Elisabeth Shue, William Zabka, Martin Kove en Randee Heller

De jonge Daniel LaRusso verhuist samen met zijn moeder van het roerige New Jersey naar het rustige plaatsje Reseda in Californië. Al snel maakt Daniel kennis met Miyagi, een Japanse immigrant en de conciërge van het gebouw waar hij woont. Al snel bouwen de twee een sterke band op en Miyagi leert Daniel Bonsai boompjes te snoeien om zo zijn innerlijke rust te kunnen vinden. Op school wordt hij vrienden met Ali Mills, een aantrekkelijke cheerleader, waarmee Daniel ook de aandacht trekt van haar arrogante ex-vriend Johnny Lawrence. Johnny is een getalenteerd karateka en een van de beste leerlingen aan de ‘Cobra Kai’-dojo, waar hij een onethische en wrede voor van karate beoefend. Johnny en zijn bende hebben het al snel voorzien op Daniel en als het uit de hand dreigt te lopen springt Miyagi tussenbeide. Miyagi weigert in eerste instantie om Daniel in de leer te nemen, maar als de leermeester van Johnny een vredesaanbod moedeloos afwijst, besluit Miyagi om Daniel te trainen met oog op het All-Valley Karate Championship dat plaatsvindt in Reseda.

Regisseur John G. Avildsen zal vooral herinnert worden om zijn regie van de eerste Rocky-film, een film die destijds met maar liefst vijf Oscars werd bekroont. Toch is er nog een andere geliefde reeks waarvoor hij tekende voor de regie. Acht jaar na Rocky was hij namelijk verantwoordelijk voor The Karate Kid, een film over een jongen die gepest wordt en zo in contact komt met karate. De film was zo succesvol dat er twee directe vervolgen kwamen, zelfs een derde vervolg zonder Macchio en een remake in 2010. The Karate Kid beleeft op het moment zelf een opleving door webserie Cobrai Kai, waarbij de focus ligt op bullebak Johnny. Het geeft nog maar eens aan dat The Karate Kid onverminderd populair is. Een goed moment om de avonturen van Daniel-San en Miyagi in 4K te aanschouwen, waarbij er duidelijk een flinke stap vooruit wordt gezet betreffende de kwaliteit en de film een stuk minder gedateerd overkomt als we gewend zijn.

Wat opvalt aan de film is de onmiskenbare stijl van Avildsen, die zeker terug te herleiden is naar Rocky. Zo zien we camerastandpunten die zo uit de boksklassieker lijken te komen en wordt dat gevoel nog eens versterkt door de aanwezigheid van componist Bill Conti. Hij weet de tijdsgeest op een briljante manier naar het scherm te vertalen, iets dat wellicht logisch lijkt, maar er zijn maar weinig films die dit op zo’n intensieve wijze wisten te vangen. Qua verhaal is het allemaal vrij eenvoudig en zelfs destijds niet iets dat we niet eerder gezien hadden; Een jongeling verhuist en heeft moeite zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving, wordt gepest en besluit de strijd aan te gaan om alles voorgoed van zich af te kunnen schudden. Toch wisten de makers goed in te spelen op de jeugd, wat ervoor zorgde dat de film een ongekend succes werd. Toch werd de kwaliteit met ieder vervolg snel minder, met als dieptepunt The Next Karate Kid, waarbij Daniel werd ingeruild voor een vrouwelijk personage.

Ondanks hun aandeel kwamen ook de carrières van Ralph Macchio en William Zabka niet echt van de grond. De The Karate Kid-franchise leek dan ook een stille en langzame dood te sterven, totdat de reeks in 2010 door middel van een reboot nog nieuw leven ingeblazen werd. Toch kwam de echte terugkeer pas met de webserie Cobra Kai, waarvoor een groot deel van de originele cast terugkeert. Het maakt dat dit het moment is om de The Karate Kid-films weer eens uit de kast te halen. En hoe kan dat beter dan met de nieuwe 4K-release? Het is dan ook vooral deze eerste film die het hem doet en waar de webserie een direct vervolg op is, waarbij de twee andere vervolgen met Macchio worden genegeerd in het eerste seizoen. In de hoge resolutie komt alles erg goed tot zijn recht, van de heerlijke setting, het simpele verhaal en natuurlijk het tijdsbeeld. Het blijft een genot om naar te kijken en maakt een kijkbeurt niet alleen een nostalgische rit van de bovenste plank, maar ook een kijkbeurt die de huidige generatie zal weten te bekoren.

Extra’s: In tegenstelling tot wat we bij veel catalogustitels zien die op Ultra HD 4K verschijnen, is The Karate Kid wel voorzien van bonusmateriaal. Het is niet veel, maar ter ere van de 35ste verjaardag van de film is alles welkom.
· Remembering The Karate Kid(10:22) Aan de hand van interviews met Ralph Macchio, William Zabka en Martin Kove wordt je als kijker in iets meer dan tien minuten door het productieproces van deze geliefde film geloodst.
· Bioscooptrailer (02:18) De originele promotionele trailer van de film.

The Karate Kid 4K biedt een heerlijke duik in de jaren 80, waarin je moeiteloos wordt meegenomen in het verhaal van Daniel en mister Miyagi. De 4K remaster release is niet alleen een must voor elke fan, maar ook voor mensen die de film nog nooit hebben gezien is dit de meest ideale introductie. Het is mooi om te zien dat ondanks de haarscherpe beelden niks af wordt gedaan aan de nostalgische kracht van deze topper van regisseur Avildsen. Het is wellicht een makkelijke conclusie, maar vast staat dat deze film nog steeds het beste deel uit de reeks van vier is en dat zelfs de remake uit 2010 er nog niet bij in de buurt kon komen. Wel had men wat meer aandacht mogen steken in de wat meer bonusmateriaal, iets dat zeker gepast is sinds de film zijn 35ste jubileum mag vieren dit jaar. Toch is de film zelfs dan nog dubbel en dwars zijn geld waard en een regelrechte aanrader om aan te schaffen!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

24 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ce6643b41c09_selected-products" products="9200000101051397,1002004009219432,9200000016500824,9200000103489147" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek