The Magnificent Seven

Informatie

RegieAntoine Fuqua
Jaartal2016
Releasedatum22-09-2016
Speelduur133 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastDenzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byung-hun Lee en Peter Sarsgaard

In het stadje Rose Creek worden de bewoners met ijzeren vuist onder de duim gehouden door de goudbaron Bartholomew Bogue. Als hij op een zekere dag het plaatselijke kerkje in de brand steekt en de man van Emma Cullen vermoord, besluit Emma dat de maat vol is en dat het tijd is voor wraak. Op haar zoektocht naar gerechtigheid komt ze de outlaw Sam Chisolm tegen, die op zijn beurt zes metgezellen vindt die bereid zijn om het terreur in het stadje voor eens en voor altijd te stoppen. Deze zeven bereiden het stadje voor op een gewelddadige slag tegen het leger dat Bogue meeneemt, waar uiteindelijk meer op het spel zal staan dan geld en goud voor de zeven.

Regisseur Antoine Fuqua regisseerde in het verleden al meerdere goede films, waarbij Training Day met kop en schouder boven de rest uitsteekt. Ook in deze film deed Fuqua een beroep op de diensten van Denzel Washington, maar waar Washington in Training Day zijn debuut maakte als slechterik, is hij dit keer de cowboy waar een heel stadje zijn hoop op heeft gevestigd. Nogal andere koek natuurlijk. Toch was er enige scepsis vooraf omdat het hier een remake betreft van de klassieke western The Magnificent Seven uit 1960, die overigens op zijn beurt weer een nieuwe versie was van Shichinin no samurai van de legendarische Akiro Kurosawa. De eerste beelden stemden ons gelukkig hoopvol en zeker als we een blik werpen op de indrukwekkende cast, met onder andere de actieheld van nu Chris Pratt en Ethan Hawke, krijg je toch het gevoel dat het bijna niet mis kan gaan. En falen doet het gelukkig ook niet, want The Magnificent Seven is een fantastische film geworden.

Wat eigenlijk direct opvalt is het prachtige camerawerk, dat zorgt voor veel fraaie shots van het wilde westen. Daarnaast valt ook de soundtrack op, waarbij de originele tune in tact is gehouden. Een mooi eerbetoon aan het origineel en dit spreekt zeker in het voordeel van deze film. Toch leek de speelduur van ruim twee uur wat stevig voor deze eigentijdse versie. Voor wie bekend is met het bronmateriaal weet dat het verhaal in basis vrij simpel is, met daarnaast de nodige clichés. Deze worden grotendeels vakkundig omzeild en daardoor duurt de film geen moment te lang. Dit zorgt ervoor dat het eerste uur van de film, waarin de zeven gevormd worden, met veel humor en een interessant uitgangspunt soepeltjes verloopt. De aanpassing in het verhaal zijn hierbij uitstekend, zonder dat Fuqua de basiselementen uit het oog is verloren.

De humor is prima gedoseerd en zien we verspreid over de hele film terugkomen, wat erin resulteert dat de film een prima tempo heeft. En als het geweld dan eenmaal losbarst, barst het ook goed los! De eerste overname van Rose Creek is niet minder dan spectaculair te noemen en Fuqua slaagt er met vlag en wimpel in om het westernhart van de liefhebbers sneller te laten kloppen. Van de zeven is het Vincent D’Onofrio die het meest weet op te vallen in zijn rol als de bandiet Jack Horne. Met zijn door de hele film constante grappige accent weer hij de lachers op zijn hand te krijgen, maar tegelijkertijd ook gevaar uit te stralen. Toch vormt alles een opbouw naar het moment dat Bogue de aanval op het stadje opent en de strijd echt goed losbarst. Als het eenmaal zover is zal je direct begrijpen waarom het westerngenre nog steeds tot een van de meest geliefde genres op de wereld behoort.

The Magnificent Seven is een fantastische film die geen moment verveelt. Het knappe is dat de basis van het verhaal in tact is gelaten en Fuqua het voor elkaar heeft gekregen om het verhaal met minimale aanpassingen op een goede manier naar de moderne maatstaven te vertalen. Daarnaast is Denzel Washington natuurlijk de rots in de branding. Hij straalt een en al coolheid uit als meedogenloze outlaw die wraak neemt voor een stadje dat onder druk staat van een eveneens meedogenloze schurk. De film steekt cinematografisch prima in elkaar, wat bij tijd en wijlen zorgt voor adembenemende beelden van een prachtig wild west landschap. Alles bij elkaar opgeteld maakt dit van The Magnificent Seven een goed gefilmde remake, waarbij het verhaal dan wellicht niet zo vernieuwend meer is maar die zeker een bioscoopbezoekje waard is.

23 september, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek