The Mountain Between Us

Informatie

RegieHany Abu-Assad
Jaartal2017
Releasedatum26-10-2017
Speelduur103 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland
CastKate Winslet, Idris Elba, Beau Bridges, Dermot Mulroney en Linda Sorensen

Ben Bass en Alex Martin zijn vreemden voor elkaar die door een zware storm vast komen te zitten op een vliegveld. Alex is een journaliste die de de volgende dag gaat trouwen en Ben is een chirurg die een belangrijke operatie moet uitvoeren. Omdat beiden dus zo hun reden om op tijd op hun bestemming te moeten geraken, besluit Alex om een klein vliegtuigje te charteren en Ben mee te nemen. Als zij hiermee over de besneeuwde bergen vliegen, wordt de piloot plots onwel en stort het vliegtuig neer. Ze overleven de crash, maar belanden in een gebied waar niet alleen jaarlijks 18 meter sneeuw valt, maar dat ook nog eens onbewoond is. Onder erbarmelijke weersomstandigheden beginnen Ben en Martin aan een overlevingstocht in de hoop terug te keren naar de bewoonde wereld.

The Mountain Between Us kende een vrij lange pre-productie. Het bleek vooral een hele zoektocht om bij de juiste acteur en actrice terecht te komen. In eerste instantie waren deze rollen dan ook vergeven aan Michael Fassbender en Margot Robbie en in een later stadium aan Charlie Hunnam en Rosamund Pike, maar beide koppels moesten door uiteenlopende redenen uiteindelijk afzien van deelname aan het project. Uiteindelijk kwamen Idris Elba en Kate Winslet in het vizier. Waar Winslet sinds zij definitief doorbrak met Titanic vrijwel continu de prachtrollen aaneen rijgt, is Elba vooral de laatste jaren erg hot. Zo legde de rol in BBC-serie Luther hem zeker geen windeieren en was hij te zien in big budget producties als Prometheus, Pacific Rim en het recente The Dark Tower. Met een film die grotendeels rust op hun prestaties is er op papier dan ook een hoop kwaliteit aanwezig. Gezien de trailer en het overige promotiemateriaal valt een interessante drama te verwachten over wanhoop en de drang om te overleven.

Helaas worden er na een redelijke opening een aantal onbegrijpelijke beslissingen genomen. Zo krijgt de piloot een beroerte, waarop chirurg Ben probeert hem te redden. Het is echter een raadsel waarom Alex hierop niet het roer overneemt in een poging het toestel veilig in de lucht te houden. Als het toestel eenmaal is neergestort besluiten Ben en Alex om bij het toestel te blijven. Na een aantal dagen blijft redding uit en raakt het eten en drinken op, waardoor Ben en Alex op zoek moeten gaan naar manieren om te overleven. Niks aan de hand zou je zeggen, maar er volgen een hoop oninteressante conversaties. Het zorgt ervoor dat The Mountain Between Us niet de film is die het pretendeert te zijn, waardoor veel kijkers zullen concluderen dat het gewoonweg een verschrikkelijk saaie film is. Als Ben en Alex besluiten om te voet door het zwaar besneeuwde berggebied te trekken hoop je dan ook dat de film vanaf dit punt wat meer vaart krijgt, maar helaas kom de kijker ook hier bedrogen uit.

Naast de oninteressante dialogen is de film namelijk tamelijk voorspelbaar. Als de makers het vervolgens ook nog eens nodig vinden om de film nog een half uur te verlengen met de nasleep van de ervaring die Ben en Alex delen, wordt het einde onnodig uitgesteld. Als deze uiteindelijk komt, wordt een kleffe ontknoping voorgeschoteld die gewoon teveel van het goede is en totaal niet bij het plaatje past dat de rest van de film ons schetst. Het zorgt ervoor dat de film van een drama opeens eindigt als een feelgood romkom waar een film als While You Were Sleeping nog een puntje aan kan zuigen. De mooie beelden en minimale humor doen nog enigszins hun werk, maar met een dergelijke cast verwacht je veel meer van een film als deze. We kunnen dan ook weinig anders concluderen dat The Mountain Between Us een ronduit matige film is die men snel dient te vergeten.

The Mountain Between Us is een trage saaie zit waarin meermaals onbegrijpelijke keuzes worden gemaakt. Potentie heeft het project op papier genoeg, maar een constant jammerende Kate Winslet en een Idris Elba op de automatische piloot weten de film niet naar een hoger niveau te tillen. Wel bevat de film mooie beelden van het besneeuwde berggebied, al is het niets wat we nooit eerder hebben gezien. Net op het moment dat de redding letterlijk en figuurlijk nabij is, breekt een onnodig en uitermate klef laatste half uur aan. Het resultaat is een film die je in krap twee uur suf praat met de meest oninteressante en voorspelbare conversaties. De film is dan ook in een woord te omschrijven: teleurstellend.

25 oktober, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59e717164c59c_selected-products" products="9200000075472599,1001004010927173" name="The Mountain Between Us" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek