The Night Before

Informatie

RegieJonathan Levine
Jaartal2015
Releasedatum13-04-2016
Speelduur101 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJoseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anthony Mackie, Jillian Bell, Lizzy Caplan en Michael Shannon

Ethan, Isaac en Chris zijn al sinds hun jeugd elkaars beste vrienden. Elk jaar vieren zij hun Kerst-reünie dat elk jaar weer bol staat van grappen, grollen waarbij de vrienden zichzelf op elk vlak kunnen laten gaan. Maar hun jeugd is voorbij en het wordt tijd voor de vrienden om deze traditie los te gaan laten. Zo is Isaac’s vrouw zwanger, Chris is een football-ster en is Ethan eigenlijk nog de enige die is blijven hangen in zijn jeugd. Om dit alles zo gedenkwaardig af te kunnen sluiten besluiten de vrienden om op zoek te gaan naar het “Nutcracka Ball”, de heilige graal van alle Kerstfeesten.

Regisseur Jonathan Levine heeft de meest uiteenlopende films op zijn C.V. staan, waarbij The Night Before weer een geheel andere film is dan wat we eerder van hem gezien hebben. Toch is The Night Before niet zo’n beste aanvulling na de romantische komedie Wackness, de tragi-komedie 50/50 en het zeer originele Warm Bodies. Dit waar de trailer op het eerste gezicht een doldwaze komedie beloofde over drie vrienden die op zoek gaan naar een geheim Kerstfeest. Helaas pakt de regisseur dit volledig verkeerd aan en krijgen we een scheve verhouding. Zo is het jammer dat de film zich alleen op liefhebbers van het soort flauwe komedies waar Seth Rogen patent op heeft en neemt de film op de helft een rare wending aan.

Want als het op de wat dommige komedies aankomt die vol onderbroekenlol zitten dan zit je bij Seth Rogen aan het goed adres. Je moet er dan ook echt van houden, want films als This is The End en The Interview werden nou niet bepaald met open armen ontvangen door het grote publiek. Samen met Joseph Gordon-Levitt en Anthony Mackie moet deze knotsgekke film, met een overigens belachelijk verhaal, je de tranen over je wangen doen biggelen. Dit lukt helaas maar deels, want de eerste drie kwartier van de film zijn flauw en bevestigen maar weer eens waarom dit soort onderbroekenlol echt je ding moet zijn. Zo is daar het stuk in de film waar Isaac’s vrouw aan een flinke lading drugs komt om haar man nog een keer een leuke avond te laten beleven. Geloofwaardigheid hoeven we dan ook niet te verwachten.

Gelukkig slaat de film na deze matige eerste drie kwartier om in een nog vrij geestige komedie die van tijd tot tijd zeker een lach op je gezicht zal weten te toveren. Hoe de film deze vreemde omwenteling nog weet te bewerkstelligen is een groot raadsel, want de eerste helft van de film bestaat vooral uit kotsende mensen die je dus echt even uit moet zitten. Na de vele drugstripjes waarin de drie vrienden de meest rare dingen uithalen en er natuurlijk de meest grove taal wordt uitgeslagen, wordt het namelijk pas leuk als ze op het beruchte “Nutcracka Ball” belanden. Natuurlijk zien we hierbij veel cameos van bekende acteurs met daaronder uiteraard James Franco, welke overigens zeer geestig is. Toch zegt het ergens meer dan genoeg als de cameo met Miley Cyrus het leukste is.

Extra’s: Het enige bonusmateriaal dat de dvd bevat zijn een aantal bloopers en trailers van andere films.

The Night Before is een film vol onderbroekenlol die eigenlijk pas op na de eerste helft van de film geestig wil worden. De liefhebbers van Seth Rogen en films als This is The End zitten bij deze film goed, maar zeker is dat deze film geen groot publiek zal bereiken. Daarvoor is de film vaak gewoonweg niet leuk genoeg en dat de cameos het leukste aan de film zijn zegt daarbij al genoeg. Waarom een kwaliteitsacteur als Gordon-Levitt zich laat strikken voor dit soort films is een beetje een raadsel, want het lijkt toch wel dat hij een beter aanbod krijgt. Al met al is The Night Before een film voor de liefhebber en verder leuk voor een keer, maar ook een film die je snel weer zal vergeten.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwickvoor het recensie-exemplaar.

7 mei, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek