The Old Man & The Gun

Informatie

RegieDavid Lowery
Jaartal2018
Releasedatum26-06-2019
Speelduur93 minuten
DistributeurThe Searchers
CastRobert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tika Sumpter, Tom Waits, Sissy Spacek en Elisabeth Moss

Forrest Tucker is een charmante 70-jarige man, die nog steeds een van de meest succesvolle bankrovers van de 20ste eeuw blijkt te zijn. Samen met zijn eveneens oude makkers Teddy en Waller probeert hij op slinkse wijze, en zonder slachtoffers te maken, zijn slag te slaan. Als Forrest op een dag voor de charmes valt van Jewel, lijkt de cirkel in zijn leven rond. Maar dan besluit detective John Hunt zijn tanden in zijn bankroofzaken te zetten. In eerste instantie is Forrest hem keer op keer te slim af, maar als Forrest kleine steekjes laat vallen komt Hunt steeds dichterbij de waarheid en moet Forrest alles op alles zetten om uit de handen van de politie te blijven.

Charles Robert Redford Jr. heeft een imposante carrière achter de rug, waar met deze film definitief een eind aan komt. Ondanks alle lof voor deze levende legende won hij maar een Oscar, voor Beste Regisseur met de film Ordinary People uit 1981. In deze film mag hij voor de laatste maal zijn kenmerkende charmes in de strijd gooien waar hij zo bekend om staat. En charmant is precies het woord dat bij deze rol als bankrover past, die als een echte gentleman iedereen om zijn vingers weet te wikkelen. Naast Redford zien we ook nog de namen van Sissy Spacek, Danny Glover, Tom Waits en Casey Affleck op het affiche prijken. Niet bepaald de minste en op papier leek het dan ook onvermijdelijk dat de film een succes zou gaan worden. Het verhaal klinkt daarnaast erg interessant en je merkt aan alles dat de film een grote ode is geworden aan de carrière van Redford. Neem bijvoorbeeld de openingscredits, waarbij het lettertype exact hetzelfde is als in Redford’s legendarische Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Toch vecht de film wat tegen de verwachtingen. Laten we voorop stellen dat de film erg traag van stof is en je vooral geen gewelddadige film moet verwachten met snelle achtervolgingen en kogelregens die je om de oren vliegen. Nee, The Old Man & The Gun is een slowburner, die helaas nergens echt tot een climax weet te komen. De film leunt vooral veel op dialoog met veel melancholiek. Het gaat in de film dan ook meer over het misleiden van de politie, door de overvallen zo slim mogelijk te laten verlopen. Dit wordt eigenlijk direct aan het begin van de film al duidelijk als Forrest een bank binnen gaat, deze beroofd en met zijn charme de kassière ook nog op haar gemak weet te stellen. Als hij de bank verlaat is zijn signalement echter bekend en switcht hij direct van auto. Hij besluit op slinkse wijze een oudere dame met pech te helpen, waarna de politie nietsvermoedend met loeiende sirenes aan hem voorbij gaat. Het zijn de slimmigheden die de film typeren, waarbij eigenlijk nergens de spanning wordt opgevoerd. Het maakt dat de film zeker niet slecht is, maar ook net datgene ontbeert om de film speciaal te maken.

Het is niet dat er niet gepoogd wordt om de spanning wat op te voeren. Als detective Hunt in beeld komt begint het net om Forrest te sluiten. Hunt zet zijn tanden in de zaak en komt op het spoor van Forrest en zelfs als de federale politie de zaak overneemt, gaat hij toch door met het onderzoek. Toch zijn het wat clichématige dingen, die normaal gesproken nogal storend kunnen werken in een film, maar goed, dit is nou eenmaal niet een doorsnee film over bankovervallen. Het ontvouwen van het plot is daarnaast alleraardigst gedaan. Als er steeds meer bekend wordt over het verleden van Forrest, maakt hij een grote fout waardoor Hunt hem op het spoor komt. Maar zelfs dit gaat in een erg kalm tempo, waarbij je als kijker niet hoeft te rekenen op enige actie. Door de film heen komen aardig wat hints naar het verleden van Redford voorbij en dat maakt deze rustige film niet alleen tot een film die perfect bij zijn leeftijd past, maar ook tot de perfecte film om zijn carrière mee te beëindigen. Het maakt The Old Man & The Gun daarmee wel vooral een film liefhebbers van Robert Redford.

Extra’s: Hoewel we hier met de zwanenzang van Robert Redford als te maken hebben, bevat deze Blu-ray release geen bonusmateriaal. Een gemiste kans om deze levende legende nog even extra in het zonnetje te zetten.

The Old Man & The Gun is een slowburner die flink zijn tijd neemt en een echte climax ontbeert. Hoewel de synopsis misschien doet vermoeden dat er een flinke dosis actie te verwachten valt, komt de kijker hiermee bedrogen uit. De charme van Redford, spitse dialogen en gevatte humor staan centraal. Dit alles wordt ondersteund door mooi camerawerk, een prima soundtrack en natuurlijk bovengemiddeld goed acteerwerk van de gehele cast. Verwacht alleen geen spetterende actie met achtervolgingen en kogelregens, maar vooral een bescheiden werkje over een bejaarde, charmante en vooral slimme bankrover. Uiteindelijk kan je dan ook de conclusie trekken dat The Old Man & The Gun een degelijk afscheid van het acteervak is voor deze levende legende, al is het hiermee zeker geen film voor iedereen.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

 

27 juni, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d1364c67fa73_selected-products" products="9200000106147976,9200000106147978,9200000099655530,9200000109111699,9200000103283207" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek