The Revenant

Informatie

RegieAlejandro G. Iñárritu
Jaartal2015
Releasedatum25-05-2016
Speelduur156 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastLeonardo DiCaprio, Tom Hardy, Paul Anderson en Forrest Goodluck

Tijdens een expeditie van een groep pelgrims, wordt Hugh Glass aangevallen door een beer en voor dood achter gelaten door zijn metgezellen die constant geïndoctrineerd worden door de meedogenloze John Fitzgerald. Door zijn wil om te leven en gedreven door zijn wraakzucht doorstaat Glass de barre omstandigheden van de winter. Als Glass uiteindelijk de achtervolging inzet, nadert hij met rasse schreden de groep en doet ondertussen een ontluisterende ontdekking. Zijn wraak zet zich om in haat en dan staat zijn besluit vast om alles op alles te zetten om de laffe Fitzgerald te vinden en voor eens en voor altijd met hem af te rekenen om zo zijn rust te kunnen vinden.

Voor de tweede keer op rij werd regisseur Alejandro G. Iñárritu overladen met Oscarnominaties voor zijn indrukwekkende film The Revenant. Met Birdman sleepte hij al vier Oscars in de wacht, waaronder de belangrijkste Oscar, namelijk die voor Beste Film. Voor The Revenant koos de eigenzinnige regisseur voor een andere setting. Ditmaal verplaatsen we ons naar de pelgrims, waarin een groep jagers op de vlucht slaat voor een Indianenstam. Hierbij wordt Hugh Glass voor dood achter gelaten en zint uiteindelijk op wraak. Dat klinkt natuurlijk direct in de oren als een simpel wraak verhaaltje, maar The Revenant biedt gelukkig veel meer dan dat wat er dan ook direct voor zorgde dat de film maarliefst twaalf Oscarnominaties kreeg en er daar drie van verzilverde.

In de hoofdrol schittert Leonardo DiCaprio die met deze rol de eerste Oscar uit zijn carrière won. Dit was zeer terecht, want DiCapro weet te imponeren in de rol van Hugh Glass. Glass trekt met een horde pelgrims door het woeste land van Amerika heen met zijn half Indiaanse zoon. Als Glass wordt aangevallen door een beer loopt hij ernstig letsel op, waardoor de groep hem alleen maar kan mee zeulen, iets dat John Fitzgerald niet ziet zitten. De rol van de laffe en meedogenloze John Fitzgeral wordt gespeeld door Tom Hardy, en Hardy doet niets onder voor DiCaprio. Het dialect dat Hardy de hele film volhoudt is ronduit geniaal te noemen, iets dat hij overigens in Child 44 ook al flikte.

Als Fitzgerald en de groep uiteindelijk besluiten om Glass voor dood achter te laten, begint de ellende pas goed. Maar Glass geeft niet op, revalideert en begint een ijzingwekkende klopjacht op de groep. Maar Glass moet goed uitkijken, want de Indianenstammen hebben het ook op elke pelgrim voorzien en niet zonder reden. Naarmate de jacht vordert en Glass de groep dichter en dichter nadert wordt de spanning tot een ongekend niveau verhoogd. Maar op het acteerwerk en het ijzersterke verhaal na onderscheid de film zichzelf op het fenomenale camerawerk. Lange shots van het moerasachtige gebied zorgen voor adembenemende beelden en camerastandpunten die spectaculair genoemd mogen worden.

Extra’s: De Blu-ray bevat een mooie documentaire genaamd A World Unseen van maarliefst drie kwartier. In deze documentaire komt regisseur Alejandro G. Iñárritu veelvuldig aan het woord, waar hij de kijker voorziet van interessante informatie en krijgen we een zeer interessante kijk op de set van The Revenant. Voor de rest vinden we nog een gallerij op de blauwe schijf met fraaie illustraties uit de film.

The Revenant mogen we zeker bestempelen als de beste film die we in 2015 voorgeschoteld kregen. Met twaalf Oscarnominaties verzilverde de film er maar drie en dat is eigenlijk te weinig geweest. De film troeft namelijk op elk gebied het brede scala dat we te zien kregen in dat jaar af. DiCaprio en Hardy zijn heer en meester en dit soort acteerwerk krijgen we op zeldzame schaal te zien in andere films. Ook voelt de film geen seconde te lang aan en is het eindshot briljant te noemen. Wie deze film nog niet heeft gezien is aan te raden dit alsnog op korte termijn te doen, want dit soort pareltjes komen maar eens in de zoveel tijd voorbij.

23 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek