The Runner

Informatie

RegieAustin Stark
Jaartal2015
Releasedatum26-01-2016
Speelduur90 minuten
DistributeurRemain in Light
CastNicolas Cage, Sarah Paulson, Connie Nielsen, Dana Gourrier en Peter Fonda

Idealist Colin Price is een congreslid in New Orleans. Na de grote BP olieramp in 2010 weet hij zich mateloos populair te maken door zich vol in te zetten om olieboringen in zee aan banden te leggen. Dit is iets dat hem door een aantal grote multinationals niet in dank wordt afgenomen en op zijn hoogtepunt komt er een seksschandaal boven water dat zijn carrière om zeep dreigt te helpen. Price moet de confrontatie met zichzelf aangaan en de waarheid onder ogen zien voordat het te laat is, maar als hij ook nog eens vervreemd raakt van zijn succesvolle vrouw lijkt er geen redden meer aan.

Wat is er de laatste jaren toch aan de hand met Nicolas Cage? In 1984 brak hij door met zijn rol in de klassieker Birdy en sinds die tijd zit hij eigenlijk nooit meer verlegen om werk. Dit resulteerde in 1996 in een hoogtepunt toen hij zelfs een Oscar wist te winnen voor zijn vertolking van een depressieve alcoholist in Leaving Las Vegas. Een prestatie die de laatste jaren ver weg lijkt. Toch was er hoop, want met zijn sublieme rol in de film Joe leek het er weer even op dat hij de juiste weg weer gevonden had. Het bleek slechts een toevalstreffer te zijn, want hij volgde deze fijne rol op met een handvol snel te vergeten optredens in idem films. Nu is daar The Runner, een film met een uiterst interessant uitgangspunt. Ook ontbreekt het de film niet aan potentie in de verdere cast, want met een naam als die van Peter Fonda neemt de verwachting wat toe.

Helaas is dat onterecht. Cage weet niet te overtuigen als congreslid en laat hier en daar een flinke steek vallen op acteergebied. Toch is het acteerniveau niet eens het grote probleem in de film. Zo is het juist het verhaal dat vol zit met clichés zit en flink de wenkbrauwen doet fronsen. Zo neemt de populariteit van Price flink toe als hij een potje gaat zitten huilen bij een congres om moedertje natuur. Daarnaast is de film feitelijk gewoon één grote propaganda film voor Amerika geworden, want de film wil op elk vlak laten zien hoe begaan de Amerikaanse politiek is met moeder natuur en dat dit allemaal de schuld is van de grote multinationals. Het land van de onbegrensde mogelijkheden en haar politieke tentakels worden dan ook oppervlakkig, oersaai en vooral ongeloofwaardig neergezet. Dit is echter niet het enige vlak waarop de film de plank misslaat.

Zeker als het seksschandaal boven water komt lijkt het definitief gedaan met de carrière van het populaire congreslid. We zijn natuurlijk allemaal bekend met het grote seksschandaal rond Bill Clinton en met dat in je achterhoofd kan je vraagtekens zetten bij de vergevingsgezindheid van de Amerikanen. Hier zit dan ook een groot irritatiepunt in deze film. Zo is het volstrekt ondenkbaar dat Price ooit nog een politieke comeback kan gaan maken nadat hij in New Orleans is vreemdgegaan met een donkere vrouw die notabene getrouwd is met een visser waarvoor jij strijdt. Daar komt nog eens bij dat de vader van Price al meerdere malen is veroordeeld voor meerdere politieke seksschandalen. Toch wil de film je doen geloven dat het Amerikaanse volk dergelijke zaken vrij gemakkelijk vergeeft en dat je vervolgens zo de draad weer op kan pakken en Price zonder problemen zo weer aan de top van de politiek komt te staan.

Extra’s: De dvd bevat geen bonusmateriaal.

The Runner is een langdradige en vooral ongeloofwaardige film geworden die teveel de nadruk legt op de vergevingsgezindheid van Amerikanen. Met een speelduur van krap anderhalf uur is het bijna knap dat de film eindeloos wordt gerekt. Het lijkt er dan ook op dat we eerder met een verdwaalde tv-film te maken hebben die per abuis zijn weg naar de dvd-schappen gevonden heeft. Spijtig, want het verhaal heeft op papier de nodige potentie en met de grote namen in de cast had er veel meer in de film gezeten. Helaas zit de film vol met clichés die op den duur flink op de zenuwen beginnen te werken. Het zal sowieso een flinke kluif zijn om de film uit te zitten, want je wordt als kijker compleet murw geslagen met de meest stompzinnige dialogen en Amerikaanse propaganda.

Met dank aan Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

31 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek