The Shallows

Informatie

RegieJaume Collet-Serra
Jaartal2016
Releasedatum21-12-2016
Speelduur86 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastBlake Lively, Óscar Jaenada, Angelo Josue Lozano Corzo en Brett Cullen

Nancy is een studente die geniet van een heerlijke vakantie aan een paradijselijk oord en die besluit om op een van de mooiste plekjes die het eiland rijk is een heerlijk middagje te surfen. Als ze tijdens het surfen wordt aangevallen, ontdekt ze al snel dat zij is gestrand in het voedingsgebied van een grote witte haai. Ze komt op ongeveer 200 meter van de kust vast te zitten op een kleine rots. Ze kan geen kant op en als de nacht valt begint de tijd te dringen, want buiten het feit dat Nancy geen voedsel of drinken heeft, zal ze zich aan haar verwondingen moeten laten helpen die ze bij de aanval van de haai heeft opgelopen. Als de nacht valt vervaagt de hoop op hulp van een toevallige voorbijganger en overweegt ze om de grote oversteek te wagen.

Wie aan een film met een grote witte haai denkt, denkt ongetwijfeld aan de klassieker Jaws van Steven Spielberg. Dat die film ondertussen meer dan veertig jaar oud is en nog steeds een van de weinige fatsoenlijke films is in het subgenre is een teken aan de wand. Door de jaren heen is zeker geprobeerd om Jaws van de troon te stoten, maar eigenlijk kwam geen van de uitdagers ook maar in de buurt. Nu is daar The Shallows, een film met een razend spannend en interessant uitgangspunt, mits dit goed uitgewerkt is natuurlijk. De film kan in elk geval leunen op de aanwezigheid van de uiterst sexy Blake Lively, die haar beroemdheid vooral dankt aan de dramaserie Gossip Girl. Sindsdien speelde ze in films van Oliver Stone (Savages) en Woody Allen (Café Society), maar een echte doorbraak blijft vooralsnog uit. Dat dit niet zozeer ligt aan haar kunnen blijkt wel uit deze film, want Lively zet hier een indrukwekkende onewomanshow neer. Helaas is de film zelf verre van geslaagd te noemen. Ondanks de beperkte speelduur, weten de makers de film vol te stoppen met clichés en continuïteitsfouten.

Natuurlijk kunnen we stellen dat het niet de bedoeling is om dit soort films bloedserieus te benaderen, ze dienen tenslotte ter vermaak. Maar de film tart soms echt de natuurwetten. Zo weet een beetje natuurliefhebber dat Nancy makkelijk ongezien naar de kant zou kunnen zwemmen op het moment dat er een dode walvis in het gebied drijft. Ook het brommen van de haai moeten we de makers maar vergeven, want dit lijkt vooral een manier om de spanning erin te houden en de haai zo eng mogelijk over te laten komen. Iets wat nog een hele klus is, gezien deze zeer matig met de computer geanimeerd is. Het is dan ook lastig hier doorheen te kijken, want dit soort kritische punten stapelen zich maar op. Wat te denken van de golven die blijkbaar op commando van de surfers komen en gaan, of een GoPro camera die duidelijk vernietigd wordt maar vervolgens nog urenlang gebruikt wordt door Nancy. En dan zwijgen we nog maar over de compleet belachelijke einde, dat wat dat betreft een negatieve kers op de taart betekent.

Extra’s: De Blu-ray is redelijk tot goed gevuld met bonusmateriaal. Hoewel de film misschien wat tegenvalt, krijg je met de extra’s een goed kijkje achter de schermen van de film, waarbij je toch wat bewondering zal krijgen voor hoe de film gemaakt is.
∙ Deleted Scenes (1:09) Chloe Sees the Shark (1:36), Call for Help (2:16) en A Conversation with Seagull
∙ Shooting in the Shallows (5:57) Een discussie over de uitdagingen van het maken van deze film, met de nadruk op het filmen op het water, de fysieke voorbereiding van Blake Lively en de verschillen van het filmen op locatie en op een podium.
∙ When Sharks Attack (7:34) Een overlever van een echte haaiaanval vertelt over zijn ervaringen, terwijl deskundigen de realiteit van de haaiaanvallen bespreken.
∙ How to Build a Shark (6:56) Een blik op het denkproces dat vooraf ging in het ontwerpen van de haai en de fases van concept art naar de praktische modellen en digitale creaties.
∙ Finding the Perfect Beach: Lord Howe Island (6:01) Zoals de titel al suggereert kijkt deze extra naar het filmen op locatie, inclusief hoe de bijkomende uitdagingen om de film te verbeteren.

The Shallows heeft vooral te lijden onder een verhaal dat net zo weinig om het lijf heeft dan Blake Lively in de film zelf. Daarnaast stikt het van de clichés en continuïteitsfouten in de film, iets dat na een poosje toch gaat irriteren. Dit soort dingen stapelen zich de hele film op en als de haai tot overmaat van ramp ook nog eens overduidelijk uit de computer is komen rollen, is de maat wel een beetje vol. Het maakt de film allemaal niet bepaald geloofwaardig, al weet het einde daar toch nog een schepje bovenop te doen. Positief is de prestatie van Blake Lively, die hier een prima acteerprestatie neerzet. Helaas is dit en haar strakke lichaam alleen niet genoeg om de film te redden.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

21 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek