The Sinner – seizoen 1

Informatie

RegieAntonio Campos, Brad Anderson, Cherien Dabis, Jody Lee Lipes en Tucker Gates
Jaartal2018
Releasedatum18-04-2018
Speelduur330 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastJessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott, Dohn Norwood, Abby Miller en Danielle Burgess

Cora Tannetti is een jonge moeder die op een dag een lekker dagje strand heeft gepland met haar gezin. Als een groepje jongeren de muziek op het strand keihard heeft staan, slaan vanuit het niets opeens alle stoppen door bij de perfecte moeder die nog nooit geen vlieg kwaad heeft gedaan; Als een bezetene begint ze op een van de jongeren in te steken met een aardappelschil mesje. Cora wordt opgepakt en lijkt zich tijdens haar verhoor direct bij haar lot neer te leggen en bekent schuld. Rechercheur Harry Ambrose vindt het allemaal net iets te vaag en legt zichzelf niet bij de bekentenis neer. Als hij gaat graven komt hij er al snel achter dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht blijkt.

Voor het eerst in haar carrière is actrice Jessica Biel, bekend van rollen in films als The Illusionist en de remake van Total Recall, in een televisie. Met haar onschuldige uitstraling is zij zeer geschikt voor de rol van perfecte huismoeder. Het punt waarbij Cora compleet doordraait zorgt voor een shockeffect wat direct de aandacht van de kijker trekt. Naast Biel zien we Bill Pullman, vooral bekend van zijn rol als vaderland liefhebbende President in Independence Day, in de rol van rechercheur Harry Ambrose. Ambrose is een rechercheur die nogal met zichzelf worstelt en kampt met een fetisj die hem zijn huwelijk heeft gekost. Toch is hij vastbesloten zijn huwelijk te redden. De zaak van Cora laat hem dan ook niet meer los en bijt hij zich als een pitbull vast in de zaak. Dit tot grote frustratie van Cora, die zich heeft neergelegd bij haar lot. Ambrose draagt de fetisj echter als ziekte met zich mee, wat ervoor zorgt dat hij zich amper kan concentreren op de zaak. Het is hier dat Pullman de wanhoop prima weet te schetsen, wat direct zorgt voor de sympathie van de kijker. Een interessante castkeuze dus, die bijzonder goed uit de verf komt.

Het effect van totaal in het duister tasten over het hoe en wat de vork in de steel zit intrigeert enorm. Maar hoe verder je komt en hoe meer kennis je als kijker vergaart, hoe meer de mystiek van het begin verdwijnt. Toch weet de cast het niveau wel hoog te houden, waardoor de interesse van de kijker behouden blijft. Het is dan ook maar goed dat de serie niet als een nachtkaars uitgaat, al had de verhaallijn rond de man en het zoontje van Cora wel iets beter uitgewerkt kunnen worden. Het is een duidelijk zijplot die op deze manier maar weinig meerwaarde heeft en het is dan ook niet zo vreemd dat deze ondersneeuwt door de voornamelijke focus op het verhaal van Cora en Ambrose. Het zal een bijkomstigheid zijn van de keuze voor acht afleveringen, waarbij een plotje als deze bij tien afleveringen wellicht veel beter uit de verf zou komen.

Aan het einde van dit seizoen gaat alles dusdanig over de top dat de geloofwaardigheid een beetje uit het oog wordt verloren. Zo is de situatie die ontstaat zeker niet onrealistisch, maar is het uiteindelijke verloop gewoon veel te ver gezocht. Dit seizoen had dan ook een veel beter einde verdient. Maar toch kunnen we dit seizoen als geheel zeker beoordelen als bovengemiddeld. Zo voel je nergens de drang om af te haken, iets wat niet alleen te danken is aan de prima acteerprestaties, maar ook de hele vormgeving van de serie en een zeer sterke soundtrack zijn hier debet aan. Het tweede seizoen is reeds aangekondigd, al is het nog maar de vraag of dit zo’n goed idee is. De makers doen er in dat geval het beste aan om te kiezen voor een frisse wind, want met doorborduren op het verhaal van Cora en Ambrose lijkt falen gegarandeerd.

Extra’s: De acht afleveringen van dit seizoen zijn netjes verdeeld over een drietal dvd’s. Helaas is er amper bonusmateriaal aanwezig.
∙ Deleted Scenes (03:47) Een aantal verwijderde scene’s uit de serie.

The Sinner – seizoen 1 komt ijzersterk uit de startblokken, maar weet dit niveau helaas niet vast te houden. Dit komt vooral door te ver gezochte plotontwikkelingen, die met wat meer aandacht ervoor hadden kunnen zorgen dat we een nieuwe topserie hadden kunnen recenseren. Aan de cast ligt het dan ook absoluut niet. Jessica Biel zet de rol op een heerlijke manier naar haar hand en Bill Pullman blijkt geknipt voor de rol van een rechercheur die flink met zichzelf in de knoop zit. Toch kunnen we niets anders constateren dat The Sinner voldoende potentie heeft, al is het nog maar de vraag of deze te vinden is in het verhaal van Cora en Ambrose. Voor nu voelt The Sinner soms iets teveel aan als tussendoortje, maar dan gelukkig wel een hele lekkere!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

23 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5acc9a5053c07_selected-products" products="9200000089007087" name="The Sinner" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek