The Sisters Brothers

Informatie

RegieJacques Audiard
Jaartal2018
Releasedatum26-2-2019
Speelduur121 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJohn C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed, Rutger Hauer, Carol Kane, Rebecca Root en Ian Reddington

1850, het Wilde Westen. De goudkoorts bereikt een hoogtepunt en de beruchte huurmoordenaars en broers Eli en Charlie Sisters krijgen de opdracht om Hermann Kermit Warm op te sporen en te vermoorden. Deze opdracht komt af van The Commodore, een rijk man die beweert dat Warm een belangrijk geheim van hem gestolen heeft. De broers worden bijgestaan door John Morris, een sluwe vos die eveneens in dienst is van The Commodore. Echter, Warm laat zich niet makkelijk vangen en wat begon als een simpele routineklus mondt al snel uit in een heuse klopjacht. De zaken worden nog wat complexer als Eli doorkrijgt dat Morris meer in zijn schild voert. Al snel beginnen de broers zich af te vragen of het wel zo’n verstandige zet is geweest om deze klus aan te nemen.

De Franse regisseur Jacques Audiard trakteerde zijn kijkers al meermaals op Franse films die een breed publiek te bereiken. Zo leverde hij onder andere De rouille et d’os en Un prophète af, waarbij de laatste in 2010 zelfs genomineerd werd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. Voor zijn laatste film pakte hij het direct internationaal aan. De western The Sisters Brothers is Engelstalig en heeft zwarte humor hoog in het vaandel staan. Met een cast waaronder John C. Reilly, Joaquin Phoenix en Jake Gyllenhaal liegt de cast er daarnaast ook niet om. Tel daarbij het camerawerk van Benoît Debie, die eerder zijn stempel wist te drukken op films als Enter the Void, Irréversible en het bizarre Spring Breakers, en op papier kan er nog weinig mis gaan. Toch opent The Sisters Brothers eigenlijk vooral als een western waarvan we er al vele hebben gezien hebben.

The Sisters Brothers heeft dan ook eigenlijk nog het meeste weg van een moderne spaghetti western, maar dan doorspekt met pikzwarte humor. De film opent met een shot op de duistere prairie. Er is een enkel huis aanwezig, iets wat in eerste instantie amper opvalt, maar dan wordt de duisternis verlicht door het lossen van schoten. Het is een absoluut briljante opening die direct de toon zet voor de rest van de film. Toch is dit zeker niet de enige scène die in het oog springt. Kijk alleen maar eens naar de scène waarin Eli een giftige spin inslikt tijdens het slapen, of de bizarre stoelendans in de saloon van het bordeel. Het zijn dit soort momenten waarop de hand van Benoit duidelijk zichtbaar is. Het is zijn visie waarin de krankzinnigheid van de personages centraal lijkt te staan en subliem naar het scherm wordt vertaald.

Wat naast de fenomenale cinematografie opvalt is de aankleding van de film. Zo is er duidelijk veel aandacht besteed aan de kostuums de kleine details op de achtergrond, zoals de aflevering van ijs aan de plaatselijke saloon. We zien hier geen gestileerde cowboytaferelen, zoals we dat in het verre verleden weleens zagen, maar gewoon kleding en hoeden die realistisch overkomen en passen bij het verhaal. Het geeft de direct een rauw randje mee. Dit alles gecombineerd met een prima wisselwerking tussen de acteurs, maken het dat The Sisters Brothers een misschien wat lange, maar vooral bizarre en zeer onvoorspelbaar film is geworden. Ook het slot mag hierbij niet onvermeld blijven, want waar normaliter de spanning nog even flink wordt opgebouwd, heeft de regisseur er hier voor gekozen om de spanning naar het einde toe juist af te bouwen en de film kalmpjes richting de aftiteling te laten gaan.

Extra’s: Naast de film is er op de Blu-ray release helaas geen bonusmateriaal te vinden.

The Sisters Brothers is een onvoorspelbare western die je vooral zelf moet ervaren. Door een spetterende cinematografie, met vele op unieke wijze vastgelegde scènes door cinematograaf Benoît Debie, zit deze moderne spaghetti western voor met stijl, maar ook de aankleding en oog voor detail valt op. Klein smetje is dat de film soms wat langdradig is, maar een goede dosering van de zwarte humor zorgt ervoor dat alles als geheel nagenoeg perfect in balans weet te blijven. The Sisters Brothers zal zeker niet voor iedereen zijn weggelegd, maar voor wie de western een warm hart toedraagt, en daarnaast houdt van een kijk op zaken, is deze film absoluut een kijkbeurt waard. 

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 maart, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c80ef74dab8e_selected-products" products="9200000104450596,9200000104450592,1001004011680136" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek