The Team – seizoen 1

Informatie

RegieKasper Gaardsøe en Kathrine Windfeld
Jaartal2015
Releasedatum23-06-2015
Speelduur480 minuten
DistributeurLumiére
CastVeerle Beatens, Jasmin Gerat en Lars Mikkelsen

Drie vermoordde jonge vrouwen worden tegelijkertijd gevonden in Antwerpen, Berlijn en Kopenhagen. Bij alle vrouwen is één vinger afgeknipt en ook zijn ze allen door één oog geschoten. Aangezien de moorden gepleegd lijken door één dader wordt een Europees Joint Investigation Team (JIT) opgezet. Hierin moeten de Belgische Alicia Verbeeck, de Duitse Jackie Mueller en de Deense Harald Bjorn samenwerken. Het JIT komt er al snel achter dat de moorden het topje van een ijsberg zijn. Wat volgt is een bikkelharde strijd tegen de leider van een Europese criminele organisatie.

Begin 2010 ondertekenden de meeste Europese landen een samenwerkingsverdrag dat politiekorpsen beter moet bewapenen tegen internationaal georganiseerde misdaad zoals drugs, prostitutie en mensenhandel. Dit verdrag stelt twee of meer landen tijdelijk in staat om een JIT op te zetten en zo samen te strijden tegen dit soort misdaden. In The Team zien we het reilen en zeilen binnen een JIT als deze wordt opgericht nadat in drie verschillende Europese landen tegelijkertijd een lichaam is gevonden. Als kijker krijg je op deze manier inzicht in de hedendaagse georganiseerde misdaad en de strijd hiertegen.

In de serie komen in het JIT een politiekorps uit België, Duitsland en Denemarken samen. Het verhaal speelt zich dan ook af op verschillende locaties in Europa. Vanaf het begin is meteen duidelijk dat je goed moet opletten. Elk personage spreekt in zijn eigen land namelijk zijn eigen taal. Op het moment dat leden van het JIT elkaar spreken wordt de voertaal Engels. Dit is even schakelen geblazen, gelukkig wordt in Nederland alles ondertiteld. Aangezien het een internationale serie betreft zal deze in meerdere landen verschijnen. Niet in alle landen wordt alles ondertiteld, in Duitsland worden bijvoorbeeld veel producties nagesynchroniseerd. Wij Nederlanders vinden het apart om bij meerdere personages dezelfde stem te horen, al zal dit wel te maken hebben met gewenning.

Het verhaal van de serie is, vooral achteraf, wat voorspelbaar. Al in de eerste en tweede aflevering kan je namelijk twee personages wegstrepen als moordenaar. Je vraagt je dan natuurlijk af of de serie het kijken waard is. Gelukkig kan daar een volmondig ja op geantwoord worden. Vanaf het begin wordt je namelijk in de serie gezogen dankzij de verhaallijnen. Hier zit een lekker tempo in en veel dingen zitten net iets anders in elkaar dan je in eerste instantie denkt. Ook gebeuren er genoeg interessante dingen rondom de privésituaties van Verbeeck, Mueller en Bjorn. Zo probeert Verbeeck te zorgen voor haar alcoholistische moeder en haar zusje die haar lichaam voor geld verkoopt. En dan hebben we ook nog Mueller en Bjorn die elkaar al kennen uit het verleden.

The Team is een internationale politieserie van vijf producenten en acht televisiezenders uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland. Eén van de vier hoofdproducenten is het Gentse productiehuis Lunanime en ongeveer 30% van het totale budget komt uit Vlaanderen. Hiermee leverde België dus een flinke bijdrage en daarbij werden ook nog eens sterke acteurs gecast voor de Belgische personages. Zo zien we Veerle Beatens (Broken Circle Breakdown) in de rol van Alicia Verbeeck en Koen de Bouw (Het Vonnis) als Frank Aers. Gelukkig laten de twee zich in deze serie opnieuw van hun beste kant zien. Naast Beatens zien we Lars Mikkelsen (The Killing – Seizoen 1) als Harald Bjorn en Jasmin Gerat als Jackie Mueller. Ook dit zijn twee gelauwerde Europese acteurs die laten zien waarom zij tot de top van hun land behoren.

Extra’s: De buitenkant van de Blu-ray uitgave is netjes verzorgt door de kartonnen sleeve die om het Blu-ray doosje zit. Helaas bevat de disc, op drie trailers van andere releases van Lumière na, geen interessante extra’s. Te bekijken zijn trailers van The Bridge – seizoen 2, The Legacy – Seizoen 1 en Top of the Lake. Een extra over bijvoorbeeld de samenwerking tussen de Europese landen had niet misstaan. Hoe is deze samenwerking op poten gezet? Hoe ging het eraan toe op de set? Het zijn vragen waar we geen antwoord op zullen vinden via de Blu-ray.

The Team – seizoen 1 is een interessante samenwerking tussen meerdere Europese landen met als resultaat een sterke politieserie. Ondanks dat de serie, vooral achteraf, wat voorspelbaar is blijft deze boeien. Dit komt door het lekkere tempo en de verhaallijnen die soms net even anders in elkaar steken dan je eerst misschien dacht. In de serie zien we een vracht aan gelauwerde acteurs die zich van hun beste kant laten zien. Het is als kijker wellicht even wennen dat zij in hun eigen land hun eigen taal spreken en daarbuiten Engels, maar strikt genomen is het natuurlijk een stuk authentieker.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

23 juni, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer